Dieta białkowa - charakterystyka, fazy, wady i zalety
Dieta białkowa, znana szerzej jako dieta Dukana, swoją bardziej popularną nazwę zawdzięcza francuskiemu doktorowi, który zaniepokojony złym stanem zdrowia swoich pacjentów, którzy nie mogą pozbyć się nadwagi, postanowił opracować dietę, która im w tym pomoże.
1. Co to jest dieta białkowa?
Pierre Dukan, bo tak nazywa się ten francuski uczony, postanowił oprzeć wymyśloną przez siebie dietę na 4 poziomach, które nie tylko pozwolą schudnąć osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, ale pomogą utrzymać właściwą wagę.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta białkowa opiera się w największej mierze na spożywaniu dużych ilości białka. To właśnie ten składnik odżywczy ma zapewnić nie tylko gubienie nadprogramowych kilogramów, ale także poprawę układu odpornościowego i samopoczucia.
Według twórców diety białkowej, każdy kto zdecyduje się na jej wprowadzenie jest w stanie schudnąć nawet 4 kilogramy w ciągu 4 tygodni. Pierwsze efekty diety białkowej widać zazwyczaj już po kilku dniach, co dla wielu jest zachętą do jej kontynuowania.
Czytaj więcej
Dieta białkowa nie należy do grupy diet głodówek leczniczych, w trakcie których towarzyszy nam ciągłe uczucie głodu i ssanie w żołądku. Porcje posiłków są wystarczające, a częste jedzenie sprawia, że nasz żołądek nigdy nie jest pusty, dlatego nie odczuwamy głodu.
Istota diety białkowej to także regularne picie dużych ilości wody. Odpowiednie nawodnienie organizmu pomoże nie tylko w gubieniu kilogramów, ale pozwoli także oczyścić organizm. Na czym polegają fazy diety białkowej i czy są bezpieczne dla naszego organizmu?
2. Fazy diety białkowej
2.1. Faza uderzeniowa
To pierwszy etap diety białkowej. To najbardziej restrykcyjna faza, ponieważ ma na celu pomóc nam w zgubieniu kilogramów. W tej fazie diety warto zapomnieć o zbyt intensywnym wysiłku fizycznym, ponieważ organizm będzie osłabiony. Warto natomiast rozpocząć przyjmowanie witaminowych suplementów diety, które uzupełnią niedobór witamin w organizmie.
Faza uderzeniowa diety białkowejpowinna trwać określoną liczbę dni w zależności od tego, ile kilogramów chcemy stracić, jednak nie dłużej niż 10 dni. W tej fazie diety białkowej jemy wtedy, gdy jesteśmy głodni, ale tylko określone produkty. Jest dozwolone chude mięso z indyka lub kurczaka, chuda wołowina, cielęcina, ryby (także te tłuste), chudy nabiał, jaja, owoce morza oraz cebula, cytryna i produkty konserwowe.
W tej fazie diety białkowej należy pamiętać o piciu przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Może to być woda, gorzka kawa i herbata, a także napoje light.
2.2. Faza naprzemienna
To inaczej faza równomiernej utraty wagi. Faza naprzemienna diety białkowej jest mniej rygorystyczna niż faza I, ponieważ wciąż trzymamy się produktów z fazy uderzeniowej, ale nasze menu możemy wzbogacić o warzywa. Spożywamy je jednak naprzemiennie z produktami białkowymi, aż dojdziemy do wymarzonej wagi. Potem na 5 dni wracamy do jedzenia tylko produktów białkowych.
Oprócz chudego mięsa, twarogu i owoców morza w fazie naprzemiennej diety białkowej jemy pomidory, ogórki, sałatę, brokuły, szparagi, cebulę, kapustę, szpinak oraz buraki.
Możemy jeść je na surowo, gotować na parze lub przygotowywać z nich sałatkę doprawioną sosem winegret na bazie octu. W tej fazie diety białkowej wciąż pamiętamy o piciu 1,5 litra płynów dziennie.
2.3. Faza utrwalania
Ten etap diety białkowej rozpoczynamy dopiero wtedy, gdy osiągniemy zaplanowaną wagę w poprzedniej fazie. Faza utrwalania diety białkowej powinna trwać w zależności od tego, ile zgubiliśmy kilogramów. Przyjmuje się, że na 1 utracony kilogram potrzebnych jest 10 dni utrwalania. Jeśli więc pozbyliśmy się 15 kilogramów, to faza utrwalania powinna trwać 150 dni.
Oprócz produktów, które mogliśmy jeść w fazie II, są dozwolone 2 plasterki żółtego sera i 2 kromki pełnoziarnistego chleba, a raz w tygodniu szklanka brązowego ryżu, makaronu pełnoziarnistego lub kaszy kuskus. Jeden dzień w tygodniu jest powrotem do fazy uderzeniowej – jemy wtedy tylko produkty białkowe.
2.4. Faza ostatecznej stabilizacji
Ta faza powinna trwać przez następne lata życia. Wprowadźmy do codziennej diety rytuały, które będą dobrym sposobem na utrzymanie wagi. Posiłki jedzmy regularnie i unikajmy słodyczy oraz białej mąki.
Ostrożnie należy też podchodzić do tłuszczu oraz alkoholu, za to bez ograniczeń możemy spożywać chude mięso i chudy nabiał. Przez jeden dzień w tygodniu warto przestrzegać diety z fazy uderzeniowej diety białkowej i spożywać jedynie produkty białkowe.
3. Wady i zalety diety białkowej
Niewątpliwy plus diety białkowej to szybka utrata wagi, która mobilizuje do dalszego stosowania diety odchudzającej. Jednak wraz ze wzrostem liczby osób korzystających z diety białkowej rosło też grono przeciwników jej stosowania.
Największa wada diety białkowej według nich to fakt, że dieta oparta w głównej mierze na białku może zaburzać pracę wątroby i nerek, a nawet doprowadzić do ich niewydolności. Według przeciwników dieta białkowa prowadzi także do zaparć, odwodnienia organizmu i zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Co więcej – nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, a po jej zakończeniu bardzo często dochodzi do efektu jo-jo. Podsumowując, dieta białkowa jest przeznaczona raczej dla młodych, pełnych energii osób, które nie zmagają się z żadnymi chorobami.