Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Anna Kuczkin

Dieta kopenhaska - zasady, jadłospis, przepisy, wady i zalety, przeciwwskazania

Dieta kopenhaska trwa 13 dni i nie można skrócić ani wydłużyć tego czasu.
Dieta kopenhaska trwa 13 dni i nie można skrócić ani wydłużyć tego czasu. (Ilustracja / Shutterstock)

Dieta kopenhaska jest niskokaloryczna i bardzo wymagająca. Należy ściśle przestrzegać jadłospisu przez trzynaście dni, pilnować ilości produktów oraz jeść w określonych godzinach. Istnieje również kilka zasad, które są niezwykle ważne i warto się z nimi zapoznać przed rozpoczęciem wyzwania. Jak wygląda plan diety kopenhaskiej?

spis treści

1. Co to jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to bardzo restrykcyjna dieta, której celem jest zmniejszenie masy ciała, czyli mówiąc prościej - jest to dieta odchudzająca. Z jej pomocą w krótkim czasie można zrzucić nawet 8 kilogramów. Cały proces trwa 13 dni i nie można stosować diety dłużej. Mogą wtedy wystąpić groźne skutki uboczne.

Dieta kopenhaska jest też określana jako dieta cud, dieta szwedzka lub dieta trzynastodniowa. Zakłada rygorystyczne przestrzeganie jadłospisu przez prawie dwa tygodnie. W ciągu dnia można spożyć jedynie trzy niewielkie posiłki i pić dużą ilość wody mineralnej.

Zobacz film: "#dziejesienazwyo: Dieta na wiosnę"

Celem diety kopenhaskiej jest zmniejszenie wagi. Jadłospis jest ułożony w taki sposób by jak najbardziej ograniczyć ilość węglowodanów. Wyeliminowano pieczywo, kasze, ryż oraz makarony. Podstawowym źródłem kalorii są białka, co może doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

Zaburzenie proporcji między podstawowymi składnikami odżywczymi negatywnie wpływa na przemianę materii i ogólne samopoczucie. Dieta kopenhaska nie została opisana w artykułach naukowych. Nie istnieją wiarygodne badania, które udowodniłyby jej skuteczność.

Jedyne dostępne informacje pochodzą od osób, które stosowały tą dietę. Lekarze w większości utrzymują, że dieta kopenhaska jest niebezpieczna.

2. Zasady diety kopenhaskiej

Podstawowym warunkiem sukcesu jest ścisłe przestrzeganie zasad diety kopenhaskiej. Nawet drobne odstępstwa od założeń mogą być przyczyną skutków ubocznych, takich jak efekt jo-jo, a więc dieta może okazać się nieskuteczna.

Jadłospis w diecie kopenhaskiej jest bardzo monotonny i zawiera głównie jaja, kawę i herbatę, gotowane mięso i szpinak. Ponadto należy codziennie wypijać co najmniej 1.5 litra (a najlepiej około 2-2.5) niegazowanej wody. Całkowicie zakazane są soki i wody smakowe. Dozwolone jest jedynie dodanie soku z cytryny do wody. Można także pić zieloną herbatę, ale nie może ona zawierać cukru.

W czasie trwania kuracji można doprawiać dania ziołami, ale absolutnie zabronione są mieszanki, które zawierają sól i dodatki spożywcze.

Jak przekonują twórcy diety kopenhaskiej, jedynie rygorystyczne przestrzeganie wyznaczonych reguł może przynieść zadowalające efekty, dlatego sięgnięcie po niedozwolone produkty jest równoznaczne z przerwaniem diety, która w założeniu ma pomóc pozbyć się od 4 do 8 kilogramów.

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej niskokalorycznych diet. 13-dniowy jadłospis zapewnia jedynie 400-800 kilokalorii na dobę. Produkty, które można spożywać są bardzo ograniczone i powtarzają się podczas trwania diety. Dominuje kawa z cukrem, jajka na twardo, gotowane mięso i szpinak.

12 sposobów na odchudzanie bez diety
12 sposobów na odchudzanie bez diety [12 zdjęć]

Odchudzanie nie musi być męczące. Wszystko zależy od tego, jak podejdziesz do procesu pozbywania się

zobacz galerię

2.1. Jak przeprowadzić dietę kopenhaską?

Dietę kopenhaską stosuje się 13 dni - ani dnia krócej, ani dłużej. Jeśli zmienimy czas jej trwania, narażamy się na efekt jo-jo i groźne powikłania zdrowotne. Jeśli wydłużymy czas diety albo ją powtórzymy, zwiększamy ryzyko wystapienia anemii

W diecie codziennie dopuszczalne są 3 posiłki, każdy z nich ma swoją ustaloną godzinę:

  • Śniadanie należy zjeść między 8 a 9
  • Obiad między 12 a 14
  • Kolację najpóźniej o godzinie 18

Dopuszczalne są jedynie 30 minutowe odstępstwa w wyjątkowych sytuacjach, ale dotyczy to tylko śniadania i obiadu. Godzina kolacji musi być ściśle przestrzegana.

Zakazane jest także podjadanie między posiłkami i jakiekolwiek modyfikacje jadłospisu - jeżeli do tego dojdzie, dieta musi zostać przerwana. Można zacząć kurację od nowa, ale dopiero po upływie minimum 3 miesięcy.

Musisz trzymać się jadłospisu

Ścisłe przestrzeganie planów posiłków jest kluczem do sukcesu. Przekąski, słodkie napoje, alkohol przekreślają wszystko i uniemożliwiają osiągnięcie efektu. Nie można też zwiększać porcji, niedozwolone jest zjedzenie dwóch kromek chleba zamiast jednej, albo dodanie większej ilości pomidora. Podczas diety nie można żuć gumy ani używać soli. Dania można przyprawiać jedynie ziołami.

Musisz jeść w określonych porach dnia

Zalecane jest aby śniadanie spożyć między 8 a 9 rano, obiad między 12 a 14, a kolacja nie może być później niż o godzinie 18:00. W wyjątkowych sytuacjach dopuszczalne jest 30-minutowe przekroczenie wskazań, z wyjątkiem ostatniego posiłku. Raz na jakiś czas można zamienić ze sobą jadłospis z obiadu i kolacji.

Codziennie musisz pić przynajmniej dwa litry wody niegazowanej

Woda niegazowana to podstawowy napój podczas diety kopenhaskiej. Zabronione jest spożywanie wód smakowych, dostępnych na rynku. Można jedynie do szklanki dodać sok z cytryny. Dozwolone jest także picie zielonej herbaty bez dodatku cukru. Ważne by w ciągu dnia wypić minimum dwa litry płynów.

Dieta trwa 13 dni - ani dnia krócej, ani dnia dłużej

Skrócenie czasu diety zmniejszy efekty i może przyczynić się do szybszego przybrania na wadze. Natomiast przekroczenie zalecanej ilości dni może mieć negatywne skutki i doprowadzić do omdleń. Po zakończeniu diety należy stopniowo zwiększać ilość kalorii, by uniknąć efektu jojo.

Możesz powtórzyć dietę kopenhaską dopiero po dwóch latach

Powtórzenie diety wcześniej może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Restrykcyjny jadłospis jest ubogi w witaminy i składniki mineralne. Ich niedobór może być powodem wielu schorzeń i doprowadzić do anemii.

Największe kłamstwa o dietach
Największe kłamstwa o dietach [11 zdjęć]

Ciągle jesteśmy bombardowani najnowszymi dietami, które rzekomo pozwolą szybko stracić na wadze. Są

zobacz galerię

3. Zalety diety kopenhaskiej

Podstawowa zaleta diety kopenhaskiej to możliwość szybkiego zrzucenia stosunkowo dużej liczby kilogramów w krótkim czasie. Osoby praktykujące dietę kopenhaską cenią sobie również jej nieskomplikowane zasady i jadłospis. Taki sposób odżywania może korzystnie wpływać na motywację do dalszej pracy nad sylwetką.

Efekty diety kopenhaskiej pomagają w podjęciu dalszych działań na rzecz szczupłego ciała. Spożywanie niewielkich porcji przez prawie dwa tygodnie buduje pewność, że przed dietą przyjmowaliśmy stanowczo zbyt dużą ilość pokarmu. W efekcie po zakończeniu wyzwania jemy mniej i tym samym ograniczamy kalorie.

12 sposobów na odchudzanie bez diety
12 sposobów na odchudzanie bez diety [12 zdjęć]

Odchudzanie nie musi być męczące. Wszystko zależy od tego, jak podejdziesz do procesu pozbywania się

zobacz galerię

4. Wady diety kopenhaskiej

Podstawowym zarzutem przeciwko diecie kopenhaskiej jest powodowanie niedoboru składników odżywczych i witamin. Spadek wagi wiąże się przede wszystkim z ubytkiem wody oraz tkanki mięśniowej, a nie tłuszczu. Co więcej, taki sposób odżywania zaburza przemianę materii.

Kolejnym minusem jest zaprzeczenie zdrowym nawykom żywieniowych. Dieta kopenhaska wymusza zrezygnowanie ze śniadań i zastąpienie ich kawą z cukrem. Zagłuszanie uczucia głodu poprzez picie dużych ilości wody mineralnej także nie jest dobrym rozwiązaniem.

U wielu osób już po kilku dniach stosowania się do rygorystycznego jadłospisu pojawia się złe samopoczucie, osłabienie, zawroty oraz ból głowy. Często po diecie występuje efekt jojo, który niszczy uzyskane efekty i działa demobilizująco.

Po trzynastu dniach nie można gwałtowanie wrócić do dawnego sposobu odżywania, ponieważ organizm szybko odzyska zgubione kilogramy. Szczególnie niebezpieczne jest wówczas spożywanie słodyczy i produktów bogatych w węglowodany.

Ponadto, prawie dwa tygodnie niskokalorycznej diety może pogorszyć stan włosów, cery i paznokci. Po zakończeniu diety kopenhaskiej konieczna jest także wielomiesięczna suplementacja witamin.

Zobacz także:

5. Jadłospis na 13 dni

Jadłospis to podstawa diety kopenhaskiej. Należy pamiętać, że poza wypisanymi produktami nie można zjeść niczego więcej. Natomiast po zakończeniu trzynastego dnia warto stopniowo zwiększać ilość spożywanych kalorii.

Dzień 1:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru,
  • obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak lub brokuły (100 g), pomidor,
  • kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z oliwą i cytryną (150 g).

Dzień 2:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru,
  • obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150 g),
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa,
  • obiad: gotowany szpinak, 1 świeży owoc, pomidor,
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z oliwą i cytryną (150 g).

Dzień 4:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru,
  • obiad: starta marchew (150 g), jajko ugotowane na twardo, twarożek naturalny (100 g),
  • kolacja: sałatka owocowa (100 g), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5:

  • śniadanie: duża tarta marchew z cytryną,
  • obiad: duża chuda ryba z cytryną,
  • kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły (200 g).

Dzień 6:

  • śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru,
  • obiad: kurczak gotowany (150 g), sałata z olejem i cytryną (150 g),
  • kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, duża marchew.

Dzień 7:

  • śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru,
  • obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa (150 g),
  • kolacja: nic.

Dzień 8:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru,
  • obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak lub brokuły (100 g), pomidor,
  • kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z oliwą i cytryną (150 g).

Dzień 9:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru,
  • obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150 g),
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 10:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa,
  • obiad: gotowany szpinak, 1 świeży owoc, pomidor,
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z oliwą i cytryną (150 g).

Dzień 11:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z kostką cukru,
  • obiad: starta marchew (150 g), jajko ugotowane na twardo, twarożek naturalny (100 g),
  • kolacja: sałatka owocowa (100 g), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 12:

  • śniadanie: duża tarta marchew z cytryną,
  • obiad: duża chuda ryba z cytryną,
  • kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły (200 g).

Dzień 13:

  • śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z kostką cukru,
  • obiad: kurczak gotowany (150 g), sałata z olejem i cytryną (150 g),
  • kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, duża marchew.
"Zabójcy" tłuszczu. Koniecznie włącz do diety
"Zabójcy" tłuszczu. Koniecznie włącz do diety [6 zdjęć]

Szczupła sylwetka bez wyrzeczeń – czy to możliwe? Okazuje się, że tak. Warunkiem jest zachowanie odpowiedniej

zobacz galerię

6. Przepisy w diecie kopenhaskiej

Dieta kopenhaska ma ściśle określony jadłospis, którego należy się trzymać. Po kilku dniach jedzenie tego samego może być nie lada wyzwaniem. Z tego powodu warto urozmaicać sobie dania za pomocą przypraw lub zmieniać sposób ich przyrządzania.

6.1. Przepis na befsztyk z polędwicy

To jedna z najpopularniejszych potraw w diecie kopenhaskiej, która pojawia się pierwszego, drugiego, piątego, ósmego, dziewiątego i dwunastego dnia.

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso starannie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Wycinamy ścięgna, żyły i kawałki tłuszczu. Kroimy polędwicę na pół. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony.

Warto użyć większą ilość tymianku, ponieważ wspaniale podkreśli smak dania, pozytywnie działa też na układ trawienny. Befsztyk rozbijamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Na patelnię wylewamy kroplę oliwy i smażymy mięso z obu stron przez kilka minut.

Po 3 minutach otrzymamy krwistą polędwicą, po 4-5 średnio wysmażoną, a po 7-8 minutach dobrze wysmażony befsztyk. Mięso najlepiej położyć na deskę i poczekać chwilę aż odpocznie, dzięki temu nie będzie suche.

6.2. Ryba na parze

Potrawa z rybą w roli głównej powinna znaleźć się na talerzu piątego i dwunastego dnia diety kopenhaskiej.

Składniki:

  • 300 gramów świeżej ryby (filet z dorsza, pstrąga lub soli),
  • cytryna,
  • pieprz cytrynowy,
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i posypujemy dowolną ilością przypraw, nie używamy jednak soli. Zamiast suszonych ziół można wybrać świeże i włożyć je w środek rulonika z ryby. Wlewamy wodę do garnka do gotowania na parze, a rybę układamy na dziurkowanej powierzchni.

Jeżeli nie mamy naczynia do gotowania na parze można na garnek nałożyć metalowe sitko i przykryć pokrywką. Drugą metodą jest zamocowanie gazy na brzegach garnka. Filet powinien być gotowy do spożycia po 10-13 minutach. Po wyjęciu ryby na talerz warto polać ją sokiem z cytryny. Możemy też użyć mieszkanki przypraw do ryb, pod warunkiem że nie zawiera soli.

6.3. Przepis na pierś z kurczaka w sosie własnym

Pierś z kurczaka znajduje się w jadłospisie szóstego i trzynastego dnia diety.

Składniki:

  • filet drobiowy (około 200 gramów),
  • pieprz ziołowy,
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie,
  • oliwa z oliwek.

Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, skóry i żyłek. Kroimy w plastry i obtaczamy w dowolnej ilości przypraw. Na patelnię wylewamy kroplę oliwy z oliwek i smażymy na niej pierś z kurczaka.

Po kilku minutach wlewamy wodę i przykrywamy naczynie. Gdy mięso będzie gotowe do spożycia warto jeszcze chwilę potrzymać patelnię na ogniu, aby woda mogła odparować, a sos zgęstnieć.

6.4. Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i pomidorem?

To idealna propozycja na obiad dnia pierwszego i ósmego diety kopenhaskiej.

Składniki:

  • 2 jajka na twardo,
  • 100 gramów szpinaku,
  • 1 pomidor,
  • ząbek czosnku,
  • tymianek.

Przygotowanie:

Na patelnię wylewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możemy użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. Po chwili odkrywamy patelnię i czekamy aż woda odparuje. Wykładamy szpinak na talerz, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i jajka.

Alternatywą do tego przepisu jest dodanie pokrojonego pomidora na patelnię by uzyskać sos warzywny. Równie dobrze będzie smakował w towarzystwie ugotowanych jajek lub jajek w koszulkach. Można przygotować również bardzo prosty omlet z wykorzystaniem wszystkich składników.

Na gotowy szpinak wystarczy wylać roztrzepane jajka, a na wierzchu położyć kawałeczki pomidora. Danie po kilku minutach pod przykryciem będzie gotowe do jedzenia.

6.5. Ruloniki z sałaty

To propozycja na trzeci i dziesiąty dzień diety kopenhaskiej.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • plaster szynki,
  • 150 gramów sałaty rzymskiej, lodowej lub masłowej,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Jajka i szynkę kroimy w kostkę. Liście sałaty myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na środek liścia sałaty wysypujemy jajko i szynkę. Możemy dodać też ulubione przyprawy, jeżeli nie zawierają soli. Sałatę zwijamy w rolnik i skrapiamy sokiem z cytryny.

6.6. Pstrąg z grilla

Składniki:

  • 300 gramów świeżego pstrąga,
  • cytryna,
  • pieprz cytrynowy,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • pół cebuli,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra. Pstrąga myjemy i osuszamy. Układamy na nim cebulę, natkę pietruszki i plastry cytryny. Po wierzchu delikatnie kropimy oliwą z oliwek. Na dwie godziny chowamy rybę do lodówki. Pstrąga układamy na tacy grillowej i grillujemy z każdej strony przez 10 minut.

Po zdjęciu z ognia usuwamy dodatki i polewamy rybę sokiem z cytryny. W jadłospisie diety kopenhaskiej nie ma cebuli, więc nie możemy jej zjeść. Tego typu produkty możemy jednak stosować w trakcie przygotowania potraw, aby nadały im niepowtarzalny smak i aromat.

7. Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska jest przeznaczona dla osób zdrowych. W przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem i upewnić się, że taki sposób odżywiania nie będzie niebezpieczny. Przeciwwskazania diety kopenhaskiej to:

  • problemy żołądkowe,
  • choroby nerek,
  • cukrzyca,
  • choroby układu krążenia,
  • miażdżyca,
  • osteoporoza,
  • praca fizyczna.

Jadłospis jest skonstruowany w taki sposób, by pomóc w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Z tego względu często dieta jest wybierana przez osoby z nadwagą, które chcą zmienić swoje ciało i są gotowi do wyrzeczeń.

Niestety duże przerwy między posiłkami powodują gwałtowne spadki poziomu cukru i mogą negatywnie wpływać na samopoczucie cukrzyków.

Dieta kopenhaska może obciążać serce i nerki, ze względu na wzmożoną ilość mocznika i kreatyniny w organizmie.

Ponadto jadłospis nie dostarcza zbyt dużej ilości wapnia, co negatywnie oddziałuje na kości. Dieta sprzyja pojawianiu się zaparć, a codziennie spożywanie jajek może podnosić poziom cholesterolu.

8. Co dalej po diecie kopenhaskiej?

Po zakończeniu diety kopenhaskiej nie można od razu wrócić do dawnego sposobu żywienia, ponieważ efekt jo-jo jest wtedy bardziej, niż pewny. Należy stopniowo włączać kolejne produkty do swojego jadłospisu albo zmienić dietę na niskokaloryczną (np. dietę 1000 kalorii).

Jeśli kolejne produkty będziemy włączać stopniowo, przy jednoczesnym piciu dużej ilości wody, jesteśmy w stanie uniknąć efektu jo-jo.

Następny artykuł: Dieta prezydencka
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze