Letni detoks organizmu za pomocą owoców i warzyw
Czerwiec jest idealnym miesiącem na to, by wzbogacić naszą dietę o świeże owoce i warzywa. Wpływają one korzystnie na zdrowie, wykazują działanie oczyszczające, przyspieszają perystaltykę jelit i wspomagają proces odchudzania. Dlatego sezonowe produkty zalecane są osobom zmęczonym, zestresowanym, mającym problemy z zaparciami i wzdęciami. Ponadto warzywa i owoce dostarczają organizmowi duże ilości witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki nim pozbędziesz się toksyn i odzyskasz dobre samopoczucie. Jakie produkty powinny się znaleźć w menu?
1. Truskawki obniżają poziom cukru we krwi
Truskawki są nie tylko smaczne i bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim zdrowe. Są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Oprócz tego, truskawki zawierają wiele pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, fosfor, żelazo, potas, mangan.
Najnowsze badania udowodniły, że czerwone owoce wykazują działanie antynowotworowe ze względu na obecność kwasu elagowego. Co więcej, jedząc owoce obniżymy cholesterol, poziom cukru we krwi i oczyścimy organizm z toksyn. W dodatku mają bardzo mało kalorii i są wskazane dla wszystkich, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów.
2. Czereśnie w leczeniu artretyzmu
Aromatyczne czereśnie bogate są w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Posiadają dużo witamin A, C i z grupy B. Dzięki nim mają działanie oczyszczające i odtruwające. Ponadto składniki znajdujące się w czereśniach przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry i wspomagają leczenie artretyzmu. Obecność bioflawonoidów i przeciwutleniaczy sprawia, że niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry oraz powstawanie stanów zapalnych w organizmie.
3. Botwinka opóźnia proces starzenia skóry
Młode liście buraka ćwikłowego dostarczają organizmowi witamin A, C i pierwiastków, takich jak wapń czy żelazo. Dzięki obecności minerałów botwinka pomaga na koncentrację i działa uspokajająco. Ponadto warzywo przyspiesza metabolizm, usuwa zanieczyszczenia z organizmu i wspomaga pracę wątroby. Dodawana do zup czy sałatek opóźni procesy starzenia i poprawi wygląd cery.
4. Kalarepa zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych
Podczas upalnych dni warto sięgnąć po bogatą w składniki odżywcze kalarepę. Badania chińskich naukowców przedstawione na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago wykazały, że warzywo zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, dzięki obecności indoli i izotiocyjan. Ponadto roślina dostarcza także luteinę, która pomaga w problemach ze wzrokiem. Lekkostrawne warzywo usuwa toksyny z organizmu, poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm.
5. Rabarbar działa oczyszczająco
W letnie popołudnia nie ma nic lepszego niż chłodny kompot z rabarbaru. Roślina zawiera witaminy (A, C, E) oraz minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. Ze względu na zawartość błonnika, rabarbar polecany jest na przyspieszenie metabolizmu i pozbycie się toksyn z organizmu. Napój z kwaśnego warzywa polecany jest na zaparcia i wzdęcia. Jak go zrobić? Dwie łodygi zmiksuj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę miodu. Taką mieszankę wypij rano, najlepiej na czczo.
6. Młoda kapusta przyspiesza wydalanie toksyn
Właściwości zdrowotne kapusty znane są od wieków. Warzywo często stosuje się w medycynie naturalnej, w leczeniu anemii i chorób skóry. Ze względu na dużą zawartość witamin A, C i z grupy B, a także składników mineralnych (magnezu, fosforu, wapnia, potasu, manganu), kapusta wspomaga odporność.
Co najważniejsze, reguluje pracę jelit, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu i ma działanie moczopędne. Udowodniono, że kapusta ma właściwości alkalizujące, odkwaszające organizm i wspomagające odchudzanie.