Czym zastąpić białe pieczywo w diecie?
Białe pieczywo jest coraz częściej wykluczane z diety. Pszenica użyta do produkcji mąki może być genetycznie modyfikowana, zawiera duże ilości glutenu.
Lekarze nie zalecają spożywania białego pieczywa ponieważ może powodować choroby serca, nowotwory, chorobę Alzheimera i inne dolegliwości.
Podpowiadamy czym zastąpić białe pieczywo w diecie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Indyjski napój. Przyspiesza metabolizm, wzmacnia ciało i poprawia nastrój
Żytni chleb na zakwasie
Żytni chleb zawiera więcej błonnika niż biały, dlatego jego spożycie nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Zakwas na chleb wykonuje się przez sfermentowanie ziaren. Sprawia to, że chleb jest pożywniejszy i bardziej strawny.
Sprawdź też: Częsty błąd przy mierzeniu ciśnienia. Wynik może być błędny
Słodkie ziemniaki
Pieczone bataty to dobry zamiennik białego pieczywa. Są świetnym dodatkiem np. do hamburgerów.
Słodkie ziemniaki bogate są w witaminy, beta-karoten i błonnik.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kukurydziana tortilla
Tortille wykonane z mąki kukurydzianej nie zawierają glutenu, są za to bogate w błonnik.
Kupując tortillę zwróć uwagę na skład. Jeśli zawiera mąkę z kukurydzy modyfikowanej nie kupuj jej! Tortillę możesz też przygotować sama.
Pizza z kalafiora
Pizza na kalafiorowym spodzie to hit Instagrama. Będzie też dobrym zamiennikiem pieczywa.
Przepis jest bardzo prosty:
ok. 1 kg kalafiora
3 łyżki zmielonego i namoczonego w wodzie siemienia lnianego
2 szklanki mąki kokosowej.
Kalafior ścieramy na tarce i, ciągle mieszając, smażymy na patelni ok. 5 minut. Dodajemy resztę składników, przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy.
Tak powstałe ciasto rozkładamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 25 minut, aż do zarumienienia.
Zobacz też: Co robić, żeby nie zachorować na alzheimera?
Liściaste warzywa
To najzdrowszy zamiennik białego chleba. Są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i mikroelementów.