Trwa ładowanie...

Dieta odchudzająca może prowadzić do zatkania tętnic

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 17.04.2019 14:13
Dieta odchudzająca może prowadzić do zatkania tętnic
Dieta odchudzająca może prowadzić do zatkania tętnic (123RF)

Diety odchudzające zdobyły ostatnio ogromną popularność. Wiele z nich, jak np. dieta Atkinsa pozwala na spożywanie białka w postaci czerwonego mięsa i sera, dopóki nie łączy ich się z węglowodanami - chlebem, makaronem czy ziemniakami. Jednak jak pokazały ostanie badania, taka dieta może być szkodliwa dla zdrowia i prowadzić do zatkania naczyń krwionośnych.

spis treści

1. Wpływ diety na naczynia krwionośne

Pojawiły się jednak opinie, że niektóre z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ostatnie badania na myszach pokazały, że mogą podwoić ryzyko wystąpienia arteriosklerozy – zatykane są naczynia krwionośne i dochodzi do ataku serca i zawału. Osłabiają również organizm w formowaniu nowych naczyń krwionośnych.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Kardiolodzy z Beth Israel Deaconess Medical Center na Harvard University postanowili zbadać wpływ diety na osoby po zawałach serca. Naukowcy poddali dwie grupy myszy dwóm różnym dietom. Pierwsza grupa była na przeciętnej zachodniej diecie składającej się w 43% z węglowodanów, 42% z tłuszczu, 15% z białka. Druga – uboga w węglowodany – 12%, 43% tłuszczu i 45% białka. Po sześciu tygodniach okazało się, że myszy, które były na diecie niskowęglowodanowej, miały prawie dwa razy więcej zatkanych żył (5,4%) niż myszy na zwykłej diecie (2,2%). Różnica utrzymała się również po 12 tygodniach – liczba zatkanych naczyń wynosiła odpowiednio 15,3% i 8,8%. Myszy z grupy kontrolnej – ich dieta w 65% składała się z węglowodanów – miały najmniej uszkodzeń. Badania pokazały, że ryzyko choroby serca wzrastało pomimo prawidłowego poziomu cholesterolu.

2. Badanie wpływu diet odchudzających na zdrowie



Bardzo trudno zbadać w testach klinicznych, jak dieta wpływa na naczynia krwionośne – twierdzi Anthony Rosenzweig, dyrektor Cardiovascular Research w BIDMC. – Opierają się zwykle na mierzeniu takich markerów jak cholesterol. Ale te badania sugerują, że przynajmniej u zwierząt, diety niskowęglowodanowe/wysokobiałkowe mogą być szkodliwe dla naczyń krwionośnych, nawet przy dobrych wynikach cholesterolu. Badania są szczególnie ważne teraz, gdy otyłość przybiera rozmiary epidemii i ma swoje negatywne konsekwencje. Zbalansowana dieta, połączona z ćwiczeniami, jest najlepszym sposobem zgubienia kilogramów.

W 2003 r. nastąpił szczyt popularności diety Atkinsa – 3 miliony Brytyjczyków odżywiało się według niej. I chociaż w tamtym roku pojawiła się w zmodyfikowanej formie, to nadal opiera się głównie na ketozie (organizm spala własny tłuszcz, ponieważ ma za mało węglowodanów).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze