Deser bananowo-kawowy
Deser z serem białym dostarcza organizmowi dużą dawkę wapnia i białka, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wapń reguluje krzepliwość krwi, wzmacnia kości i poprawia pracę układu nerwowego. Natomiast białko jest źródłem energii i materiałem do budowy i odbudowy tkanek.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 małe łyżeczki miodu,
- 200 g chudego twarogu,
- mały jogurt naturalny (150 ml),
- 2 banany,
- 1/5 szklanki rozpuszczalnej kawy,
- 4 duże łyżki musli,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania
Ser biały utrzeć na gładką masę. Połączyć z jogurtem, wystudzoną kawą i miodem. Składniki dokładnie wymieszać. Pokrojone w plasterki banany delikatnie skropić sokiem z cytryny. Masę serową wyłożyć do pucharków, na nią położyć plasterki bananów i posypać musli .
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 308,7 kcal |
Białka | 25,2 g |
Tłuszcze | 2,8 g |
Cholesterol | 8,4 mg |
Węglowodany | 47,6 g |
Błonnik | 2,6 g |
Witamina C | 12,7 mg |
Witamina A | 34,4 µg |
Komentarz
Ważny składnik deseru, czyli banany są źródłem potasu , który uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek, a musli błonnika zapobiegającego zaparciom. Deser bananowo-kawowy to samo zdrowie!