Trwa ładowanie...

Czy sery są zdrowe? (WIDEO)

Avatar placeholder
Marta Grabiec 17.04.2019 10:03

Ser zawiera wiele cennych składników, takich jak wapń, białko, cynk czy witaminę B12. Wszystkie ich rodzaje są zdrowe, o ile zachowamy właściwe proporcje tego produktu.

Zapytaliśmy o opinię dietetyk Halszka Sokołow. Sprawdźcie, które sery są najlepsze, a które należy ograniczyć w naszym menu. Czy sery są zdrowe? Ser zawiera wiele cennych składników, takich jak wapń, białko, cynk czy witaminę B12.

Jako część dobrze zbilansowanej diety pomoże zrzucić wagę. Zwarte w nim białko daje nam uczucie sytości po posiłkach oraz spowalnia wchłanianie się węglowodanów. Co więcej, wapń z sera pomaga nam utrzymać zęby oraz kości w dobrym stanie.

Chroni nas przed osteoporozą. Najniższą zawartość tłuszczu ma chudy twaróg, a najwyższą sery żółte, pleśniowe, typu Feta i tak dalej. W swoich dietach polecam te chudsze - mówi dietetyk Halszka Sokołow.

Sery żółte charakteryzują się najwyższą zawartością wapnia - w zależności od rodzaju - mają go nawet dziesięć razy więcej niż chudy twaróg. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu powinny pojawiać się rzadziej niż pozostałe produkty mleczne - mówi ekspert.

Mimo, że parmezan ma najwyższą kaloryczność i największą zawartość tłuszczu to zdecydowanie przoduje w ilości zawartości wapnia w stu gramach produktu. Na drugim miejscu jest gouda, a na trzecim cheddar - komentuje dietetyk.

Dobrze w tym zestawieniu wypada ser typu feta, ponieważ w porównaniu do innych serów, ma niewiele kalorii, a ma stosunkowo wysoką zawartość białka.

Jednak jak podkreśla nasz ekspert: Każdy rodzaj sera można włączyć do diety, nawet do tej odchudzającej, pod warunkiem zachowania proporcji dostosowanych do potrzeb organizmu i stanu zdrowia.

Zobacz również:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze