Czy można zamrozić świeże jajka?
Co zrobić, jeżeli okaże się, że świąteczne zakupy były za duże? Mrożenie gotowych potraw to świetny sposób na przechowanie jedzenia. Pytanie, czy podobnie można zrobić np. z surowymi jajkami?
1. Czy można zamrozić jajka?
Wiele osób popełnia błąd w przechowywaniu jajek. Eksperci podkreślają, że nie powinny być one poddawane gwałtownym zmianom temperatury, bo to sprzyja rozwojowi bakterii. Dietetycy wyjaśniają, że jaja można przechowywać tylko przez 28 dni od zniesienia. Co zrobić, jeżeli nie będziemy w stanie ich zużyć do tego czasu?
Okazuje się, że jajka można również mrozić, ale pod pewnymi warunkami. W przeciwnym razie grozi to poważnym konsekwencjami.
Jajek nie można mrozić w skorupkach, gwałtowne zmiany temperatury spowodują, że skorupki zaczną pękać. To może doprowadzić do ich zepsucia i zanieczyszczenia bakteryjnego. Jajko najpierw trzeba rozbić, a następnie jego zawartość przelać do szczelnego pojemnika z zamknięciem i dopiero w takiej formie można je bezpiecznie zamrozić.
2. Lepiej oddzielnie zamrozić białka i żółtka
Dobrym rozwiązaniem jest rozdzielenie białek i żółtek i zamrożenie ich oddzielnie. Wtedy lepiej je wykorzystamy. Kiedy będziemy potrzebowali np. żółtek, może rozmrozić tylko je.
Jajka można zamrozić np. w foremkach do kostek lodu albo w woreczku strunowym z suwakiem. Do żółtek przez zamrożeniem dobrze jest dodać odrobinę cukru lub soli, to zapobiegnie ich żelowaniu.
Przed użyciem najlepiej najpierw przełożyć jajka z zamrażalnika do lodówki, żeby proces rozmrażania nie był zbyt gwałtowny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl