Dieta niskowęglowodanowa dla mężczyzn
Dieta niskowęglowodanowa opiera się na wyeliminowaniu cukrów prostych, które są odpowiedzialne za tycie. Najwięcej cukrów prostych znajduje się w słodyczach, przekąskach, słodzonych napojach, energy drinkach. Dieta niskowęglowodanowa zalecana jest diabetykom, osobom otyłym oraz dzieciom z ADHD.
W tym artykule:
W diecie niskowęglowodanowej aż 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego stanowią tłuszcze. Dopuszczalne spożycie węglowodanów wynosi zaledwie 30%, czyli około 150-200 gramów, a dostarczają je produkty zbożowe, warzywa i w minimalnym stopniu owoce. W diecie niskowęglowodanowej zalecane są produkty takie jak:
- mięso drobiowe (indyk, kurczak), ryby morskie, owoce morza,
- nasiona roślin strączkowych - soja, fasola biała, groch, soczewica,
- warzywa - brokuły, pomidory, czerwona papryka, natka pietruszki, kapusta, sałata,
- ryż brązowy, kasza gryczana,
- pieczywo żytnie,
- makaron pełnoziarnisty,
- jajka, sery, masło, śmietana,
- małe ilości wiśni, truskawek, grejpfrutów, pomarańczy, czarne porzeczki, czarne jagody, pozostałe owoce są źródłem dużej ilości węglowodanów.
Produkty niewskazane w diecie niskowęglowodanowej
- ziemniaki,
- pieczywo pszenne (białe) - bułki, bagietki,
- biały ryż,
- kasza manna,
- cukier,
- czekolada i inne słodycze, ciasta,
- owoce - winogrona, banany, awokado,
- suszone owoce - morele, rodzynki, śliwki, figi.
Istota diety niskowęglowodanowej
Produkty wskazane w diecie niskowęglowodanowej
W diecie niskowęglowodanowej nie wolno słodzić napojów - kawy, herbaty, kakao. Mimo że na rynku dostępnych jest wiele słodzików, nie są zalecane, gdyż wiele z nich wykazuje niekorzystny wpływ na zdrowie, jak aspartam, sacharyna. Jednakże ksylitol (cukier brzozowy) oraz glikozydy Stevii stanowią dobrą alternatywę dla cukru, tym bardziej że dodatkowo przeciwdziałają próchnicy.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis w diecie niskowęglowodanowej, w której dostarczamy organizmowi ok. 1000-1300 kalorii.
- Śniadanie - ok. 300 kcal - surówka z kapusty pekińskiej, po plasterku polędwicy, szynki drobiowej, kiełbasy krakowskiej, szklanka herbaty bez cukru.
- II śniadanie - ok. 300 kcal - 50 g orzeszków włoskich.
- Obiad - ok. 330 kcal - 150 g cielęciny gotowanej z warzywami (8 pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 4 szparagi), surówka z sałaty zielonej, pomidora, ½ cebuli i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka wody mineralnej bez cukru.
- Podwieczorek - ok. 40 kcal - 150 g jabłko.
- Kolacja - ok. 330 kcal - jajecznica z dwóch jaj, ½ pomidora, ½ cebuli na łyżeczce oliwy z oliwek, surówka z cykorii, szklanka herbaty bez cukru.
Dieta niskokaloryczna pozwala na bezpieczną utratę wagi - ok. 1 kg w ciągu 7 dni. Polecana jest wszystkim dorosłym i zdrowym osobom, a niewskazana dla kobiet w ciąży i tych, które karmią piersią. Stanowi przeciwieństwo diety wysokokalorycznej.
Źródła
- Muliar D. Liczmy kalorie, Muza, Warszawa 2007, ISBN 83-7495-139-5
- Chełmińska-Wieczorek Z. Nowoczesna dietetyczna książka kucharska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000, ISBN 83-200-2483-8
- Gallop R. Chudnij z indeksem glikemicznym, Bis, Warszawa 2004, ISBN 83-89685-02-7
- Muliar D., Worm N. Dieta bez wyrzeczeń - ubogowęglowodanowa, Wiedza i Życie, Warszawa 2006, ISBN 83-7184-449-2
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.