4 z 6Właściwości odżywcze
Dereń zawiera flawonoidy, kwasy organiczne i beta-karoten.
Jest bogaty w witaminę C, która świetnie przeciwdziała przeziębieniu i wzmacnia odporność.
Dereń, tak jak wszystkie czerwone owoce, zawiera antocyjany – przeciwutleniacze. Razem z witaminą C tworzą mieszankę, która skutecznie chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, jak również skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie.
Co więcej, ten owoc zawiera takie pierwiastki jak: potas, fosfor, cynk, żelazo, miedź i mangan. Częste jedzenie derenia odżywi organizm i kompleksowo go wzmocni.
Gałązki derenia to skuteczny środek do… czyszczenia zębów. Z kolei kąpiel w wywarze z kory i liści tej rośliny pomaga na bóle reumatyczne i podagrę, a stosowany jako okład na czoło pomaga łagodzić bóle migrenowe.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też:Zatrzymaj atak serca w 60 sekund (WIDEO)