Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

W stresujących sytuacjach jedzenie słodyczy może wpłynąć na nasze samopoczucie. Podobno nic tak nie poprawia humoru, jak tabliczka czekolady. Dlaczego, kiedy dopada nas smutek lub przygnębienie, zazwyczaj sięgamy po coś słodkiego?

Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?Czy słodycze rzeczywiście poprawiają nastrój?

Węglowodany jako źródło energii

W trakcie zwiększonego wysiłku fizycznego lub umysłowego wzrasta  zapotrzebowanie na węglowodany, które są głównym źródłem energii dla erytrocytów i komórek nerwowych. Ich niedobór ma negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wraz z pokarmem dostarczamy do organizmu od 100 do 250 g glukozy dziennie, z czego zużywamy ok. 150 g.

Energia, która powstaje w procesie spalania glukozy, jest ważna dla prawidłowej pracy narządów wewnętrznych i utrzymania dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Na skutek obniżenia poziomu cukru we krwi zwiększa się ochota na słodycze. Z tego powodu po ciężkim dniu pracy chętnie sięgamy po produkty bogate w węglowodany.

Recepta na „szczęście” w słodyczach?

Często wydaje nam się, że jedynym skutecznym sposobem na poprawę nastroju są słodycze. Po ich zjedzeniu wzrasta w organizmie poziom serotoniny określanej jako hormon szczęścia. Jest to neuroprzekaźnik, czyli substancja chemiczna, która ma wpływ na odczuwanie przez nas przyjemności. Zwiększona ilość serotoniny pomaga zachować dobre samopoczucie i wykazuje działanie antydepresyjne. Zapobiega również schorzeniom i chorobom układu nerwowego. Z kolei niski poziom serotoniny we krwi powoduje zaburzenia nastroju oraz uczucie zdenerwowania. Znacznie łatwiej popadamy w stany depresyjne, mamy problemy z koncentracją i trudno nam poradzić sobie ze stresem.

Zalety czekolady

Dla wielu osób skutecznym lekarstwem na smutek i przygnębienie może okazać się czekolada, która dzięki zawartości dużej ilości cukru skutecznie łagodzi napięcia psychiczne. Po jej zjedzeniu zwiększa się produkcja endorfin, które poprawiają nastrój oraz pobudzają do działania. Czekolada jest również źródłem dużych ilości magnezu, który wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego oraz niweluje napięcia. Łagodzi także dolegliwości związane ze stanem napięcia przedmiesiączkowego. To wyjaśnia zwiększony apetyt na czekoladę u kobiet przed menstruacją. Jedzenie jej podczas intensywnej nauki lub pracy sprzyja również koncentracji oraz zwiększa sprawność intelektualną. Wyroby czekoladowe zawierają jednak dużo kalorii, dlatego powinny być spożywane z umiarem.

Warto zrezygnować z czekolady białej oraz mlecznej, które wpływają negatywnie na funkcjonowanie układu krążenia. Jeżeli już chcemy poprawić sobie nastrój, lepszym pomysłem będzie zakup czekolady gorzkiej lub deserowej. Zawiera ona liczne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom związanym z wiekiem.

Pamiętajmy, że słodycze pomagają osiągnąć stan „chwilowego szczęścia” i mogą poprawić nastrój tylko na krótki czas. Warto zatem poszukać innej recepty na dobre samopoczucie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka