Czyści tętnice z cholesterolu. Silna ochrona przed miażdżycą, zawałem i udarem mózgu
Niezdrowa dieta bogata w tłuste mięsa, słodycze i przetworzoną żywność to pierwszy krok do miażdżycy, która sprzyja zawałom i udarom. Jak się przed tym uchronić? Warto sięgać po produkty, które pomogą oczyścić tętnice i nie pozwolą, by gromadził się w nich szkodliwy cholesterol.
1. Dieta na oczyszczenie tętnic
Nieleczona miażdżyca zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także amputacji kończyn. Choroba rozwija się powoli i nawet latami może nie dawać żadnych objawów. Osadzający się na ścianach naczyń cholesterol sprawia, że stają się one coraz węższe, a to utrudnia przepływ krwi.
Miażdżycy sprzyja nadwaga i otyłość, niezdrowa dieta i siedzący tryb życia. Dlatego oprócz odpowiedniej dawki ruchu, warto dbać też o to, co jemy. Należy unikać tłuszczów zwierzęcych i postawić na tłuszcze nienasycone, których źródłem są m.in. oliwa z oliwek, ryby i owoce morza.
Warto też jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste. Unikajmy natomiast białego pieczywa, pszennego makaronu, białego ryżu. Należy też ograniczyć słodycze, a także alkohol. Jakie konkretnie produkty sprawdzą się w oczyszczaniu tętnic?
2. Płatki owsiane
Płatki owsiane, z których można przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, a także dodawać do innych posiłków w ciągu dnia, to przede wszystkim źródło błonnika. To jeden z kluczowych składników, który wspiera układ pokarmowy.
Hamuje on m.in. wchłanianie cholesterolu z produktów spożywczych i obniża jego stężenie we krwi. Podobnie działają beta-glukany, które także można znaleźć w płatkach owsianych.
3. Siemię lniane
Błonnik można także znaleźć w siemieniu lnianym. Te małe ziarenka są również źródłem naturalnych statyn, które obniżają poziom złego cholesterolu, dlatego powinny na stałe wejść do diety osób, które mają z tym problem albo chcą zadziałać profilaktycznie. Można je dodawać do różnych posiłków, a także przygotować z nich napar.
4. Kakao
Kakao to bomba antyoksydantów, która hamuje procesy utleniania frakcji LDL cholesterolu, a to pomaga zapobiec tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach. Ponadto pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i nasilenie stanów zapalnych w organizmie.
5. Ryby
W diecie, która chroni przed rozwojem miażdżycy nie może zabraknąć ryb, a zwłaszcza tych morskich, które zawierają kwasy omega-3. Dlatego podobnie jak oleje roślinne, są nieocenione w walce z cholesterolem. W tej roli sprawdzą się m.in. uwielbiane przez Polaków śledzie.
6. Czosnek i cebula
Czosnek i cebula to nie tylko sprzymierzeńcy w walce z przeziębieniem. Ich zdrowotne właściwości są znacznie szersze. Czosnek skutecznie hamuje wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego i zmniejsza jego produkcję w organizmie. Z kolei cebula wpływa bardzo korzystnie na elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych. Dzięki zawartości kwercetyny sprzyja udrożnieniu tętnic.
7. Karczochy
Zawarta w karczochach cynaryna o silnym działaniu przeciwutleniającym, stymuluje wydzielanie żółci, co usprawnia trawienie tłuszczów, w tym cholesterolu. Pomaga więc obniżyć jego stężenie we krwi.
8. Owoce z witaminą C
Dzika róża, rokitnik i czarna porzeczka to owoce o wysokiej zawartości witaminy C. To silny przeciwutleniacz, który uszczelnia ściany tętnic. Tym samym zapobiega gromadzeniu się cholesterolu.
9. Oleje
Oleje roślinne, a zwłaszcza olej rzepakowy i olej z czarnuszki to źródła kwasów omega-3, które ograniczają stany zapalne i skutecznie obniżają zły cholesterol LDL.
10. Szpinak
Szpinak to jedno z najcenniejszych źródeł antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu i chronią przed rozwojem miażdżycy.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl