Dieta cukrzycowa w ciąży
Dieta cukrzycowa w ciąży powinna zabiera białka, tłuszcze, węglowodany i składniki mineralne, by dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych elementów do prawidłowego rozwoju. Najważniejsza jest kontrola kaloryczna posiłków – dzienna dawka powinna wynosić od 2300 do 2500 kcal – i utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca ciążowa wymaga także spożywania odpowiedniej ilości posiłków, a w tym II śniadania i II kolacji zjadanej tuż przed snem i zabezpieczającej przed nocnym niedocukrzeniem.
1. Cukrzyca w ciąży
Cukrzyca ciężarnych spowodowana jest zaburzeniami hormonalnymi organizmu w czasie ciąży i ustępuje zazwyczaj po porodzie, ale może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości. Wysoki poziom cukru we krwi jest poważnym zagrożeniem dla płodu i może przyczynić się do powikłań ciążowych, wśród których najczęstsze są:
- wady serca,
- wady nerek,
- wodogłowie u noworodka,
- zwiększona masa dziecka - powyżej 4000g lub opóźnienie w rozwoju płodu i mała masa (waga) dziecka
- niedorozwój płodu.
2. Dieta a ciąża
Wiadome jest, że dieta dla kobiet w ciąży różni się od diety normalnego człowieka. Nie jest też tożsama z typową dietą cukrzyka, gdyż dieta cukrzycowa w ciąży wymaga przestrzegania specjalnych zaleceń i obostrzeń ze względu na zdrowie i bezpieczeństwo płodu. Ważne jest nie tylko ograniczenie cukru czy kontrolowanie ilości przyjmowanego białka (nie więcej niż 1,5-2g/ kg masy ciała), ale również zwrócenie uwagi na wymienniki węglowodanowe. Ich ilość w 5 -6 przyjmowanych posiłkach powinna wynosić 22 – 23.
3. Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy (jednostka chlebowa) to porcja produktu w gramach, która zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych przez organizm. Możne się to równać także 10 g czystego cukru. Dostosowanie wymienników węglowodanowych do każdego posiłku pozwala na stałe kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Prawidłowa ilość wymienników węglowodanowych w poszczególnych posiłkach powinna wynosić: śniadanie 6 WW, II śniadanie 2 WW, obiad 10 WW, podwieczorek 2 WW, kolacja 4 WW, II kolacja 2 WW.
4. Przykładowy jadłospis diety cukrzycowej
Konstruując swoje codzienne menu musisz mieć na uwadze zarówno swój stan, jak również zdrowie swojego dziecka. Dobierając produkty żywnościowe, dobrze jest skonsultować się z lekarzem albo dietetykiem. Oto przykładowy jadłospis dla diety cukrzycowej w ciąży.
Śniadanie:
- zupa mleczna z kaszą manną,
- bułka wrocławska, wędlina, pomidor, sałata,
- pomarańcza.
II śniadanie:
- napój z kefiru 125g i barszczu czerwonego, pieczywo chrupkie, jabłko 50g, surówka z sałaty zielonej, rzodkiewki i pomidora.
Obiad:
- zupa z groszku zielonego konserwowego 150 g, z grzankami- bułka 25 g, kurczak duszony w jarzynach 55 g, ćwikła, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki 160 g, olej do przyrządzania potraw, kompot z moreli.
Podwieczorek:
- krążki ryżowe (2 sztuki), posmarowane serkiem topinym (30g)
- jabłko.
Kolacja:
- ryż brązowy z duszonymi warzywami (papryka, cebula, cukinia, pieczarki) oraz piersią kurczaka (50 - 80g), herbata miętowa.
II kolacja:
- serek wiejski z wkrojoną natką pietruszki,
- herbata zielona.
Odpowiednia dieta cukrzycowa w ciąży pozwala kobiecie nie tylko na zachowanie odpowiedniego stanu zdrowia, ale także na skuteczną ochronę jej maleństwa.