Trwa ładowanie...

Dieta ananasowa

Dieta ananasowa
Dieta ananasowa (123RF)

Dieta ananasowa bazuje na cytrusach – ananasach i grejpfrutach. Posiłki układa się w taki sposób, by w dwóch z nich były wyżej wymienione owoce. Ananasy dostarczają organizmowi bromelinę – enzym, który ułatwia trawienie, a grejpfruty – błonnika wpływającego na oczyszczanie organizmu z toksyn. W ciągu dnia spożywa się pięć posiłków – trzy główne i dwa mniejsze. Należy pić herbatki i wodę mineralną, minimum 1,5 l dziennie. Dietę można stosować 1-2 tygodnie. Można ją powtórzyć po miesiącu przerwy.

1. Jadłospis w diecie ananasowej

Dzień 1

  • Śniadanie: 3/4 szklanki świeżego soku ananasowego, 1 kromka ciemnego pieczywa posmarowana jedną łyżeczką miodu.
  • Drugie śniadanie: 1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru.
  • Obiad: 100 g mięsa z kurczaka pieczonego w folii lub z rusztu, sałatka owocowa z ananasem i grejpfrutem.
  • Podwieczorek: 1 kubeczek jogurtu naturalnego.
  • Kolacja: 100 g rostbefu z rusztu, 5 liści sałaty z sosem winegret, 1/2 grahamki.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dzień 2

  • Śniadanie: 1 szklanka soku grejpfrutowego, 1/2 grahamki i 1 plasterek szynki.
  • Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóż i kawałkami ananasa.
  • Obiad: 150 g pstrąga z rusztu, 1/2 szklanki makaronu z posiekanym pomidorem, 200 g gotowanego szpinaku.
  • Podwieczorek: 1/2 grejpfruta i 1 plasterek ananasa.
  • Kolacja: 2 plasterki chudej szynki, 1 średnia pokrojona cykoria polana sokiem z 1/2 cytryny i jedną łyżeczką oleju, 2 kromki chleba razowego.

Dzień 3

  • Śniadanie: 1 szklanka chudego mleka z dwoma łyżkami płatków owsianych i dwoma kukurydzianych z miodu, 1/2 banana.
  • Drugie śniadanie (dieta grejpfrutowa): 1 porcja grillowanego grejpfruta.

Grillowany grejpfrut (4 porcje) – 2 różowe grejpfruty, 1 łyżeczka słodziku, 4 małe łyżki odtłuszczonych lodów waniliowych. Grejpfruty przekroić na pół, obierać, pokroić na cząstki. Każdą cząstkę posypać słodzikiem. Przełożyć do żaroodpornych salaterek, piec na ruszcie przez kilka minut, aż nabiorą złotej barwy. Na wierzchu ułożyć kulkę lodów.

  • Obiad: 150 g ugotowanego makaronu z sosem z pomidorów, 1 główka sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, 1 szklanka soku ananasowego.
  • Podwieczorek: 2 plasterki ananasa.
  • Kolacja: 1 grejpfrut posypany jedną łyżeczką cukru.

Dzień 4

  • Śniadanie: 1 szklanka mleka z dwoma łyżkami płatków kukurydzianych i jedną łyżką otrąb pszennych, 1/2 grejpfruta.
  • Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z plasterkiem ananasa.
  • Obiad: 100 g piersi z kurczaka upieczonej z dodatkiem oleju i szałwii, 1/2 szklanki białego ryżu z jednym pokrojonym grejpfrutem i jedną łyżką oleju, 200 g brokułów z rusztu.
  • Podwieczorek: 1 jabłko.
  • Kolacja: 50 g ryżu z cukinią, 1 kromka pieczywa i 1 plasterek ananasa.

Dzień 5

  • Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z czterema plasterkami polędwicy, 1 papryka.
  • Drugie śniadanie: 1/2 szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z 1/2 szklanką kefiru i dosłodzonego słodzikiem.
  • Obiad: 100 g pieczonej piersi kurczaka, 1/2 szklanki ryżu, 2 starte marchwie z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: 1 mały banan i 1/2 plasterka ananasa.
  • Kolacja: 1 porcja sałatki cytrusowej.

Sałatka cytrusowa (4 porcje): 225 g liści szpinaku, 1 różowy grejpfrut, 1 pomarańcza, 1 pokrojona w cienkie plasterki cebula, sos winegret. Szpinak dokładnie umyć i wysuszyć. Porozrywać liście na mniejsze kawałki i ułożyć je na czterech talerzach. Obierać grejpfruta oraz pomarańczę ze skórki, podzielić na cząstki i z kilku kawałków wycisnąć sok. Pozostałe owoce ułożyć na szpinaku i posypać cebulą. Wymieszać sok z cytrusów z sosem vinegret i polać nim sałatkę. Przed oczyszczaniem organizmu wstawić do lodówki.



Dzień 6

  • Śniadanie: 3 łyżki muesli, jogurt naturalny, kawałki ananasa.
  • Drugie: śniadanie: sałatka z grejpfruta, ananasa, truskawek i czerwonej cebuli.
  • Obiad: 150 g ugotowanego makaronu z sosem z pomidorów, 1 główka sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: jogurt z ananasem.
  • Kolacja: sałatka z grejpfruta różowego i zielonego, posypana miętą.

Dieta ananasowa jest monotonna i dość jednostronna. Grejpfruty najlepiej zajadać tylko raz dziennie, ale warto włączyć je do menu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze