Dieta na stany zapalne
Każda z nas wie, jak ważna jest odpowiednia dieta. Dzięki zdrowemu odżywianiu wyglądamy i czujemy się dobrze. Jednak na tym nie kończą się pozytywne następstwa właściwej diety. Wybierając optymalne dla zdrowia produkty, możemy uniknąć stanów zapalnych i poważnych chorób. Dieta na stany zapalne może zmniejszyć ryzyko choroby serca, ustabilizować istniejące już problemy kardiologiczne, obniżyć poziom trójglicerydów oraz ciśnienia krwi, a także przynieść ulgę w zapaleniu stawów. Specjaliści od żywienia przyznają jednak, że skuteczność tej diety nie jest taka sama dla wszystkich typów schorzeń.
1. Stan zapalny a choroby
Obecnie naukowcy wiedzą dużo więcej na temat roli stanów zapalnych w występowaniu chorób. Dawniej stany zapalne kojarzono głównie z zapaleniem stawów lub wyrostka. Okazało się jednak, że odgrywają one dużą rolę także w chorobie sercowo-naczyniowej, a nawet w chorobie Alzheimera. Co ważne, stan zapalny może przez długi czas nie dawać żadnych objawów, przyczyniając się przy tym do wystąpienia chorób przewlekłych. Chory czuje się dobrze, nie zdając sobie sprawy z tego, co dzieje się z jego organizmem. Stan zapalny może pojawić się nawet na skutek spożywania zbyt dużej ilości pożywienia bogatego w kwasy tłuszczowe omega-6. Znajdują się one w daniach typu fast foodi żywności przetworzonej. Jeśli jednocześnie spożywamy zbyt mało kwasów tłuszczowych omega-3, dochodzi do braku równowagi, co może skutkować pojawieniem się stanu zapalnego. Aby uniknąć tego problemu, warto w porę zadbać o prawidłowe odżywianie. Tu z pomocą przychodzi dieta na stany zapalne.
2. Jak wygląda dieta na stany zapalne?
Pod określeniem „dieta na stany zapalne” kryje się w rzeczywistości kilka różnych diet o podobnych właściwościach dla organizmu. Mimo iż poszczególne diety różnią się w kilku punktach, mają też wspólne elementy. Jeśli chcesz uniknąć stanów zapalnych, koniecznie włącz do swojej diety dużo owoców i warzyw. Ogranicz ilość spożywanych tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Nie zapominaj o wartościowych źródłach kwasów tłuszczowych omega-3. Są to: ryby, tran oraz orzechy włoskie. Zadbaj o to, by w twojej diecie znalazły się składniki odżywcze, ale uważaj na węglowodany zawarte w makaronie i białym ryżu. Lepszym wyborem będą pełnoziarniste makarony, kasze oraz ciemny ryż. Postaraj się wyeliminować z diety czerwone mięso na rzecz chudego drobiu. Postaw także na niskotłuszczowy nabiał. Być może obawiasz się, że twój jadłospis będzie nudny? Niepotrzebnie. Wystarczy użyć więcej przypraw. Imbir, curry i inne przyprawy mają właściwości przeciwzapalne. Jeśli zastosujesz się do powyższych wytycznych, twój organizm z pewnością to doceni. Nie nastawiaj się na dużą utratę wagi – w diecie na stany zapalne chodzi nie o utratę zbędnych kilogramów, ale o poprawę stanu zdrowia.
Jeżeli zdecydujesz się stosować dietę na stany zapalne, pamiętaj, że pierwsze efekty pojawią się dopiero po kilku tygodniach. Mimo to warto ją wypróbować. Zasady diety na stany zapalne są proste, a zmiana nawyków żywieniowych na stałe na pewno wyjdzie ci na zdrowie.