3 z 7Płatki – dobra i zdrowa opcja na śniadanie?
Lubię owsiankę - jednak nie zalecałabym jeść jej codziennie. Urozmaicanie sobie posiłków to filar zdrowego odżywiania. W tym miejscu warto również dodać, że zboża, w tym owies, zawierają substancje, które ograniczają wchłanianie witamin oraz składników mineralnych - mówi dietetyk.
Mogą również zaburzać trawienie białek, mam na myśli tutaj lektyny, które zboża zawierają. Jeżeli już decydujemy się na płatki, to warto kupić te, które są najmniej przetworzone.
Płatki owsiane górskie, jęczmienne, gryczane, ryżowe czy jaglane. Płatki pełnoziarniste różnią się od pozostałych tym, że nie są pozbawione łuski okalającej zboże, w którym znajdują się witaminy, minerały i błonnik. Nie polecam osobom, które mają problem z układem pokarmowym np. stany zapalne jelit - dodaje.
Przeczytaj również: Jedzenie grzybów może chronić przed groźną chorobą