Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta na stany zapalne

Avatar placeholder
Joanna Brodziak 18.06.2019 13:11
Dieta na stany zapalne
Dieta na stany zapalne (123RF)

Każda z nas wie, jak ważna jest odpowiednia dieta. Dzięki zdrowemu odżywianiu wyglądamy i czujemy się dobrze. Jednak na tym nie kończą się pozytywne następstwa właściwej diety. Wybierając optymalne dla zdrowia produkty, możemy uniknąć stanów zapalnych i poważnych chorób. Dieta na stany zapalne może zmniejszyć ryzyko choroby serca, ustabilizować istniejące już problemy kardiologiczne, obniżyć poziom trójglicerydów oraz ciśnienia krwi, a także przynieść ulgę w zapaleniu stawów. Specjaliści od żywienia przyznają jednak, że skuteczność tej diety nie jest taka sama dla wszystkich typów schorzeń.

1. Stan zapalny a choroby

Obecnie naukowcy wiedzą dużo więcej na temat roli stanów zapalnych w występowaniu chorób. Dawniej stany zapalne kojarzono głównie z zapaleniem stawów lub wyrostka. Okazało się jednak, że odgrywają one dużą rolę także w chorobie sercowo-naczyniowej, a nawet w chorobie Alzheimera. Co ważne, stan zapalny może przez długi czas nie dawać żadnych objawów, przyczyniając się przy tym do wystąpienia chorób przewlekłych. Chory czuje się dobrze, nie zdając sobie sprawy z tego, co dzieje się z jego organizmem. Stan zapalny może pojawić się nawet na skutek spożywania zbyt dużej ilości pożywienia bogatego w kwasy tłuszczowe omega-6. Znajdują się one w daniach typu fast foodi żywności przetworzonej. Jeśli jednocześnie spożywamy zbyt mało kwasów tłuszczowych omega-3, dochodzi do braku równowagi, co może skutkować pojawieniem się stanu zapalnego. Aby uniknąć tego problemu, warto w porę zadbać o prawidłowe odżywianie. Tu z pomocą przychodzi dieta na stany zapalne.

2. Jak wygląda dieta na stany zapalne?

Pod określeniem „dieta na stany zapalne” kryje się w rzeczywistości kilka różnych diet o podobnych właściwościach dla organizmu. Mimo iż poszczególne diety różnią się w kilku punktach, mają też wspólne elementy. Jeśli chcesz uniknąć stanów zapalnych, koniecznie włącz do swojej diety dużo owoców i warzyw. Ogranicz ilość spożywanych tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Nie zapominaj o wartościowych źródłach kwasów tłuszczowych omega-3. Są to: ryby, tran oraz orzechy włoskie. Zadbaj o to, by w twojej diecie znalazły się składniki odżywcze, ale uważaj na węglowodany zawarte w makaronie i białym ryżu. Lepszym wyborem będą pełnoziarniste makarony, kasze oraz ciemny ryż. Postaraj się wyeliminować z diety czerwone mięso na rzecz chudego drobiu. Postaw także na niskotłuszczowy nabiał. Być może obawiasz się, że twój jadłospis będzie nudny? Niepotrzebnie. Wystarczy użyć więcej przypraw. Imbir, curry i inne przyprawy mają właściwości przeciwzapalne. Jeśli zastosujesz się do powyższych wytycznych, twój organizm z pewnością to doceni. Nie nastawiaj się na dużą utratę wagi – w diecie na stany zapalne chodzi nie o utratę zbędnych kilogramów, ale o poprawę stanu zdrowia.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jeżeli zdecydujesz się stosować dietę na stany zapalne, pamiętaj, że pierwsze efekty pojawią się dopiero po kilku tygodniach. Mimo to warto ją wypróbować. Zasady diety na stany zapalne są proste, a zmiana nawyków żywieniowych na stałe na pewno wyjdzie ci na zdrowie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze