Trwa ładowanie...

Czy można jeść surowy bób? Odpowiedź może cię zaskoczyć

 Kamil S. Sikora
30.06.2022 00:06
Jakie właściwości ma surowy bób?
Jakie właściwości ma surowy bób? (Getty Images)

Wraz z nadejściem lata na straganach pojawia się wiele uwielbianych przez nas sezonowych warzyw. Jednym z nich jest bób, który zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Większość woli ugotować nasiona bobu i nie wyobraża sobie zjedzenia ich surowo. Może jednak warto zmienić to kulinarne przyzwyczajenie? Wyjaśniamy, czy można jeść surowy bób?

spis treści

1. Właściwości bobu

W nasionach bobu znajdziemy m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, sód, cynk, wapń, potas, fosfor, białko roślinne i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości cennych elementów bób wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Reguluje ciśnienie, wspiera proces odchudzania i pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Poza tym bób wpływa korzystnie na pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, a także świetnie sprawdza się przy leczeniu anemii i choroby Parkinsona. Na polskich stołach najczęściej pojawiają się bób w wersji ugotowanej. Jak się jednak okazuje, bób można jeść również na surowo.

2. Jedzenie bobu na surowo

Wielu miłośników bobu może nie zdawać sobie sprawy z tego, że po ugotowaniu pozbywamy się ok. 40 proc. cennych właściwości tej rośliny. Dlatego warto od czasu do czasu zjeść go na surowo. Nasiona bobu, które nie zostały poddane obróbce, możemy jeść między posiłkami.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Ten sycący przysmak to idealna alternatywa dla niezdrowych słonych przekąsek. Bób w wersji surowej warto również dodać do sałatki warzywnej lub położyć na kanapkę. Surowe nasiona bobu można też zblendować i dodać do zdrowego koktajlu lub pasty do smarowania pieczywa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze