2 z 7Kaloryczność i składniki, których należy unikać
Wybierając płatki, warto zwrócić uwagę na opakowanie, osobiście wybieram papierowe torebki - nie foliowe. Warto również czytać etykiety - w płatkach powinny być tylko płatki - bez dodatkowych substancji. Należy unikać cukru, tłuszczy trans i dodatków E. Jeśli chodzi o kalorie - tutaj wszystko zależy od tego, czy płatki będą podawane z wodą, jogurtem naturalnym czy mlekiem, a jeśli na mleku, to czy na roślinnym, czy zwierzęcym. Kaloryczność zależy również od liczby dodatków i ich źródła - czy np. zawierają dodatkowy cukier lub tłuszcz. Można oszacować, że porcja ok. 300 g może się mieć od 200 kcal do ok. 400 kcal - wyjaśnia Sylwia Ogrodowczyk.
Przeczytaj również: Jedz w ten sposób, a znacznie szybciej schudniesz