Dieta Colette Lefort
Dieta Colette Lefort to sposób żywienia opracowany przez francuską dietetyczkę i skuteczny sposób na odchudzanie. W tym programie żywieniowym dozwolone są praktycznie wszystkie produkty, tylko w odpowiednich zestawach. Śniadania mają zapewnić poczucie sytości, obiady składać się z produktów mięsnych, a kolacje z nabiału. Poza tym dieta obfituje w sałatki, warzywne surówki i owoce. Pojawiają się także kasza, ryż, makaron i ziemniaki. Jeszcze przed śniadaniem należy wypić herbatkę ziołową. W ciągu dnia należy przyjąć 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Raz w tygodniu – dyspensa na mały deser. Ta dieta odchudzająca to trzy posiłki dziennie.
1. Zasady diety Colette Lefort
Najważniejsze zasady diety to:
- jedzenie trzy razy dziennie,
- głód w ciągu dnia najlepiej zapijać wodą, przy spadku energii – jeść twarożek,
- do posiłku pije się gorzką kawę lub herbatę, między posiłkami – wodę mineralną,
- oprócz winegret inne sosy są zabronione,
- dopuszczalne jest łączenie białek i węglowodanów ze wszystkimi warzywami i z większością owoców – oprócz bananów,
- nie należy łączyć tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, potraw nie zabiela się śmietaną,
- nie wolno jeść słodyczy ani pić alkoholu.
Czytaj więcej
2. Przykładowy jadłospis diety Colette Lefort
- Dzień 1
Śniadanie: jogurt odtłuszczony, płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem).
Obiad: ryba pieczona na ruszcie, fasolka szparagowa, brokuł lub kalafior gotowany na parze.
Kolacja: kotlet jagnięcy z kabaczkiem z rusztu, przesmażona fasolka szparagowa, ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym.
- Dzień 2
Śniadanie: sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony lub płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem).
Obiad: ryba pieczona w piecyku lub w folii, gotowana fasolka szparagowa/warzywa na parze lub ciemny makaron z olejem, pieprzem tureckim, czosnkiem i warzywami na parze oraz sałata z sosem winegret.
Kolacja: ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym lub cielęcina z kabaczkiem z rusztu, przesmażona fasolka szparagowa.
- Dzień 3
Śniadanie: napar z kopru włoskiego, 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy, szklanka mleka 2 proc. tłuszczu.
Obiad: jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju, udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g).
Kolacja: 2 szklanki fasolki szparagowej, 2 jajka sadzone na oleju.
- Dzień 4
Śniadanie: napar z anyżku, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka, szklanka maślanki.
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, pokrojona w kostkę papryka skropiona cytryną, 150 g gotowanych brokułów.
Kolacja: omlet z 2 jaj, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek, 2 plasterki sera żółtego.
3. Zalety i wady diety Colette Lefort
Zalety diety Colette Lefort:
- jest bogata w różne produkty;
- zawiera mało produktów przetworzonych;
- jej prowadzenie nie wymaga zbyt dużego wysiłku;
- naprawdę pomaga schudnąć;
- nie jest jedną z diet tzw. reżimu dietetycznego.
Wady diety Colette Lefort:
- nie jest to naturalny sposób żywienia;
- zakłócone są prawidłowe normy dostarczania energii.