Dieta na refluks - przepisy
Dieta na refluks może być sposobem na pokonanie uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem. Choroba refluksowa to schorzenie polegające na cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej. Leczenie refluksu opiera się na podawaniu odpowiednich leków, jednakże jest to wyłącznie działanie objawowe i może spowodować skutki uboczne. Skuteczne zapobieganie refluksowi powinno się opierać na zdrowej i zbilansowanej diecie. Zobacz, jakie przepisy są najlepsze na refluks żołądka.
1. Choroba refluksowa przełyku
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa to schorzenie, w którym następuje cofanie się zawartości żołądka do przełyku. Najczęściej występującym objawem refluksu jest zgaga. Innymi symptomami refluksu są: zwracanie, zaburzenia połykania, ból za mostkiem i w klatce piersiowej, wytwarzanie dużej ilości śliny o wyraźniej wodnistej konsystencji, zapalenie krtani i gardła. Przyczynami choroby refluksowej żołądka są następujące czynniki:
- zaburzenia funkcji dolnego zwieracza przełyku;
- zaburzenia funkcjonowania przełyku;
- przepuklina rozworu przełykowego, czyli przesuwanie się części żołądka ponad przeponę;
- zaburzenia w wydzielaniu śliny, która nie zobojętnia treści przełykowej;
- przyjmowanie leków na nadciśnienie żołądkowe i choroba niedokrwienna serca.
Osoby borykające się z refluksem powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłową dietę. U większości pacjentów to właśnie stosowanie się do odpowiednich zaleceń żywieniowych powoduje znaczne złagodzenie występujących objawów bądź ich całkowite ustąpienie. Szczególną uwagę w naszym jadłospisie należy zwrócić na ilość tłuszczów, które nasilają objawy choroby. Produkty, które pomagają w zmniejszeniu dolegliwości chorobowych, to miedzy innymi: mleko i jego przetwory, chleby pszenne, makarony, sucharki z białej mąki, napary z siemienia lnianego, zupy, a zwłaszcza buliony. Korzystne działanie posiadają również wody lecznicze, które zawierają znaczne ilości soli wapnia o alkalicznym odczynie pH i działają na organizm odkwaszająco.
Leczenie refluksu nie powinno opierać się jedynie na leczeniu farmakologicznym. Udowodniono, że duże korzyści daje dieta refluksowa, która polega na wyeliminowaniu pewnych pokarmów podrażniających lub uszkadzających przełyk. Zaliczamy do nich między innymi wszystkie ostre potrawy, tłuste mięsa i sery. Dieta przy chorobie refluksowej powinna opierać się na zdrowych posiłkach, łatwych do strawienia. Należy unikać jedzenia tuż przed pójściem spać. Ostatni posiłek należy spożyć na trzy godziny przed snem. Jedzenie powinno być powoli i dokładnie przeżute. Poza tym warto jeść więcej posiłków, lecz w mniejszych ilościach.
2. Dieta na refluks żołądka
Dieta przy refluksie powinna opierać się na potrawach gotowanych, ewentualnie duszonych.
2.1. Pieczona ryba z purée i warzywami
Składniki:
- biała ryba, np. mintaj, sola,
- ziemniaki,
- mieszanka warzyw, np. brokuły, marchewka, por,
- świeża pietruszka,
- przyprawy, np. oregano, bazylia,
- szczypta soli.
Rybę umyj, posyp solą i przyprawami. Zawiń w folię i upiecz. Warzywa najlepiej ugotować na parze, ewentualnie w wodzie. Należy unikać smażenia warzyw.
To musisz wiedzieć:
2.2. Cielęcina gotowana na parze z kalafiorem i ziemniakami
Składniki:
- cielęcina pokrojona w paski,
- pół kalafiora,
- młode ziemniaki pokrojone w ćwiartki,
- przyprawy: bazylia, papryka słodka, sól.
Duża ilość warzyw w potrawie sprawi, że będzie ona miała działanie alkalizujące, co może przynieść ulgę przy dolegliwościach. Poza tym danie jest bogate w witaminy i minerały.
2.3. Zupa kalafiorowa
Składniki:
- kalafior,
- groszek,
- ziemniaki,
- włoszczyzna,
- jogurt naturalny,
- łagodne przyprawy, sól.
Przygotuj wywar z włoszczyzny. Do czystego wywaru dodaj ugotowane ziemniaki i kalafior. Następnie do zupy wrzuć groszek z puszki i zagęść zupę jogurtem naturalnym. Dopraw danie według uznania.
2.4. Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 łyżki stołowe mleka,
- 4 łyżki stołowe bułki tartej,
- 1 łyżka stołowa majeranku,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1 łyżka deserowa mąki ziemniaczanej,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól, pieprz, majeranek,
- koper.
Wymieszaj mięso z jajkiem, mlekiem, bułka tartą, natką pietruszki i warzywami. Z powstałej masy przygotuj niewielkie pulpety i włóż do gotującego się bulionu. Pulpety pozostaw w bulionie przez 20 minut, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce. Roztrzep żółtka ze śmietaną, rozprowadź mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wymieszaj składniki i dodaj posiekany koperek, sól oraz pieprz, a następnie połącz z bulionem, w którym gotowały się pulpety. Do gorącego sosu włóż pulpety i zagrzej.