Dieta na „te dni” – co jeść, aby poczuć się lepiej?
Raz w miesiącu przychodzi czas, w którym każda kobieta najchętniej nie wychodziłaby z łóżka. Zapewne skorzystaliby na tym i mężczyźni, którzy często także odczuwają nieprzyjemne skutki miesiączkowania swoich partnerek – nagle stają się winni istnienia wszelkiego zła na świecie. Nic więc dziwnego, że na kilka dni wolą usunąć się z pola ich widzenia. Okazuje się jednak, że zamiast tego mogą zaserwować swoim wybrankom kilka produktów, które pozwolą im przetrwać ten trudny czas. Co powinno znaleźć się na talerzu?
Zielone warzywa liściaste
Szpinak, brukselka, sałata, brokuły... Wszystkie te warzywa dostarczają naszemu organizmowi cennych składników mineralnych, zwłaszcza żelaza – podczas miesiączkowania jest nam ono szczególnie potrzebne. Warzywa te zawierają ponadto spore ilości błonnika, dzięki któremu unikamy podjadania – największego wroga każdej kobiety.
Czerwone mięso
To kolejny produkt spożywczy stanowiący idealne źródło żelaza, które w znacznych ilościach tracimy wraz z krwią. Spożywanie czerwonego mięsa może uchronić nas przed anemią,często towarzyszącą obfitemu miesiączkowaniu. Warto zatem pozwolić sobie na smakowite danie z wołowiny, baraniny, wieprzowiny czy gęsi.
Owoce morza
Zawarte w owocach morza kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają rozkurczanie mięśni gładkich, dzięki czemu nasilenie bólu znacznie się zmniejsza. Mają one także pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, zmniejszając stany napięcia i podatność na depresję. Naszymi sprzymierzeńcami będą w tym trudnym dla nas czasie przede wszystkim: tuńczyk, sardynki, łosoś i makrela. W ich składzie znajdziemy dodatkowo szereg minerałów: wapń, cynk, magnez, żelazo, selen czy jod.
Czekolada
Wszyscy wiemy o tym, że czekolada, wpływając na poziom produkowanych endorfin, świetnie poprawia nastrój. A to przede wszystkim na złe samopoczucie uskarżają się kobiety podczas „tych dni”. Najzdrowszym wyborem będzie dla nas czekolada gorzka, która – dzięki wysokiej zawartości magnezu – dodatkowo doda nam energii i poprawi koncentrację. Zamiast niej możemy także sięgnąć po kakao.
Świeże owoce
Owoce i soki ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, zawsze są dobrym wyborem, jednak po niektóre z nich warto sięgnąć zwłaszcza wtedy, gdy dopada nas comiesięczna chandra. Na nasz nastrój świetnie wpłyną banany, awokado, jagody i pomarańcze. Zawarta w nich witamina C ułatwi ponadto wchłanianie żelaza.
Woda
Spośród wszystkich napojów, które należy spożywać w czasie miesiączkowania, woda jest zdecydowanie najcenniejsza. Świetnie uzupełnia płyny, które podczas okresu traci organizm. Nie ma przy tym kalorii, dlatego nie wpływa na naszą wagę. W przeciwieństwie do kawy nie zawiera kofeiny, która może zwiększyć siłę odczuwanych skurczy.
Produkty pełnoziarniste
Zdecydowanie powinny one zastąpić białe pieczywo, które dostarczy nam o wiele mniej składników odżywczych. Dodatkowo może ono zawierać substancje chemiczne, które tylko pogorszą nasze samopoczucie. Produkty pełnoziarniste to świetne źródło egerii i zdrowego błonnika, dzięki nim towarzyszyć nam będzie przyjemne uczucie lekkości.