Czy przypalone jedzenie jest rakotwórcze?
Czasem nie da się uniknąć przypalonego jedzenia. Grzanki, kiełbasa z grilla lub pieczone ziemniaki mogą być bardziej spieczone niż normalnie. Czy ich spożycie jest dla nas niebezpieczne? Twórcy jednego z brytyjskich programów BBC postanowili wyjaśnić tę kwestię.
1. Przypalone jedzenie
Od pewnego czasu mówi się o szkodliwości przypalonego jedzenia. Eksperci ostrzegali nas, że takie potrawy mogą zawierać rakotwórcze substacje. Pod lupą szczególnie znalazły się pieczone warzywa i grzanki, które mogą być często odrobinę przypalone.
W programie emitowany przez brytyjską stację BBC "Food: Truth or Scare", prowadzący Gloria Hunniford i Chris Bavin postanowili ostatecznie wyjaśnić, czy powinniśmy unikać przypalonego jedzenia.
W programie przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych na podstawie których dowiedziono, że niektóre produkty spożywcze zawierają wysoki poziom akrylamidu, który powstaje w wyniku długiego trzymania jedzenia w wysokiem temperaturze.
2. Rakotwórczy akrylamid?
Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem akrylamid został uznany za "prawdopodobnie rakotwórczy". Warto mieć się na baczności i sprawdzać składy żywności.
W brytyjskim programie przedstawiono badania przeprowadzone na myszach. Dowiodły one, że aby akrylamid zawarty w przypalonych tostach był szkodliwy, należy zjeść ok. 160 kromek.
Warto pamiętać jednak, że poziom akrylamidu wzrasta wraz z czasem trzymania jedzenia w wysokiej temperaturze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl