- dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Dieta ketogeniczna - na czym polega
Dieta ketogeniczna zaliczana jest do diet nieskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych. Polega na ograniczeniu ilości węglowodanów (do 50 gramów dziennie) przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczy (poprzez włączenie do jadłospisu nabiału, oliwy, masła, ryb i tłustego mięsa).
Na diecie można szybko schudnąć, a przy tym nie odczuwa się głodu. Początkowo ten plan żywieniowy nie został wynaleziony w celu pozbycia się zbędnych kilogramów, a po to, by pomóc w leczeniu padaczki, chorób metabolicznych i genetycznych.
Zalety diety ketogenicznej
Kiedy dostarczamy organizmowi bardzo mało węglowodanów, w wyniku spalania tłuszczu i białek tworzą się ciała ketonowe, które zmniejszają apetyt. Poza tym duża zawartość tłuszczu zwiększa wydzielanie hormonu regulującego czynność motoryczną przewodu pokarmowego, przez co nie czujemy głodu.
Kolejnym plusem diety jest szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów, choć warto zaznaczyć, że początkowa utrata wagi wynika przede wszystkim z odwodnienia organizmu.
Wady diety ketogenicznej
Stosowanie przez długi czas diety ketogennej może wywołać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wymioty, nudności, zaparcia, utratę apetytu, zapalenie wątroby. Ponadto długa kuracja może spowodować niedobór witamin, składników mineralnych, odżywczych, białka i błonnika pokarmowego. To z kolei często doprowadza do poważnych dolegliwości, np. zapalenia trzustki czy kamicy nerkowej.
W przypadku tej diety konieczna jest kontrola niektórych parametrów krwi. Dlatego nie powinna być stosowana na własną rękę, a pod kontrolą lekarza lub dietetyka specjalizujących się w dietach ketogenicznych.
Dieta ketogeniczna pomoże w walce z rakiem
Badania przeprowadzone w amerykańskim Duke University wykazały, że dieta ketogeniczna pomaga w walce z rakiem prostaty i żołądka. Komórki rakowe do rozwoju potrzebują glukozy, której poziom jest bardzo niski u osób stosujących się do zaleceń tego planu żywieniowego. Tym samym, dieta zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Dieta ketogeniczna obniża poziom cukru we krwi
Dieta ketogeniczna zalecana jest cukrzykom, ponieważ pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Regularne stosowanie diety przyczynia się też do zachowania odpowiedniej masy ciała.
W czasopiśmie "European Journal of Clinical Nutrition" opublikowano analizy, z których jasno wynika, że ten sposób żywienia znacznie poprawia wrażliwość na insulinę chorujących na cukrzycę typu 2.
Dieta ketogeniczna przy chorobie Parkinsona i Alzheimera
Parkinson jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego, objawiającą się drżeniem kończyn i sztywnością mięśni. Schorzenie to częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Z kolei alzheimer to choroba, która dotyka ludzi powyżej 60. roku życia. Polega na stopniowym umieraniu komórek nerwowych w mózgu. Charakteryzuje się przede wszystkim zaburzeniami w sferze czynności poznawczych.
Najnowsze badania opublikowane w "Behavioral Pharmacology" wykazują, że niska zawartość węglowodanów oraz duża ilość tłuszczu w diecie pomagają w zaburzeniach neurologicznych i minimalizują objawy parkinsona i alzheimera.
Dieta ketogeniczna pomaga zmniejsza uczucie głodu
Dzięki diecie ketogenicznej organizm jest zmuszony do spalania zmagazynowanej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu szybko można zauważyć rezultaty odchudzania. Nie należy jednak stosować diety dłużej niż 6-8 tygodni, ponieważ do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje również węglowodanów. Przed przejściem na dietę warto skonsultować się z lekarzem.
Co jeść w czasie kuracji? Przede wszystkim ryby, chudą wołowinę, drób, jaja. Kasze, ryż, makarony, płatki i pieczywo to produkty zakazane na diecie ketogennej.