Dieta na lato
Latem mamy więcej energii i jesteśmy bardziej aktywni. Łatwo dostępne warzywa i owoce pozwalają nam na urozmaicanie codziennego jadłospisu. Jest to również okres, gdy przestajemy chować się pod wieloma warstwami ubrań, przez co chętniej stosujemy różne diety odchudzające. Świetnym pomysłem jest dieta letnia. Pozwala schudnąć około 1,5 kilograma tygodniowo oraz, co najważniejsze, jest zdrowa i bardzo smaczna. Największą skuteczność uzyskamy, gdy do racjonalnego odżywiania dołączy aktywność fizyczna, której sprzyja piękna pogoda, dłuższe dni i czas urlopów.
1. Zasady diety na lato
Dieta na lato to najlepsza dieta odchudzająca w tym czasie. Dostarcza naszemu organizmowi około 1000 kcal dziennie i jest bogata w warzywa i owoce, dzięki czemu zawiera mnóstwo witamin, z których najważniejsze to witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest źródłem błonnika i potasu, które regulują trawienie.
Dieta składa się z pięciu posiłków, w tym trzech głównych: śniadania, obiadu i kolacji. Pamiętaj, by ich nie omijać i jeść je regularnie, co dzień o tej samej porze. Drugie śniadanie lub podwieczorek możesz ewentualnie ominąć, gdy nie będziesz mieć na nie czasu lub ochoty. Staraj się nie jeść już nic na 3 godziny przed snem, aby nie obciążać układu trawiennego na noc. Ponadto w czasie diety należy pić dużo wody mineralnej, niegazowanej. To ważne, ponieważ w lecie w związku z wysoką temperaturą intensywniej się pocimy. Oprócz wody można również pić ziołowe, zielone, czerwone lub owocowe herbaty.
Czytaj więcej
Dieta letnia jest najbardziej skuteczna w połączeniu z aktywnością fizyczną. Latem mamy wiele możliwości uprawiania sportu. Można biegać, pływać, chodzić na aerobik czy nordic walking. Gdy więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, możemy więcej się ruszać, więc korzystajmy z tego. Nawet podczas spaceru spalamy kalorie i zmuszamy nasze mięśnie do pracy, dlatego gdy pogoda sprzyja, dobrym rozwiązaniem jest zamiana jazdy samochodem na rower lub chodzenie na piechotę.
2. Jadłospis w diecie na lato
Dzień 1
- Śniadanie: zielona herbata, muesli.
- II śniadanie: kefir z malinami.
- Obiad: herbata z cytryną, naleśniki z owocami.
- Podwieczorek: galaretka o ulubionym smaku.
- Kolacja: kurczak w galarecie, cykoria, kromka razowego chleba.
Dzień 2
- Śniadanie: kajzerka z margaryną i twarożkiem.
- II śniadanie: jogurt.
- Obiad: zupa krem z zielonego groszku, 2 gotowane ziemniaki, dorsz z jabłkiem, sałatka z cebuli i pomidorów.
- Podwieczorek: sałatka z kukurydzy.
- Kolacja: kromka chleba z polędwicą z indyka, sałata z oliwą z oliwek.
Dzień 3
- Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, kawa bez cukru.
- II śniadanie: kisiel o ulubionym smaku.
- Obiad: szklanka pełnoziarnistego ryżu z dowolną ilością zielonego groszku oraz łyżeczką masła.
- Podwieczorek: sałatka owocowa.
- Kolacja: kromka pieczywa, ryba w galarecie.
Dzień 4
- Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z margaryną i pomidorami.
- II śniadanie: jogurt z otrębami.
- Obiad: cielęce pulpety z kaszą gryczaną i gotowaną marchewką.
- Podwieczorek: sałatka z pomidorów i cebuli.
- Kolacja: pieczony ryż z jabłkiem.
Dzień 5
- Śniadanie: kawa zbożowa, muesli.
- II śniadanie: ulubiony budyń.
- Obiad: makaron z sosem pesto.
- Podwieczorek: jogurt z owocami.
- Kolacja: 2 kawałki ryby pieczone w folii z gotowanym ziemniakiem i brokułem.
Tak skomponowana dieta na odchudzanie zapewni powolny i stopniowy, ale skuteczny spadek wagi ciała. Jednocześnie jest to zdrowa i zbilansowana dieta, która zapewni organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze i zaspokoi głód.