Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Delikatna sałatka z rzeżuchą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 16:53
Delikatna sałatka z rzeżuchą
Delikatna sałatka z rzeżuchą

Pyszna, zielona rzeżucha wszystkim kojarzy się z wiosną albo dietami. Ma bardzo charakterystyczny smak, a oprócz tego ma właściwości lecznicze i jest źródłem witamin – między innymi A, B1, B2, C, E, K i PP.

Składniki:

  • 100 g rzeżuchy,
  • 50 g kiełków fasoli,
  • 100 g białej rzodkiewki,
  • 3 cebule,
  • liście kolendry,
  • 2 łyżeczki nasion sezamu,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sok z połowy limonki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Wszystkie warzywa, także rzeżuchę i kiełki fasoli, umyj i osusz. Rzodkiewki i cebule pokrój w paski lub kostkę. Następnie wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. W małej miseczce powstanie sos do sałatki: czosnek, sos sojowy, imbir, sok z limonki, miód i olej sezamowy połącz i dokładnie wymieszaj. Teraz polej sosem sałatkę w dużej misce i na sam wierzch posyp nasionami sezamu.

Komentarz:

Rzeżucha zawiera sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, fosfor, siarkę, chrom oraz jod. Rzeżucha pomaga osobom mającym problemy z cukrzycą, anemią, chorobą wieńcową, reumatyzmem, krążeniem czy trądzikiem. Można powiedzieć, że jest lekiem na całe zło.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie101,0 kcal
Białka3,6 g
Tłuszcze7,5 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany8,3 g
Błonnik3,3 g
Witamina C63,8 mg
Witamina A281,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze