Dieta wysokobiałkowa
Skuteczne odchudzanie celem diety
Celem tej diety jest utrata na wadze. Spożywając pokarmy z dużą zawartością białka, jednocześnie ograniczasz ilość konsumowanych węglowodanów. W typowej diecie białko stanowi około 10–15% wszystkich spożywanych kalorii, natomiast przy diecie wysokobiałkowej wartość ta wzrasta nawet od 30–50%.
Dieta wysokobiałkowa - apetyt
Zmniejszenie apetytu
Dieta ta, oprócz ograniczania apetytu, może również zmniejszyć metabolizm. Kiedy nagle zmniejsza się ilość przyjmowanych węglowodanów, nasz organizm zaczyna spalać własne zapasy tłuszczu – jest to stan zwany ketozą. Może ona wspomóc zrzucenie zbędnych kilogramów, a także zmieszyć bóle głowy, poirytowanie, nudności i kłopoty z nerkami.
Dieta wysokobiałkowa - zasady
Dietę wysokobiałkową czas zacząć!
Diety wysokobiałkowe przyjmują wiele form i nie wszystkie są sobie równe. Najskuteczniejsze tego typu diety zawierają mało tłuszczu i umiarkowaną ilość węglowodanów. Kolejne slajdy prezentują różne bogate w białko produkty.
Dieta wysokobiałkowa - stek wołowy
Soczysty stek wołowy
Stek z mięsa wołowego ma prawie taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co pierś z kurczaka bez skóry. Jeśli dobrze wybierzesz, to możesz trafić na kawałek, który jest źródłem zbawiennego białka, a jednocześnie nie zawiera dużo tłuszczu.
Dieta wysokobiałkowa - białe mięso
Białe mięso
Białe mięso jest bogate w białko i nie zawiera tyle tłuszczu, co czerwone. Jeśli chcesz jeszcze bardziej „odchudzić” zawartość swojego talerza, usuń skórę z kurczaka, która jest pełna nasyconych kwasów tłuszczowych.
Dieta wysokobiałkowa - polędwiczka wieprzowa
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe to dobry wybór. W dzisiejszych czasach są one chudsze nawet o 31 % niż jeszcze 20 lat temu. Aby urozmaicić sobie smak mięsa, można zrobić przepyszne polędwiczki wieprzowe faszerowane ziołami i żółtym serem.
Dieta wysokobiałkowa - ryby
Ryby
Ryby są bogate w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3- należą do nich np. łosoś czy makrela.
Dieta wysokobiałkowa - jajka w diecie
Jajka
Jajka mogą być najbardziej klasycznym i najtańszym źródło białka. Według American Heart Association spożywanie jednego jajka dziennie jest bezpieczne i zdrowe dla dorosłego człowieka.
Dieta wysokobiałkowa - soja
Soja
Dużym plusem diety wysokobiałkowej są produkty sojowe, takie jak tofu, burgery sojowe i inne, gdyż są one pożywne i bogate w białko. Atutem soi jest to, iż spożywana w ilości 25g dziennie pomaga obniżyć poziom cholesterolu i chroni przed chorobami serca.
Dieta wysokobiałkowa - fasola, produkty mleczne i batony zbożowe
Fasola, niskotłuszczowe produkty mleczne i batony zbożowe
Fasola, oprócz białka, zawiera dobroczynny błonnik, który wzmaga uczucie sytości i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Mleko, ser i jogurt są nie tylko bogate w białko, lecz także stanowią źródło niezbędnego wapnia, potrzebnego do budowania silnych i zdrowych kości. Batony zbożowe dają natomiast energię na cały poranek (przed zakupem upewnij się jednak, że nie zawierają zbyt dużo cukru bądź tłuszczu).
Dieta wysokobiałkowa - pieczywo pełnoziarniste
Produkty pełnoziarniste
Większość diet wysokobiałkowych ogranicza zboża do kilku porcji dziennie. Jeśli zatem chcesz zrzucić trochę zbędnych kilogramów, trzymaj się z daleka od białego chleba i makaronów. Zaopatrz się natomiast w artykuły spożywcze z pełnego ziarna, które są bogate w błonnik.
Dieta wysokobiałkowa - warzywa i owoce
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to niezwykle ważny element każdej diety. Są one bowiem bogate w przeciwutleniacze i – jak sugerują naukowcy – osoby, które jedzą dużo warzyw oraz owoców są mniej podatne na nowotwory.
Dieta wysokobiałkowa - wady
Wady diety wysokobiałkowej
Dieta wysokobiałkowa, choć pomaga schudnąć, ma też swoje wady. Oto kilka z nich: – zazwyczaj po zakończeniu diety przybieramy z powrotem na wadze; – dieta ta podwyższa ilość konsumowanego białka kosztem owoców i warzyw (zawierają one substancje odżywcze, wspomagające układ immunologiczny), co z kolei czyni nas bardziej podatnymi na nowotwory, podwyższony poziom cholesterolu, choroby serca, osteoporozę, problemy z nerkami; – większość diet wysokobiałkowych jest pełna kwasów tłuszczowych, a uboga w błonnik. Ta kombinacja może podwyższyć poziom cholesterolu i zwiększyć ryzyko choroby serca czy zawału. American Heart Association nie rekomenduje tej diety jako sposobu na utratę wagi; – dieta wysokobiałkowa powoduje utratę wapnia w większej niż normalnie ilości, co w konsekwencji, na dłuższą metę stosowania tej diety, może doprowadzić do osteoporozy.
Dieta wysokobiałkowa - wpływ na zdrowie
Wpływ diety na zdrowie
Jak na razie nie istnieją żadne długoterminowe badania, oceniające wpływ diety wysokobiałkowej na zdrowie. Eksperci jednak są pewni jednego: najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie szczupłej figury jest zdrowy tryb życia, to znaczy: zbilansowana dieta pełna substancji odżywczych, produktów niskokalorycznych i aktywność fizyczna.