Trwa ładowanie...

Dania jednogarnkowe na imprezę - charakterystyka, przepisy

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
13.06.2022 18:51
Dania jednogarnkowe na imprezę
Dania jednogarnkowe na imprezę (Adobe stock)

Dania jednogarnkowe na imprezę to nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale również pożywne i rozgrzewające potrawy. Dzięki zawartości warzyw dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych, w tym witamin, mikroelementów oraz makroelementów.

spis treści

1. Dania jednogarnkowe na imprezę

Wiele osób zastanawia się, jaka potrawa najlepiej sprawdza się na tzw. domówce, czyli spotkaniu towarzyszkim organizowanym w prywatnym domu bądź mieszkaniu. Co podać do jedzenia aby pozytywnie zaskoczyć swoich bliskich? Jakie ciepłe danie jednogarnkowe na imprezę jest najlepsze?

Danie jednogarnkowe to nie tylko doskonała opcja na szybki obiad dla całej rodziny, ale również znakomite rozwiązanie na imprezę z przyjaciółmi.

Jeśli nie wiesz jakie ciepłe danie jednogarnkowe na imprezę przygotować, przychodzimy z pomocą. Swoich bliskich warto zaskoczyć takimi potrawami jak: leczo z batatatami i chorizo czy zupa krem z dyni.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Przepisy na dania jednogarnkowe na imprezę

2.1. Leczo z batatami i chorizo

Aby przygotować leczo z batatami i chorizo, potrzebne są takie składniki jak:

  • oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • kiełbasa chorizo (100 gramów)
  • batat (1 sztuka)
  • cukinia (1 sztuka)
  • wędzona papryka (szczypta)
  • kmin rzymski (szczypta)
  • sól (szczypta)
  • pieprz mielony (szczypta)
  • bulion warzywny (200 mililitrów)
  • papryka żółta (1 sztuka)
  • puszka pomidorów malinowych
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Wlej oliwę z oliwek do garnka. Rozgrzej naczynie, a następnie wrzuć posiekaną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Podsmażaj przez sześćdziesiąt sekund. Obraną ze skóry oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę chorizo wrzuć do garnka, a następnie smaż przez dwie minuty. Do kiełbaski dorzuć pociętego w kosteczkę batata. Smaż przez kolejne trzy minuty.

Po tym czasie dorzuć pokrojoną cukinię, wędzoną paprykę, kmin, sól oraz pieprz. Zalej całość bulionem. Po pięciu minutach dodaj pokrojoną żółtą paprykę. Gotuj przez kolejne pięć minut, a następnie dodaj pomidory malinowe z puszki oraz dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuj potrawę przez kolejne pięć minut. Ugotowane leczo z batatami i chorizo podawaj ze świeżym chlebem.

2.2. Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to niezwykle smaczne i sycące danie wegetariańskie jednogarnkowe. Potrawa ta stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych m.in. witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu askorbinowego, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, selenu, cynku, miedzi czy manganu. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są następujące składniki:

  • dynia (1 kilogram)
  • marchewka (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • bulion drobiowy (750 mililitrów)
  • wędzona papryka (szczypta)
  • kmin rzymski (szczypta)
  • sól (szczypta)
  • pieprz cytrynowy (szczypta)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • śmietana 18% (4 łyżki)

Warzywa takie jak dynia i marchew umyj, a następnie obierz. Z wnętrza dyni wydrąż gniazda nasienne. Potnij marchewkę i dynię w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i pokrój na drobne kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone warzywa wraz z czosnkiem. Podsmażaj całość przez trzy minuty. W kolejnym kroku dodaj bulion, wędzoną paprykę, sól i pieprz cytrynowy. Zakryj naczynie pokrywką. Gotuj potrawę przez pół godziny. Dopraw porcję zupy łyżką śmietany 18%.

2.3. Chili con carne

Do przyrządzenia smacznego i sycącego chili con carne potrzebne są następujące składniki:

  • mielone mięso wołowe (1 kilogram)
  • cebula czerwona (1 sztuka)
  • czosnek (3 ząbki)
  • pomidory czerwone bez skórki (2 puszki)
  • kukurydza konserwowa (1 puszka)
  • koncentrat pomidorowy (2 duże łyżki)
  • papryka chili (2 sztuki)
  • tabasco (1 łyżka)
  • cukier biały (1 łyżka)
  • sól (szczypta)
  • pieprz mielony (szczypta)
  • oregano suszone (szczypta)
  • suszona bazylia (szczypta)
  • cząber (szczypta)
  • wędzona papryka (szczypta)
  • papryka ostra (pół łyżeczki)
  • fasola czerwona (2 puszki)

Sposób przyrządzenia:

Podsmaż na rozgrzanych oleju mielone mięso wraz z posiekaną cebulą, chili, czosnkiem oraz koncentratem pomidorowym. Smaż przez około 8 minut. W kolejnym kroku dodaj pomidory z puszki. Po trzydziestu minutach dodaj odsączoną fasolę czerwoną, kukurydzę z puszki, wszystkie przyprawy, tabasco i cukier. Gotuj przez kolejną godzinę.

Czy chili con carne jest zdrowe? Okazuje się, że tak. Bazowym składnikiem tej potrawy jest mielone mięso wołowe, które w porównaniu do innych rodzajów mięs zawiera zdecydowanie większą dawkę przyswajalnego żelaza. Stanowi również doskonałe źródło witaminy A, witaminy E, witaminy D, witamin z grupy B. Obfituje również w niezbędne składniki mineralne takie jak cynk.

Chili con carne sprawdzi się zarówno jako szybki obiad jednogarnkowy, jak i szybkie danie jednogarnkowe na imprezę z przyjaciółmi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze