Trwa ładowanie...

Czy trzeba myć grzyby przed gotowaniem? Ważne wskazówki

Czy trzeba myć grzyby przed gotowaniem? Ważne wskazówki
Czy trzeba myć grzyby przed gotowaniem? Ważne wskazówki (East News)

Istnieje przekonanie, że grzyby kupione w sklepie zostały wcześniej oczyszczone, więc nie trzeba ich myć. Okazuje się jednak, że nawet takie grzyby przed ugotowaniem należy poddać obróbce. W jaki sposób oczyścić je prawidłowo?

spis treści

1. W jaki sposób czyścić grzyby?

Czyszczenie grzybów należy rozpocząć od zdjęcia nożykiem pozostałości z lasu: igieł, listków czy ziemi. Następnie należy szybko opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Mycie grzybów w połączeniu z obróbką termiczną (zwłaszcza gotowaniem) pozwala pozbyć się zgromadzonych bakterii.

Ważne, aby grzyby opłukać dokładnie, ale szybko. Wtedy zwiększa się szansa, że grzyby nie zgubią swojej struktury i nie staną się miękkie. Najlepiej myć je tuż przed spożyciem, ponieważ po umyciu nie przechowują się dobrze i nawet w lodówce mogą bardzo szybko zgnić.

Zobacz film: "Grzyby trujące - toksyna w muchomorze czerwonym"

Grzyby, które zbierałeś samodzielnie zawsze przed spożyciem należy umyć. Nie wiadomo, w jakim środowisku rosły i ile bakterii zawierają. Wyjątek stanowią kupne pieczarki – tych nie trzeba myć. Wystaczy je obrać.

Grzyby zawsze trzeba myć
Grzyby zawsze trzeba myć (East News)

2. Jak poznać, że grzyby się psują?

Jeżeli po zebraniu grzybów, nie oczyściłeś ich od razu i umieściłeś w lodówce, możesz zastanawiać się, czy są bezpieczne do spożycia. Aby się upewnić, że wciąż są dobre, zwróć uwagę na:

  • Kolor – te, które długo leżą będą ciemnieć. To pierwszy sygnał, który informuje, że tracą na jakości. W dalszym ciągu nadają się do gotowania.
  • Konsystencja – z czasem stają się gąbczaste i papkowate. W tym wypadku przed obróbką należy im się dokładnie przyjrzeć.
  • Śluz – jeśli zewnętrzna warstwa grzybów wytworzyła śliską i mokrą warstwę, oznacza to, że grzyby się zepsuły i należy je wyrzucić.

Gdy grzyby leżą po zebraniu zbyt długo, mikroorganizmy odpowiedzialne za ich rozkład wydzielają toksyny, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe lub inne choroby. Takich grzybów nie wolno suszyć, gotować, czy mrozić. Należy je wyrzucić.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze