Oliwa z oliwek – wartości odżywcze, rodzaje, zastosowanie

Obecnie w sklepach można dostać wiele różnych olejów. Jednak żaden z nich nie jest tak popularny, jak oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek ma wiele składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości.

Oliwa z oliwek – wartości odżywcze, rodzaje, zastosowanieOliwa z oliwek – wartości odżywcze, rodzaje, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wartości odźywcze oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek ma wiele witamin. Ma ona bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oliwa z oliwek zawiera niewielką ilość tłuszczów nasyconych, ale jest składnikiem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Ponadto znajdujące się w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko nowotworów, a obecne w oliwie z oliwek jednonasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom cukru w krwi.

Oliwa z oliwek jest źródłem oleuropeiny i oleokantalu, które są odpowiedzialne za charakterystyczny gorzki smak oliwy z oliwek. Te dwa składniki oliwy z oliwek są bardzo silnymi antyoksydantami. Dlatego oliwa z oliwek jest istotna w walce z rakiem i cukrzycą.

Ponadto oliwa z oliwek łagodzi stany zapalne w organizmie.

Oliwa z oliwek zawiera wiele cennych witamin. W oliwie z oliwek znajdziemy witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak potas, magnez i fosfor.

Oliwa z oliwek zawiera również witaminę E. Dzięki niej oliwa z oliwek zwalcza wolne rodniki i powstrzymuje procesy starzenia się w skórze.

Oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ na zdrowie
Oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ na zdrowie © Shutterstock

Oliwę z oliwek warto spożywać z wielu powodów. Składniki oliwy z oliwek mają dobroczynny wpływ na układ trawienny i perystaltykę jelit. Oliwa z oliwek pomaga również trawić tłuszcze. Warto ją spożywać na zimno, aby nie straciła swoich cudownych właściwości.

Rodzaje oliwy z oliwek

Rodzaje oliwy z oliwek różnią się w zależności od gleby i klimatu, w jakim rosną oliwki. Na rodzaj oliwy z oliwek wpływa również dojrzałość owoców oraz to jak były zbierane i tłoczone.

O rodzaju oliwy z oliwek decyduje ilość kwasu olejowego, który odpowiada za kwasowatość oliwy. Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek, które są tłoczone na zimno i na gorąco.

Oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia o zielonkawym kolorze ma najwięcej składników odżywczych i jest tym samym najdroższa, ale najłatwiej ją dostać. Ten rodzaj oliwy z oliwek jest wręcz mętny, gdy oliwa jest świeża.

Kolejny rodzaj to oliwa Virgine, którą robi się bezpośrednio z zielonych oliwek. Dodaje się ją do oliwy rafinowanej, dzięki czemu zyskuje ona ciekawszy smak.

Innym rodzajem oliwy z oliwek jest oliwa rafinowana Pure. Jest ona niestety tak kwaśna, że nie nadaje się do spożycia. Ma mało składników odżywczych ze względu na proces rafinacji.

Oliwa z oliwek, która ma również słabą jakość to oliwa Sansa. Produkuje się ją z teco co zostało po tłoczeniu oliwy z oliwek. Ta oliwa z oliwek jest pozbawiona resztek substancji odżywczych w procesie rafinacji. Zaleca się spożywanie jej na gorąco.

ZOBACZ TAKŻE:

Zastosowanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek to niezwykle smaczny i zdrowy tłuszcz. Nie zawiera cholesterolu i zawiera kwasy tłuszczowe, które powstrzymują rozwój miażdżycy.

Oliwa z oliwek obniża ciśnienie. Dzięki zawartości kwasu oleinowego w oliwie z oliwek pomaga ona zapobiegać astmie i łagodzi alergiczny stan zapalny błony śluzowej nosa.

Oliwę z oliwek powinny ująć w swojej diecie osoby chore na kamicę, nieżyt żołądka, owrzodzenie żołądka lub cierpiące z powodu zaparć.

Oliwa z oliwek pomaga szybko usunąć toksyny z organizmu i wspomaga wzrost kości u dzieci. Oliwa z oliwek zmniejsza również uczucie głodu u osób na diecie.

Oliwa z oliwek jest również wykorzystywana w kosmetyce. Doskonale nawilża włosy, skórę i wzmacnia paznokcie. Oliwę z oliwek można również znaleźć w składzie wielu kosmetyków.

Ile kalorii ma oliwa z oliwek (na ciepło i na zimno)

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna884 kcal119 kcal
Białko0 g0 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz100 g13,50 g
Tłuszcze nasycone13,81 g1,86 g
Tłuszcze jednonienasycone73,0 g9,85 g
Tłuszcze wielonienasycone10,52 g1,42 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0 mg0 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0 mg0 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0,30 mg0,04 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E14,35 mg1,94 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K60,2 µg8,13 µg
Wapń1,00 mg0,14 mg
Żelazo0,56 mg0,08 mg
Magnez0 mg0 mg
Fosfor0 mg0 mg
Potas1,00 mg0,14 mg
Sód2,00 mg0,27 mg
Cynk0 mg0 mg
Miedź0 mg0 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0 µg0 µg
Woda0 g0 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka