Dieta makaronowa
Podstawowym składnikiem diety makaronowej jest oczywiście makaron. Produkt, który większość osób uznałaby za tuczący. Należy jednak pamiętać, że to nie makaron powoduje tycie, a dodatki, z którymi jest podawany. Różnorodne sosy mięsne bądź śmietanowe znacznie zwiększają kaloryczność posiłków. Dieta makaronowa umożliwia spadek wagi o ok. 2 kg w ciągu tygodnia – czy istnieją lepsze i smaczniejsze sposoby na odchudzanie? Chyba nie.
1. Makaron a odchudzanie
Makaron stanowi podstawowe źródło węglowodanów złożonych. Dają one uczucie sytości i poprawiają ogólne samopoczucie. Poza tym ten mączny produkt zawiera takie składniki odżywcze jak: skrobia, błonnik, żelazo, magnez i witaminy, a przy tym 100 g dostarcza tylko 120 kcal. Dlatego też wykorzystano go w diecie. Omawiana metoda odchudzania opiera się na jedzeniu przynajmniej dwóch posiłków dziennie z makaronu – na obiad i kolację. Śniadanie to przeważnie muesli z jogurtem albo pieczywo pełnoziarniste. Do makaronu powinno się dodawać dużo warzyw i ziół, oliwę z oliwek lub olej. Mięso należy zastąpić małymi porcjami ryb, drobiu i owoców morza. Aby nasza dieta przyniosła pożądane efekty, należy wykluczyć słodycze, ciężkie sosy, tłuszcze zwierzęce. Dieta dostarcza 1200 kalorii dziennie. Dietę najlepiej stosować przez 2 tygodnie.
Czytaj więcej
2. Jadłospis diety makaronowej
Jak schudnąć, jedząc makaron? Wystarczy każdego dnia wcielać w życie dania z podanego niżej jadłospisu.
Dzień 1
- Śniadanie: dwie łyżeczki muesli zmieszane z jedną łyżeczką pestek dyni i 100 g naturalnego jogurtu.
- Drugie śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa posmarowana masłem, kawa lub herbata bez dodatku cukru.
- Obiad: pieczona ryba podawana z jedną porcją makaronu.
- Podwieczorek: owoc, np. banan.
- Kolacja: kromka pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem 3 plasterków chudej szynki, do tego sałatka z pomidora.
Dzień 2
- Śniadanie: bułeczka posmarowana miodem, do tego kawa lub herbata bez dodatku cukru.
- Drugie śniadanie: jedna pomarańcza oraz dwa sucharki.
- Obiad: rurki makaronowe polane białym sosem.
- Podwieczorek: owoc (jabłko).
- Kolacja: sałatka warzywna z dodatkiem pieczonego kurczaka oraz jedną łyżką jogurtu naturalnego.
Dzień 3
- Śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, jajko ugotowane na twardo, kawa bądź herbata owocowa.
- Drugie śniadanie: mały jogurt naturalny.
- Obiad: tagliatelle polane sosem szpinakowym.
- Podwieczorek: owoc (jabłko) .
- Kolacja: dwie kromki pieczywa chrupkiego posmarowane masłem. Do tego można zjeść pomidora.
Dzień 4
- Śniadanie: dwie kromki chleba dietetycznego typu graham, odrobina sera camembert, jeden średni pomidor, do tego szklanka soku z owoców.
- Drugie śniadanie: ciasto drożdżowe z jabłkami.
- Obiad: kotleciki z fileta z kurczaka, podawane z makaronem tagliatelle oraz sałatką warzywną.
- Podwieczorek: owoc (kiwi) .
- Kolacja: dwie kromki razowego chleba, podawane z dwoma plasterkami szynki wołowej oraz z sałatką warzywną.
Dzień 5
- Śniadanie: bułka typu grahamka, chudy serek wiejski, pół czerwonej papryki.
- Drugie śniadanie: pumpernikiel posmarowany masłem, podawany z ogórkiem zielonym.
- Obiad: spaghetti leonardo.
- Podwieczorek: owoc (gruszka).
- Kolacja: sałatka z makaronu serwowana na ciepło.
Dzień 6
- Śniadanie: jedna bułeczka kajzerka posmarowana odrobiną masła, podawana z 2 plasterami szynki drobiowej oraz połową pomidora.
- Drugie śniadanie: trzy rzodkiewki oraz szklanka soku owocowego.
- Obiad: spaghetti z dodatkiem czosnku i ziół.
- Podwieczorek: sałatka makaronowa.
- Kolacja: naleśniki z serem oraz szklanka soku.
Dzień 7
- Śniadanie: kilka plasterków salami, podawane z posmarowanym masłem pieczywem pełnoziarnistym.
- Drugie śniadanie: maliny.
- Obiad: tofu spożywane z podsmażanymi warzywami i makaronem.
- Podwieczorek: trzy biszkopty oraz sok z marchwi.
- Kolacja: śledź z cebulą z dodatkiem odrobiny oliwy oraz kromka pełnoziarnistego chleba.
Przykładowy przepis na pyszne danie z makaronu – sałatkę makaronową. Do jej przygotowania będą potrzebne: czerwona i zielona papryka, makaron świderki, tuńczyk w sosie własnym, jogurt naturalny, sałata oraz przyprawy. Paprykę kroimy w ćwiartki, a następnie układamy ją na ruszcie. Pieczemy ją przez około 5 minut. Gdy papryka ostygnie, zdejmujemy z niej skórkę i siekamy w drobne plasterki. Gotujemy makaron. Gdy będzie już ugotowany i odcedzony, łączymy go z pozostałymi składnikami.
Dieta makaronowa pozwala nam zatem smacznie gubić kilogramy. Dzięki niej skuteczne odchudzanie nie musi kojarzyć się z jedzeniem niesmacznych potraw. Ponieważ ta metoda odchudzania dostarcza nam wszelkich składników odżywczych, może być uznana za zdrową dietę.