Dieta hinduska
Punktem wyjścia w diecie hinduskiej jest wybór jednej potrawy lub trzech produktów z piramidy żywieniowej (jajka lub mięso, warzywo, owoc). To one będą wchodziły w skład posiłków przygotowywanych przez kolejne 7-14 dni. W grę nie wchodzą żadne słodycze ani ziemniaki, a tłuszcze i produkty węglowodanowe powinny być spożywane w zmniejszonej ilości. Przy takim sposobie żywienia organizm otrzymuje codziennie 1200 kalorii i może pozbyć się 3 zbędnych kilogramów w ciągu tygodnia. To dość skuteczne odchudzanie, choć nieco monotonne. Trzeba też bardzo uważać na efekt jo-jo.
1. Dieta hinduska - jadłospis
Załóżmy, że wybrane produkty to pierś z kurczaka, tarta marchew i pieczone jabłko. W takim wypadku na śniadanie można przygotować surówkę z jabłka i marchewki, na obiad mięso na ruszcie, a jabłko upiec, na kolację sprawdzi się zaś wędzony kurczak i gotowana marchewka.
Śniadanie powinno dostarczać 25-30% dziennej dawki energii. Najlepiej, jeśli będzie się składało z produktów zbożowych (płatki, muesli, chleb razowy, chrupki), pełnowartościowego białka (jaja, mleko, chudy ser, wędliny), warzyw lub owoców, np.:
- kawa naturalna z 50 ml mleka, 2 kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane rozgniecionym chudym serem lub z plasterkiem szynki, mały banan,
- kawa z 50 ml mleka, tost razowy, 150 g jogurtu light,
- mandarynka, 3 łyżeczki płatków zbożowych, 200 ml odtłuszczonego mleka wymieszanego z 2 łyżeczkami kakao,
- herbata, jogurt z 3 łyżkami płatków zbożowych, kiwi.
Czytaj więcej
Drugie śniadanie to szklanka soku owocowego bez cukru lub 2 szklanki soku warzywnego.
Obiad powinien obfitować w sałatki z surowych warzyw w połączeniu z produktami białkowymi takimi jak wędlina drobiowa, ryba wędzona, chudy ser biały lub żółty. Kuchnia hinduska zaleca przykładowe posiłki obiadowe:
- Starte na tarce 2 jabłka i 300 g selera połączyć z rzeżuchą. Posolić i polać 2 łyżkami jogurtu wymieszanego z odrobiną chrzanu. Do tego dołożyć wędlinę drobiową.
- Duży pomidor pokroić w plastry i dodać ząbek czosnku, 150 g sera feta light, pieprz, sól, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, wybrane aromatyczne zioła, pół łyżeczki soku z cytryny. Całość wymieszać i schłodzić.
Podwieczorek:
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- obrany owoc,
- 150 g jogurtu light,
- 1 marchewka albo deser z marchwi: 200 g startej marchwi połączyć z łyżeczką soku z cytryny, łyżeczką miodu, 2 łyżkami jogurtu i szczyptą cynamonu.
Kolacja nie może być ciężkostrawna. Najlepiej sprawdzą się owoce, warzywa, produkty białkowe i zbożowe, np.:
- sałatka z owoców południowych, jagód lub truskawek z dodatkiem serka waniliowego homogenizowanego (150 g), kromka chleba grahama.
- kanapka z żytniego chleba z plasterkiem szynki z indyka i pomidorem,
- sałatka z pomidora, cebuli, jajka i tuńczyka w oliwie (150 g) doprawiona sokiem z cytryny.
2. Dieta pięciu smaków
Ajuwerda zakłada, że w każdym posiłku powinny się spotkać wszystkie z pięciu smaków: słodki, kwaśny, ostry, słony i gorzki. Ponieważ dieta hinduska ma ograniczoną ilość produktów, przyprawy muszą je wydobyć. Cała sztuka polega właśnie na umiejętnym doprawieniu potrawy. Takie działanie korzystnie wpływa na układ pokarmowy i nie zakłóca procesu trawiennego. Po zakończeniu diety i powrocie do starych nawyków żywieniowych efekt jo-jo jest niemal gwarantowany. Aby waga nie podskoczyła, należy pamiętać, aby śniadanie zjadać ok. 12-13 i by po 19 niczego już nie jeść.
Dieta hinduska jest niewątpliwie dietą dla osób wytrwałych, które nie boją się monotonii w żywieniu. Niestety jest to sposób na odchudzanie niezgodny z zasadami zdrowego żywienia, ponadto często powoduje późniejszą awersję do pokarmów, które stanowiły jej podstawę.