Zakażenie Salmonellą. Sprawdź, czy nie popełniasz najczęstszych błędów

Zakażenie bakteriami z rodziny Salmonella, to w Polsce jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Dla dzieci czy seniorów mogą być naprawdę groźne. A jak się przed nimi ustrzec? Nie wystarczy tylko unikać spożywania surowego czy niedogotowanego mięsa.

Czy na pewno nie grozi ci zakażenie salmonellą? Sprawdź, czy nie popełniasz najczęstszych błędówCzy na pewno nie grozi ci zakażenie salmonellą? Sprawdź, czy nie popełniasz najczęstszych błędów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Salmonella – unikaj tych błędów

Jajka – nie tylko jedzenie surowych może zaszkodzić

Bakterie Salmonella bytują na skorupkach, a także w ich wnętrzu. Jednak to te z powierzchni jaja są największym zagrożeniem z uwagi na ich liczebność. Dlatego zawsze należy dokładnie myć ręce po kontakcie ze skorupką, a także przechowywać jaja w lodówce z dala od produktów, które spożywamy bezpośrednio – np. masło, wędliny, warzywa czy sery.

Jest jednak coś jeszcze – im wyższa temperaturę, tym lepsze warunki patogeny będą miały do namnażania. Dlatego kupując w sklepie jajka spoza lodówki, potencjalnie narażamy się na zakażenie salmonellozą.

Uwaga! Choć producenci lodówek umieszczają pojemniki na jaja na drzwiczkach, nie jest to najlepsze miejsce. Okazuje się, że temperatura w tym miejscu lodówki nie jest odpowiednia, by zapobiec namnażaniu się bakterii.

Jak zapobiec zatruciu salmonellą?

Mycie rąk a salmonelloza

Myć skorupki jaj czy nie myć? Eksperci nie są jednomyślni – podczas gdy część uważa, że każde jajko należy przed użyciem umyć pod bieżącą wodą, inni podkreślają, że w ten sposób groźne patogeny mogą z łatwością osadzić się na zlewie, kuchennym blacie, naczyniach, garnkach itd.

Jedno na pewno nie ulega wątpliwości. Za każdym razem, kiedy sięgamy po jajka, trzeba myć ręce. Nie należy rąk wycierać ręcznikiem czy kuchenną ścierką, bo w ten sposób dajemy szanse Salmonelli na przetrwanie. Ciepła woda i mydło wystarczą, nie tylko w sytuacji gdy mamy kontakt z jajkami.

Bakterie mogą bytować na innych produktach spożywczych, a nawet na powierzchniach w domu czy w sklepie, w tym na blatach, poręczach i klamkach.

Mięso – jak je przechowywać?

Mycie surowego mięsa też może sprzyjać rozprzestrzenianiu się bakterii
Mycie surowego mięsa też może sprzyjać rozprzestrzenianiu się bakterii © Getty Images

Surowe czy niedogotowane mięso może zawierać bakterie Salmonelli. By je zneutralizować, wystarczy odpowiednia obróbka cieplna. Jak się jednak okazuje, również przechowywanie mięsa ma znaczenie.

Jak podaje amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention (CDC), nie należy wkładać do lodówki mięsa poddanego obróbce termicznej w dużym kawałku. Mięso należy najpierw podzielić na mniejsze części i schłodzić maksymalnie po dwóch godzinach od pieczenia, smażenia czy gotowania.

Salmonella a warzywa i kiełki

Salmonella może się także namnażać na warzywach i owocach, dlatego także ich mycie jest istotne. A co z modnym ostatnio kiełkowaniem? Jest bardzo zdrowe – bez pestycydów, bez jakiejkolwiek innej chemii, za to z mnóstwem witamin.

Eksperci jednak zwracają uwagę, że namaczanie nasion oraz ziaren w wodzie sprzyja rozwojowi mikroorganizmów, które mogą nam zaszkodzić. To także bakterie Salmonelli. Jak się przed nimi ustrzec? Jedno z badań, które ukazało się na łamach "Food Safety News", wskazuje, że użycie zimnej wody do kiełkowania, schłodzenie pojemnika z kiełkami i wreszcie dodanie niewielkiej ilości soli mogą zapobiec namnażaniu się bakterii.

Objawy zatrucia

CDC ostrzega, że pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po kilku godzinach od zakażenia, a u niektórych osób – dopiero po sześciu dniach. W niektórych przypadkach infekcja może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni.

Najczęściej zatrucie mija samoistnie, jednak niektórym zalecana jest antybiotykoterapia. To przede wszystkim:

  • osoby z ciężkimi chorobami przewlekłymi,
  • niemowlęta,
  • osoby z obniżoną odpornością,
  • osoby powyżej 50. roku życia z chorobami serca,
  • seniorzy powyżej 65. roku życia.

CDC przypomina, że objawy zakażenia to gorączka, biegunka i bóle brzucha. Jednak niektóre szczepy bakterii Salmonella mogą powodować także infekcje układu moczowego, krwi, kości, stawów, a nawet układu nerwowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka