Czym może być brunatna plamka w jajku? (WIDEO)
Rozbijasz jajko. Starannie oddzielasz żółtko od białka. Każde umieszczasz w oddzielnej misce. I nagle w białku zauważasz niewielką ciemną plamkę. Czym ona jest? O czym świadczy? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym wyjaśniamy dokładnie skąd biorą się plamy w jajku.
Okazuje się bowiem, że istnieje wiele rodzajów plam, które można znaleźć we wnętrzu jajek. Część z nich mogą świadczyć na przykład o niedoborze witaminy A u kury, inne o innych problemach ze zdrowiem zwierzęcia. Jeszcze inne plamy mogą być pozostałością nabłonka. Czy należy się nimi przejmować? Czy jajko zawierające ciemną, brunatną plamę nadaje się tylko do wyrzucenia czy można je bez obaw zjeść? I w końcu czy taką plamę należy zignorować czy przed spożyciem lepiej jest ją usunąć i dopiero później kontynuować przyrządzanie posiłku?
W zamieszczonym materiale wideo znajdziecie odpowiedzi na te i inne pytania związane z plamami na jajkach. Warto pamiętać o podstawowych zasadach, ponieważ jajka w złym stanie mogą spowodować bardzo poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Wystarczy jednak skromna dawka podstawowej wiedzy, by rozwiać wszelkie wątpliwości i bezpiecznie jeść jajka i bez obaw podawać je innym. Zapraszamy do obejrzenia wideo dotyczącego jajek.