Dieta dobrych kalorii - zasady diety, przygotowywanie posiłków, wady i zalety
Dieta dobrych kalorii jest prosta w stosowaniu. Wystarczy zjadać dobre kalorie, a unikać złych. Niestety trzeba wiedzieć, które produkty są dozwolone, a których nie wolno jeść. Przy prawidłowym podejściu można ją stosować nawet dłużej niż miesiąc, a wtedy możliwe jest spalanie tłuszczu i kształtowanie smukłej sylwetki bez efektu jojo. Skuteczne odchudzanie ułatwia konieczność unikania najbardziej kalorycznych produktów, jednak jednocześnie eliminuje się białko zwierzęce i ogranicza kwasy tłuszczowe nienasycone.
1. Zasady diety dobrych kalorii
Dieta dobrych kalorii pozwala zjadać dobre kalorie i nakazuje unikać złych. Dobre kalorie to te, które likwidują uczucie głodu i hamują tworzenie tłuszczu. Mają one niski indeks glikemiczny. Natomiast złe kalorie to te, które przyspieszają odkładanie się tłuszczu.
Ponadto ważne są połączenia produktów. W diecie dobrych kalorii należy wyeliminować połączenia zwierzęcego białka, czyli mięsa i produktów mlecznych z węglowodanami: ryżem, kaszami, pieczywem, produktami zbożowymi.
Dietę tę mogą stosować zdrowe osoby, jednak jak przy każdej diecie odchudzającej, zanim się ją rozpocznie, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Dobre kalorie to:
- nabiał - sery, chude mleko, jogurty naturalne,
- mięso - przede wszystkim chude np. jagnięcina, cielęcina, mięso indycze, mięso z kurcząt,
- ryby - przede wszystkim słodkowodne takie jak: dorsz, flądra, halibut, tuńczyk, łosoś, sola,
- pieczywo - tylko pełnoziarniste,
- otręby pszenne,
- makarony pełnoziarniste,
- owoce - jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest,
- warzywa - szpinak, brokuły, seler, por, groszek, pomidory, kalafior.
Złe kalorie to:
- białe pieczywo,
- tłuste produkty mleczne,
- suszone owoce,
- płatki śniadaniowe,
- pestki i orzechy,
- słodycze i cukier.
2. Przygotowanie posiłków
Do podstawowych zasad diety dobrych kalorii należy przede wszystkim eliminacja tłuszczów zwierzęcych. Ponadto poszczególne składniki odżywcze powinny być spożywane oddzielnie dlatego nie jest wskazane łączenie mięsa z warzywami czy owocami. Należy też pamiętać o odpowiedniej suplementacji witaminami np. : A, C, E oraz minerałami takimi jak magnez, potas czy chrom.
3. Zalety i wady diety dobrych kalorii
Największym plusem diety dobrych kalorii jest jej wysoka skuteczność. Pozwala ona schudnąć przede wszystkim osobom z dużą nadwagą – im większa otyłość, tym lepsze efekty. Drugim plusem jest fakt, że nie będzie nam towarzyszyło ciągłe uczucie głodu, jak to bywa przy innych dietach odchudzających. Dzięki temu nie będziemy się również niepotrzebnie denerwować.
Dieta dobrych kalorii ma jednak kilka zasad, które wzbudzają wątpliwości. Głównym problemem jest całkowite wyeliminowanie białka zwierzęcego przez pierwsze 2 tygodnie stosowania diety. Białko zwierzęce jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu.
Buduje tkanki, enzymy, hormony, układ odpornościowy. Poza tym mięso dostarcza żelaza i witamin z grupy B. Te zapobiegają anemii i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i prawidłową budowę czerwonych krwinek.
Przez to założenie dieta nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące, osoby chore na anemię. Optymalna dieta nie może całkowicie zakazywać białka zwierzęcego.
Orzechy i pestki zawierają wiele zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i rozwój mózgu, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, ciśnienie krwi, zwiększają odporność organizmu, zapobiegają udarom, zawałom, miażdżycy. Ich brak powoduje, że dieta nie jest dobrze zbilansowana.
Ponadto dieta dobrych kalorii wymaga przyjmowania preparatów z witaminami A, C, E, potasem, magnezem, miedzią i chromem. Zdrowa dieta powinna być tak skomponowana, by przyjmowanie dodatkowych preparatów nie było potrzebne.