Dieta koktajlowa - etapy, zasady, przepisy, przeciwwskazania
Dieta koktajlowa to sposób na zresetowanie metabolizmu, zrzucenie zbędnych kilogramów, polepszenie jakości snu i wyglądu skóry. Należy kontynuować picie koktajli przez piętnaście dni, stosując się do zasad diety. Co warto wiedzieć o diecie koktajlowej?
- 1. Czym jest dieta koktajlowa?
- 2. Przeciwwskazania do stosowania diety koktajlowej
- 3. Etapy diety koktajlowej
- 3.1. Pierwszy etap diety koktajlowej
- 3.2. Drugi etap diety koktajlowej
- 3.3. Trzeci etap diety koktajlowej
- 4. Zasady diety koktajlowej
- 5. Co jeść na diecie koktajlowej?
- 6. Przepisy na koktajle
- 6.1. Koktajl z buraka
- 6.2. Koktajl z buraka i marchwi
- 6.3. Koktajl pomidorowy
- 6.4. Koktajl marchewkowy
- 6.5. Koktajl z rzodkiewek
- 6.6. Koktajl ze szpinakiem
- 6.7. Koktajl malinowo-kokosowy
1. Czym jest dieta koktajlowa?
Dieta koktajlowa jest określana nazwą Body Reset, ponieważ polega na zresetowaniu metabolizmu. Ten sposób żywienia opiera się na piciu koktajli, dzięki czemu możliwe jest oczyszczenie organizmu i pozbycie się kilku kilogramów bez odczuwania głodu.
Pomysłodawcą diety koktajlowej jest Harley Pasternak, który zapewnia że picie zmiksowanych warzyw i owoców poprawia jakość snu, wygląd skóry, a także eliminuje problemy trawienne. Koktajle są bardzo zdrowe, bogate w cenne witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne i błonnik.
2. Przeciwwskazania do stosowania diety koktajlowej
- ciąża,
- karmienie piersią,
- cukrzyca,
- nadczynność tarczycy,
- choroby układu pokarmowego,
- nowotwory.
3. Etapy diety koktajlowej
Dieta koktajlowa trwa 15 dni i dzieli się na trzy etapy, każdy z nich trwa równo pięć dni. Wraz z trwaniem diety zmienia się ilość spożywanych koktajli i pojawiają się inne posiłki.
3.1. Pierwszy etap diety koktajlowej
Według podstawowej zasady trzy główne posiłki to koktajle. Istnieją ich różne rodzaje: biały, czerwony oraz zielony. Białe koktajle są polecane na śniadanie ze względu na dużą zawartość białka, ich bazą może być mleko, zsiadłe mleko lub jogurt grecki.
Koktajle czerwone są przeznaczone na lunch, wyróżnia je duża zawartość owoców i czerwonych warzyw. Warto do ich przygotowania sięgnąć po buraki, czerwoną paprykę, truskawki i wiśnie.
Ważne, by posiłek na lunch składał się w głównej mierze z owoców. Zielone koktajle są idealne na kolację, ponieważ składają się z warzyw. Warto wybierać te, które mają dużo błonnika i są niskokaloryczne.
Dodatkowo w ciągu dnia można spożyć dwie przekąski, nieprzekraczające 100-200 kalorii. Mogą to być trzy krakersy z odrobiną masła orzechowego, kilka wafli ryżowych, batonik zbożowy lub garść pestek dyni.
3.2. Drugi etap diety koktajlowej
W drugie etapie koktajle zastępują dwa posiłki. Według tej zasady można przygotować biały koktajl na śniadanie, zielony na kolację, a na obiad zjeść ulubioną sałatkę z dodatkiem kurczaka. Można ugotować również zupę, ale nie powinna zawierać śmietany ani mąki. Dozwolone są także ryby, owoce morza i owsianki.
3.3. Trzeci etap diety koktajlowej
Trzeci etap wyróżnia koktajl na śniadanie, pozostałe posiłki spożywamy normalnie. Dodatkowo można sięgnąć po dwie przekąski.
4. Zasady diety koktajlowej
- nie jedz tłustych mięs, wędlin, wędzonych ryb, słodyczy i produktów z dużą ilością konserwantów,
- nie pij więcej niż dwie filiżanki kawy i herbaty,
- zrezygnuj z alkoholu i napojów,
- do surówek i koktajli dodawaj oleje tłoczone na zimno.
5. Co jeść na diecie koktajlowej?
Do przygotowania koktajli warto sięgać po:
- jagody,
- gruszki,
- wiśnie,
- czereśnie,
- pomarańcze,
- ananasy,
- jabłka,
- banany,
- awokado,
- szpinak,
- buraki,
- czerwona papryka,
- pomidory.
Posiłki w tradycyjnej formie mogą zawierać mleko migdałowe lub kokosowe, indyka, kurczaka, wołowinę, tuńczyka, bataty, hummus, ziemniaki, pieczywo pełnoziarniste lub brązowy ryż.
6. Przepisy na koktajle
6.1. Koktajl z buraka
- 2 starte buraki ćwikłowe,
- 3 ząbki czosnku,
- mały starty seler,
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka startego chrzanu,
- sól, pieprz,
- woda,
- olej tłoczony na zimno.
6.2. Koktajl z buraka i marchwi
- średnia marchew,
- mały burak,
- jabłko,
- plaster imbiru,
- łyżka soku z limonki,
- łyżeczka oleju z pestek winogron.
6.3. Koktajl pomidorowy
- litr gęstego soku z pomidorów,
- średnio pokrojona drobno cebula,
- 3 łodygi selera naciowego,
- pęczek posiekanego koperku,
- sól, pieprz,
- olej tłoczony na zimno.
6.4. Koktajl marchewkowy
- 3 marchewki,
- pomarańcza,
- 1/2 szklanki wiśni,
- łyżka miodu,
- woda,
- olej tłoczony na zimno.
6.5. Koktajl z rzodkiewek
- pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 szklanki zsiadłego mleka,
- sól.
6.6. Koktajl ze szpinakiem
- 1 pęczek szpinaku,
- 1 ogórek,
- sok z 1/4 cytryny,
- sól.
6.7. Koktajl malinowo-kokosowy
- szklanka malin,
- małe jabłko,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- odrobina wody.