Delikatna sałatka z rzeżuchą
Pyszna, zielona rzeżucha wszystkim kojarzy się z wiosną albo dietami. Ma bardzo charakterystyczny smak, a oprócz tego ma właściwości lecznicze i jest źródłem witamin – między innymi A, B1, B2, C, E, K i PP.
Składniki:
- 100 g rzeżuchy,
- 50 g kiełków fasoli,
- 100 g białej rzodkiewki,
- 3 cebule,
- liście kolendry,
- 2 łyżeczki nasion sezamu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sok z połowy limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 łyżeczki oleju sezamowego.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, także rzeżuchę i kiełki fasoli, umyj i osusz. Rzodkiewki i cebule pokrój w paski lub kostkę. Następnie wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. W małej miseczce powstanie sos do sałatki: czosnek, sos sojowy, imbir, sok z limonki, miód i olej sezamowy połącz i dokładnie wymieszaj. Teraz polej sosem sałatkę w dużej misce i na sam wierzch posyp nasionami sezamu.
Komentarz:
Rzeżucha zawiera sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, fosfor, siarkę, chrom oraz jod. Rzeżucha pomaga osobom mającym problemy z cukrzycą, anemią, chorobą wieńcową, reumatyzmem, krążeniem czy trądzikiem. Można powiedzieć, że jest lekiem na całe zło.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 101,0 kcal |
Białka | 3,6 g |
Tłuszcze | 7,5 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 8,3 g |
Błonnik | 3,3 g |
Witamina C | 63,8 mg |
Witamina A | 281,4 µg |