Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dieta kardio

Dieta kardio
Dieta kardio (123RF)

Osoby chorujące na serce szczególnie powinny zadbać o swoją dietę, a jeśli to konieczne – odchudzić się. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia. Dieta kardio, czyli pozytywnie wpływająca na serce, połączona z umiarkowaną aktywnością fizyczną, z pewnością korzystnie wpłynie na ogólny stan zdrowia osób obciążonych ryzykiem choroby wieńcowej i po zawałach.

spis treści

1. Odchudzanie dla osób z chorobami krążenia

Osoby z chorobami układu krążenia muszą bardziej niż inni dbać o swoją wagę. Ich dieta powinna być konsultowana z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem – najważniejsze, aby dostarczała wszystkich składników odżywczych oraz odpowiednią liczbę kalorii. Często osoby chore mają nadwagę lub otyłość – w ich przypadku, aby poprawić stan zdrowia, należy zastosować bezpieczne odchudzanie. W tym celu można kierować się poniższymi zaleceniami:

  • Zjadaj o 500 lub nawet 1000 kalorii mniej niż dotychczas. Dzienne zapotrzebowanie na energię, w zależności od trybu życia, dla kobiet wynosi od 1500 do 2500 kcal, a dla mężczyzn – 2000 do 3000 kcal.
  • Nie podjadaj. Posiłki muszą być spożywane regularnie co 3-4 godziny (5 posiłków dziennie). Konsumowane przez ciebie dania powinny być małe pod względem objętości oraz lekkostrawne.
  • Warzywa i produkty pełnoziarniste to podstawa dań, jednak pamiętaj o tym, by dieta nie była zbyt monotonna.
  • Jak najczęściej spożywaj następujące produkty: pieczywo o niewielkiej zawartości soli, makarony, kasze, chudy nabiał (twaróg, mleko i jogurty naturalne), białka jaj, mięso drobiowe, wołowe oraz cielęcinę, dojrzałe owoce (zarówno surowe, jak i gotowane), warzywa (w szczególności pomidory), miód (w rozsądnych ilościach), a także niektóre przyprawy (koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, kminek, anyż, majeranek oraz skórkę z pomarańczy i cytryny).
  • Dodawaj do potraw zawierający tłuszcze nienasycone surowy olej rzepakowy i oliwę z oliwek. Te produkty korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, dzięki czemu pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze. Nie przesadzaj jednak z ilością.
  • Ogranicz stosowanie w kuchni soli i wszystkiego, co słone.
  • Zacznij spożywać więcej płynów – 5-6 szklanek wody i niesłodzonych napojów. Pomoże to nawodnić organizm. Ponadto daje uczucie sytości, więc nie będziesz podjadać pomiędzy posiłkami i kalorie nie odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Jeśli masz czas, zamiast gotowych soków rób własne, najlepiej z marchwi lub pomidorów – będziesz mieć 100 proc. pewności, że są w pełni naturalne i zdrowe.
  • Do picia zaleca się także maślankę, jogurt naturalny i zsiadłe mleko. Wystarczy przyzwyczaić się do ich smaku.
  • Gotuj na parze, duś bez tłuszczu, piecz w folii. Tłuszcz źle wpływa na pracę serca i sprzyja rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych, dlatego dietetycy zalecają rezygnację ze smażenia mięsa i innych produktów.
  • Ogranicz spożywanie produktów zawierających zły cholesterol, a mianowicie mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina, baranina), kaczek, kiełbasy, podrobów, pasztetów, dziczyzny, mleka 3,2 proc. oraz sera żółtego.
  • Jedz tłuste ryby morskie – zawarte w nich kwasy omega-3 i omega-6 pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Zobacz film: "Wpływ kwasów Omega 3 na układ krwionośny"

2. Czego unikać w diecie kardio?

Lista produktów odradzanych osobom z chorobami krążenia jest stosunkowo długa. Na początku może być trudno rozstać się z niektórymi smakołykami. Zmiana nawyków żywieniowych zwykle nie jest prosta, dlatego najlepiej jest podejść do tej kwestii małymi krokami i stopniowo eliminować ze swojej diety różne produkty. Które z nich powinny pójść w odstawkę? Oto lista:

  • słone pieczywo,
  • ciasta i ciastka francuskie,
  • pełnotłuste produkty mleczne (mleko, śmietana oraz serki topione, sery słone i fermentowane),
  • tłuste mięso (wieprzowina, gęś, baranina, kaczka, boczek i mięso peklowane),
  • kiszona kapusta i ogórki kwaszone,
  • konserwy warzywne,
  • słone przekąski z ziemniaków (frytki i chipsy),
  • słodycze, zwłaszcza czekolada, torty, ciastka z kremem,
  • słodkie napoje gazowane,
  • wody mineralne z wysoką zawartością sodu i chlorku sodu,
  • alkohol,
  • kawa,
  • zupki w proszku z glutaminianem sodu,
  • przyprawy (pieprz, sól, musztarda, ocet, gorczyca, ostra, sproszkowana papryka, kostki maggi, kostki przyprawowe, soda spożywcza).

3. Znaczenie aktywności fizycznej przy chorobach serca

Aktywność fizyczna jest wskazana, ale osoby z chorobami krążenia powinny ustalić jej intensywność z lekarzem. Zalecane są zwykle nordic walking, spacerowanie, jazda na rowerze. Te ćwiczenia dotleniają organizm i pomagają spalić tkankę tłuszczową, ale nie zagrażają sercu. Należy je wykonywać przynajmniej trzy razy w tygodniu od 20 do 60 minut.

Ruch i dieta powinny przynieść pożądane rezultaty, ale jeśli tak się nie stanie, warto wziąć pod uwagę leki wspomagające odchudzanie. Farmakologiczne wsparcie może się okazać niezbędne. Należy jednak pamiętać, że osoby z chorobami krążenia muszą skonsultować z lekarzem decyzję o przyjmowaniu takich leków. Zwykle hamują one łaknienie lub zmniejszają wchłanianie w jelitach. Nie oznacza to jednak, że stosując środki farmakologiczne, można zrezygnować z diety. Wręcz przeciwnie, leki mają jedynie wspomóc racjonalne odżywianie się.

Jak wygląda przykładowe, zalecane menu na jeden dzień?

  • Na śniadanie przygotuj białka jaj na parze, zjedz je z pomidorem i niesolonym, pełnoziarnistym chlebem oraz napij się kawy zbożowej z mlekiem.
  • Na drugie śniadanie wybierz jeden sezonowy owoc.
  • Na obiad ugotuj zupę jarzynową z ryżem, a na drugie danie zjedz pierogi z serem. Napij się zielonej herbaty lub kompotu z truskawek.
  • Jeśli nadeszła pora na podwieczorek, wypij kefir.
  • Na kolację zjedz wędlinę sopocką z pieczywem graham, margaryną zawierającą sterole roślinne i wypij herbatkę.

Dieta dla osób z chorobami krążenia nie musi być nudna. Zalecane są różne produkty, które można łączyć na wiele sposobów. W rezultacie można otrzymać pyszne dania bogate w składniki odżywcze. Ograniczenie spożycia soli i tłuszczów może być dużym wyzwaniem, ale taka zmiana nawyków żywieniowych z pewnością wyjdzie na dobre.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze