Bób po sycylijsku - przepis i zastosowanie w kuchni

Bób po sycylijsku to włoski sposób na przygotowanie rośliny strączkowej. Bób w tej wersji zdobył wielu zwolenników, niektórzy traktują go jako dodatek do dania, inni jako samodzielną potrawę. Bób po sycylijsku to połączenie oregano, czosnku i dobrej jakości oliwy z oliwek. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zdecydowanie warty spróbowania.

Bób po sycylijsku to bób w marynacie z czosnkiem i oregano.Bób po sycylijsku to bób w marynacie z czosnkiem i oregano.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Dlaczego warto jeść bób?

Bób cieszy się dużą popularnością i można go kupić niemalże przez cały rok, choć najsmaczniejszy jest na przełomie czerwca i lipca.

Można wykorzystać go do przyrządzenia dań mięsnych, jak również wegetariańskich i wegańskich. Często spożywany jest też samodzielnie, w formie przekąski lub lekkiej kolacji.

Bób to niezwykle wartościowa roślina strączkowa, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dostarcza organizmowi dużą ilość kwasu foliowego, dzięki czemu wspiera leczenie anemii i przeciwdziała wystąpieniu wad płodu.

Dodatkowo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i sprawność ruchową w chorobie Parkinsona. Regularne spożycie bobu zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję i nowotwór.

Roślina ta jest doskonałym źródłem białka, więc może stanowić zdrowy zamiennik produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian. Pomimo charakterystycznego zapachu, bób powinien często znajdować się na naszych talerzach.

Przepis na bób po sycylijsku

Składniki:

  • 0,5 kg bobu,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • pół łyżki soli,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Oregano wsypujemy do niewielkiego naczynia i zalewamy odrobiną gorącej wody, żeby stało się miękkie. Bób myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie przez około 15-18 minut.

Odcedzamy go i lekko nacinamy skórkę na każdym ziarenku. W osobnej miseczce łączymy wodę, oliwę z oliwek, sól oraz oregano. Dodajemy czosnek (w całości lub przeciśnięty przez praskę). Bób dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy na około 2 godziny, aż przejdzie smakiem i aromatem.

Zastosowanie bobu po sycylijsku

Bób po sycylijsku może stanowić samodzielne danie lub bazę do dalszego wykorzystania w kuchni. Można spożywać go na ciepło lub zimno, a także zmielić na gładką pastę do świeżego pieczywa.

Bób po sycylijsku można podsmażyć z makaronem lub ryżem, dodając cebulę lub świeży szczypiorek. Świetnie smakuje również w połączeniu z boczkiem, wieprzowiną, parmezanem, szpinakiem czy orzeszkami pinii.

W wersji na szybko można połączyć roślinę z szynką, serem feta lub tofu w opcji wegetariańskiej. Warto pamiętać, że bób dobrze komponuje się również z innymi strączkami, na przykład fasolką szparagową lub groszkiem.

Ciekawy smak ma również bób po sycylijsku z pomidorkami koktajlowymi, jabłkiem, kurkami lub miętą. Można wykorzystać go również jako farsz do pierogów, dodatek do klusek kładzionych czy śląskich.

Kalorie i wartości odżywcze ugotowanego bobu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 170 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna110 kcal187 kcal
Białko7,60 g12,92 g
Węglowodany19,65 g33,4 g
Cukier1,82 g3,09 g
Błonnik5,40 g9,18 g
Tłuszcz0,40 g0,68 g
Tłuszcze nasycone0,07 g0,11 g
Tłuszcze jednonienasycone0,08 g0,13 g
Tłuszcze wielonienasycone0,16 g0,28 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,30 mg0,51 mg
Równoważnik folianów104 µg177 µg
Witamina B1 - tiamina0,10 mg0,17 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,09 mg0,15 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,71 mg1,21 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,16 mg0,27 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,07 mg0,12 mg
Witamina B9 - kwas foliowy104 µg177 µg
Witamina B4 - cholina30,6 mg52,0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A15,00 i.u.25,5 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE1,70 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten9,00 µg15,30 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,02 mg0,03 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K2,90 µg4,93 µg
Wapń36,0 mg61,2 mg
Żelazo1,50 mg2,55 mg
Magnez43,0 mg73,1 mg
Fosfor125 mg213 mg
Potas268 mg456 mg
Sód241 mg410 mg
Cynk1,01 mg1,72 mg
Miedź0,26 mg0,44 mg
Mangan0,42 mg0,72 mg
Selen2,60 µg4,42 µg
Woda71,5 g122 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka