Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Gabriela Wanat

Dieta odchudzająca dla dzieci

Dieta odchudzająca dla dzieci
Dieta odchudzająca dla dzieci (Zdjęcie autorstwa Rob Bertholf / CC BY 2.0)

Odchudzanie dzieci wymaga innej metody niż odchudzanie dorosłych. Układając jadłospis trzeba wziąć pod uwagę to, że młody organizm rośnie i potrzebuje składników odżywczych do prawidłowego rozwoju. Obniżanie ilości kalorii przez zmniejszanie dziennej racji żywności spowoduje, że dzieciom zabraknie energii do zabawy i nauki oraz witamin i białka do wzrostu. Podczas odchudzania dziecinależy zwrócić większą uwagę na możliwości zużycia energii niż jej ograniczenie w jedzeniu.

spis treści

1. Jak dopasować dietę odchudzającą do dziecka

Dieta odchudzająca dla dzieci powinna być dobierana indywidualnie, w zależności od wieku dziecka, płaci, ilości nadprogramowych kilogramów czy chorób współistniejących. Nad jej przebiegiem powinien czuwać nie tylko dietetyk, który układa jadłospis, lecz także lekarz, który ocenia stan zdrowia dziecka i w razie potrzeby kieruje na odpowiednie badania. Potrzebna może być także pomoc psychologa.

Należy pamiętać, że dieta dziecka musi zawierać odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych oraz substancji odżywczych, aby zapewnić jego prawidłowy rozwój. Posiłki w diecie dziecka powinny być atrakcyjne pod względem smaku oraz barwy, w przeciwnym razie dziecko zniechęci się do ich spożywania.

Zobacz film: "Coraz więcej otyłych dzieci!"

Komponowanie jadłospisu dla dzieci powinno opierać się na zasadach zawartych w piramidzie zdrowego odżywiania. Ich przestrzeganie, a także ograniczenie słodyczy i przekąsek oraz zwiększenie aktywności fizycznej w niektórych przypadkach może wystarczyć do ograniczenia przyrostu masy ciała, bez wpływu na dalszy wzrost dziecka. Takie postępowanie zaleca się zwłaszcza w przypadku małych dzieci.

U dzieci starszych, nastolatków z nadwagą lub otyłością można wprowadzić dietę o obniżonej kaloryczności, ale musi być ona zbilansowana.

Pamiętaj, że racjonalne odżywianie to inwestycja w przyszłość dziecka - pomaga nauczyć go, jak powinno się zdrowo odżywiać i zapobiec nadwadze w późniejszym okresie życia. Maluch, który spożywa wartościowe produkty, ma większe szanse na prawidłowy rozwój fizyczny, jak i psychiczny.

Więcej o żywieniu dzieci

  • Przygotuj szybko pożywne śniadanie. Poznaj szybkie i zdrowe pomysły na wartościowe śniadanie dla malucha
  • Fast-food może być zdrowy. (NIE)tłuste, ale pyszne frytki - jak je przygotować i podać? Zobacz sama
  • Jak urozmaicić dietę malucha? Światowa Organizacja Zdrowia podpowie, kiedy mleko mamy nie wystarczy - czy już znasz ten termin?
  • Jak sobie poradzić z grymaszącym dzieckiem? Woda i spokój - co jeszcze pomoże Ci okiełznać małego niejadka?
  • Próbujesz godzić domowe obowiązki z karierą? Zastosuj rady aktorki Moniki Mrozowskiej, które pomogą pogodzić Ci macierzyństwo i pracę

2. Zasady ogólne odchudzania dzieci

Niektórzy rodzice popełniają liczne błędy w żywieniu dzieci. W trosce o zdrowie dziecko jest przekarmiane, zjada podwójny obiad z deserem, babcie podsuwają słodycze, a dziecko podjada między posiłkami. Czasami więc tylko ograniczenie słodyczy i uregulowanie posiłków dziecka daje szybko widoczne efekty.

W jadłospisie można uwzględnić kilka przekąsek słodkich, ale niskokalorycznych i wliczonych w kaloryczność. Łakocie można zastępować owocami, dżemem, miodem, przekąskami takimi jak galaretki, budynie, kisiele, andruty przekładane niskosłodzonym dżemem itd.

Słodycze należy dawać tylko jako deser po wartościowym posiłku, nigdy przed posiłkiem! Można również wprowadzić jeden „dzień słodki” w tygodniu, w którym dziecko będzie mogło jeść słodycze, ale również po posiłku głównym, a nie jako podjadanie.

Należy ograniczać słone przekąski (chipsy, paluszki, solone prażone orzeszki itd.) oraz fast foody - zawierają puste kalorie oraz nadmiar soli i tłuszczu.

Oto kilka pozostałych zasad, jak skutecznie odchudzać dzieci:

  • ograniczyć słodzenie napojów do 1 łyżeczki cukru lub miodu
  • nie pozwalać jeść przed komputerem, telewizorem
  • posiłki spożywać w jednym pokoju, kuchnia lub jadalnia. Posiłki należy zjeść przy stole, nie jeść "w biegu"
  • posiłki zjadać regularnie, co 3-4 godziny. Warzywa są maja małą ilość kalorii, dlatego można je dodawać w dowolnej ilości i zamieniać wedle smaku.

Można także wprowadzać nowe posiłki do obiadów wg kilku zasad:

  • mięsa polewamy sosem w ilości max 1 łyżka (do mięsa lub na ziemniaki)
  • mięso lub ryba panierowana raz w tygodniu
  • zupę zabielać śmietaną na talerzu (max. 1 łyżeczka)
  • bez dokładek
  • zawsze do obiadu surówka
  • na deser po obiedzie może być kompot, szklanka soku, budyń, kisiel, galaretka lub owoc
  • potrawy smażone takie jak placki ziemniaczane, racuchy odsączać na ręczniczkach papierowych z nadmiaru tłuszczu
Zdrowa dieta dla dziecka (prezentacja edukacyjna)
Zdrowa dieta dla dziecka (prezentacja edukacyjna) [9 zdjęć]

Zerwać z niezdrowymi nawykami Otyłość u dzieci, to jeden z największych problemów współczesnej cywilizacji.

zobacz galerię

Poza tym należy zachęcać dziecko do picia wody mineralnej, przynajmniej 1 litr dziennie, jeśli dziecko jest w wieku szkolnym. Rodzice muszą zainteresować się jakie 2 śniadanie dziecko zjada w szkole – nie mogą być to batony popijane napojem gazowanym.

Modyfikacje diety dziecka są konieczne także wtedy, gdy dziecko nie chce jeść mięsa. Wegetarianizm oczywiście nie jest zalecany dzieciom, które potrzebują dużej ilości białka, będącego materiałem budulcowym. Rodzic jednak może spróbować zastąpić to źródło białka i innych cennych składników.

W jadłospisie dziecka odmawiającego spożycia mięsa powinny częściej pojawiać się następujące produkty: warzywa strączkowe (cenne źródło białka oraz żelaza), produkty mleczne (źródło wapnia i białka, witamina B12, witamina D), produkty sojowe (źródło pełnowartościowych protein) oraz jajka (źródło białka, witaminy B12).

Często problemem jest też mała aktywność fizyczna, ponieważ dziecko większość czasu spędza przed telewizorem, komputerem, zamiast bawić się na podwórku. Dlatego należy motywować fo do aktywności fizycznej

Zaszczepienie w nim pasji do sportu, organizowanie wspólnych wycieczek rowerowych czy popołudnie na basenie na pewno poprawią sylwetkę i kondycje dziecka bez szkody dla organizmu.

Pamiętaj, zasady stylu życia i nawyki żywieniowe dziecko wynosi z domu i od tego między innymi zależy czy będzie cierpiało na choroby dietozależne w życiu dorosłym - komórki tłuszczowe tworzą się w dzieciństwie i już nie znikają tylko systematycznie pęcznieją.

Czytaj więcej

3. Piramida zdrowego odżywiania dla dzieci

Dobra dieta dla dzieci powinna opierać się na bazie piramidy zdrowego odżywiania. Warto podawać dzieciom kanapki, które składają się z różnych grup produktów. Są zdrowe, łatwe do zrobienia, szybko zaspokajają głód. Jeśli są odpowiednio zrobione, warunkują prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy. Najlepiej, by znalazło się w nich prawie wszystko. Najlepiej, aby kanapka była kolorowa, można zrobić ją z rzodkiewką, koperkiem, papryką, pomidorem. Należy pamiętać, aby nie przekarmić dzieci, gdyż to grozi nadwagą.

  • I poziom: produkty zbożowe z pełnego ziarna, które dostarczają węglowodanów złożonych zalecanych w większości posiłkach oraz tłuszcze roślinne, bogate w kwasy tłuszczowe;
  • II poziom: warzywa i owoce, zalecane 2-3 razy dziennie;
  • III poziom: orzechy, rośliny strączkowe;
  • IV poziom: ryby chudy drób i jaja niezmiernie ważne, gdyż zawierają kwasy omega-3;
  • V poziom: produkty mleczne;
  • VI poziom: czerwone mięso, masło białe pieczywo, biały ryż, słodycze.

4. Dieta dziecka w wieku przedszkolnym

Dzieci w wieku przedszkolnym, przebywające wśród rówieśników, narażone są na zachorowania na choroby zakaźne wieku dziecięcego oraz na choroby górnych dróg oddechowych. Niepełnowartościowe żywienie, ubogie w białko i witaminy, zmniejsza odporność dziecka i jest powodem poważnych chorób.

Zasady na lepszą odporność:

  • obiad jest głównym posiłkiem dnia i musi zawierać pełnowartościowe białko obecne w mięsie, rybach. Dodatek powinny stanowić warzywa w postaci sałatek lub surówek, które są cennym źródłem witamin warunkujących optymalny rozwój dziecka.
  • wszystkie posiłki powinny zawierać niezbędne w tym okresie rozwoju składniki pokarmowe (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne).
  • normy żywieniowe dla dzieci przedszkolnych zakładają dostarczenie około 90–80 kalorii na kg ciężaru ciała, czyli około 1500–2000 kalorii na dobę.
  • mleko powinno być obowiązkowym elementem śniadania. Porcja mleka dla dziecka w wieku przedszkolnym powinna wynosić około 600 ml na dzień. Jeżeli nasza pociecha nie lubi mleka, to można zastąpić je jogurtem, kefirem, białym serem. W tych produktach znajduje się łatwo przyswajalny wapń, warunkujący prawidłowy rozwój kośćca dziecka.
  • kolacja musi być posiłkiem pełnowartościowym, urozmaiconym, lecz mniej obfitym niż obiad. Jeżeli na śniadanie dziecko nie jadło zupy mlecznej, to warto podać ją na kolację.

5. Dieta dziecka w wieku szkolnym

Coraz częściej można spotkać się z niedożywieniem dzieci w wieku szkolnym. W żywieniu dziecka w wieku szkolnym dużą rolę odgrywa pierwsze i drugie śniadanie.

Pierwsze śniadanie, które dziecko spożywa po długiej przerwie nocnej, trwającej od 11 do 13 godzin powinno być pełnowartościowe i dostatecznie obfite. Na pierwsze śniadanie dziecko powinno otrzymywać przede wszystkim zupę mleczną, a do tego pieczywo z masłem, serem, wędliną itp. oraz warzywa: pomidory, rzodkiewki, szczypiorek itp.

Drugie śniadanię również odgrywa wielką rolę w odżywianiu dziecka w wieku szkolnym. W skład tego posiłku powinny wchodzić:

  • produkty białkowe pod postacią mleka, jaj, serów, mięsa;
  • warzywa i owoce, zarówno gotowane, jak i pod postacią surówek;
  • produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy, ryby, oliwa z oliwek);
  • chleb razowy, pieczywo słodkie;
  • świeże masło.

Obiad dla dziecka w wieku szkolnym jest również bardzo ważny, podobnie jak pierwsze i drugie śniadanie. Jeśli dziecko pierwsze i drugie śniadanie ma podane według powyższych wskazań, to obiad powinno spożywać wspólnie z domownikami o tej porze co oni.

6. Jadłospis dla dzieci z nadwagą

Kaloryczność:

Dziewczęta 10-15 lat - 2100 - 2300 kcal

Chłopcy 10-15 lat - 2500 - 3000 kcal

DZIEŃ 1

Śniadanie: kanapki ze słodkim twarożkiem - 2 kromki pieczywa razowego lub żytniego z ziarnami, posmarowane cienko masłem i twarożkiem (2 łyżki chudego w pudełeczku lub ser w kostce pognieciony- 2 grubsze plastry), 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego. Kakao (szklanka mleka 2%, 2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru).

II śniadanie: bułka grahamka lub razowa z wędliną drobiową i ogórkiem zielonym, bułka posmarowana cienko masłem, 4 plasterki szynki drobiowej, plasterki ogórka kiszonego lub pomidora (1/2 szt), lub rzodkiewki (kilka) liście sałaty. Sok pomarańczowy (0.33l). Banan.

Obiad: barszcz czysty (na wywarze z buraków) – talerz (300ml), 6 małych uszek z grzybami. Makaron z owocami i jogurtem naturalnym. 50 g makaronu (surowego), mrożone truskawki lub świeże (15 szt.), jogurt naturalny (150g) do polania, cynamon do posypania i 1 łyżeczka cukru.

Podwieczorek: sok marchewkowy z brzoskwinia lub marchewkowy jednodniowy (szklanka).

Kolacja: 2 kromki posmarowane cienko masłem, 4 plasterki szynki drobiowej, sałata, plasterki rzodkiewek. Herbata z łyżeczka miodu.

DZIEŃ 2

Śniadanie: serek wiejski 3% (150 g), kromka pieczywa orkiszowego posmarowana cienko masłem, plasterki pomidora, ogórka zielonego, szczypiorek do posypania.

II śniadanie: bułka grahamka posmarowana cienko masłem, plasterek sera żółtego Gouda, 2 liście sałaty. Maślanka owocowa do picia (500 ml).

Obiad: żurek na kurczaku (skrzydełka) z ziemniakami zabielana na talerzu 1 łyżeczką śmietany - talerz. Kotlet z piersi (średnia 150-120 g) kurczaka lub indyka smażony na patelni. Ziemniaki gotowane (2 średnie) posypane zieleniną. Mizeria (średni ogórek zielony) polany kubeczkiem jogurtu naturalnego. Posypany szczypiorkiem, solą pieprzem.

Podwieczorek: arbuz (ćwiartka)

Kolacja: fasolka szparagowa na ciepło (2 garście ugotować) polać 1 łyżką masła roztopionego i posypać zrumienioną bułką tartą. Jogurt naturalny lub kefir do picia (150 g) do popicia.

DZIEŃ 3

Śniadanie: płatki pełnoziarniste z jogurtem, 5 łyżek płatków pełnoziarnistych z mlekiem 2% (szklanka), ½ banana wkrojonego. Herbata zwykła z łyżeczką miodu.

II śniadanie: bułka razowa z szynką Bułka posmarowana cienko masłem, 2 plasterki szynki gotowanej, 2 listki sałaty, plasterki pomidora. 6 śliwek. Sok marchewkowy jednodniowy (0,33 l).

Obiad: schab (120 g) lub polędwiczki podsmażone na patelni na małej ilości tłuszczu i duszony lub pieczony w rękawie foliowym w piekarniku. Ziemniaki (2 średnie) Surówka z kalarepy i ogórka. Kalarepkę obrać i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, 1/2 ogórka zielonego, pokroić w kostkę, zielenina: koperek, szczypiorek, sól, pieprz. Wszystko wymieszać, polać jogurtem naturalnym (1/2 kubeczka). Kompot.

Podwieczorek: kisiel owocowy z tartym jabłkiem lub truskawkami- salaterka.

Kolacja: tarta marchewka i jabłko bez dodatków, skropione sokiem z cytryny. 2 kromki pieczywa razowego posmarowane serkiem Bieluch, bez masła.

DZIEŃ 4

Śniadanie: kanapka z żółtym serem, 2 kromki pieczywa razowego posmarowane cienko masłem z 2 plasterkami sera żółtego, plasterki ogórka kiszonego lub mały pomidor. Herbata z mlekiem lub kawa zbożowa z 1 łyżeczką cukru.

II śniadanie: 2 kromki pieczywa posmarowane cienko masłem, 2 plastry szynki gotowanej, sałata, plasterki pomidora, sałata. Pomarańcza. Woda mineralna (mała).

Obiad: zupa brokułowa - krem z grzankami - talerz 300 ml, 2 naleśniki z serem białym i owocami lub 3 z dżemem niskosłodzonym. Masa serowa: ½ kostki białego sera chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego do rozrobienia sera, cukier waniliowy (1 łyżeczka), kilka pokrojonych truskawek. Wszystkie składniki wymieszać.

Podwieczorek: sałatka owocowa: Pomarańcza, 1/3 melona, banan (lub 3 inne owoce) polane 4 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką rodzynek.

Kolacja: sałatka: Sałata (kilka listków), pomidor (jeden średni,130g), ogórek zielony (1/3 szt.), 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g), ½ piersi z kurczaka (50 g), sos: 1 łyżka jogurtu, 1 łyżka ketchupu, przypraw według upodobań. Kromka pieczywa orkiszowego posmarowana masłem, plasterek szynki gotowanej.

DZIEŃ 5

Śniadanie: frankfruterki na ciepło (2 małe szt.) 2 kromki pieczywa posmarowane cienko masłem z plasterkami pomidora i listkami sałaty. Herbata z łyżeczką miodu

II śniadanie: bułka grahamka posmarowana masłem, 2 plastry sera białego półtłustego, plasterki pomidora bez skórki, sałata. Jogurt do picia (mała buteleczka).

Obiad: zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), zabielana mąką z mlekiem, z dodatkiem ziemniaków (2 szt. na porcje).Kurczak z fasolką i ryżem: Filet z piersi z kurczaka, 1/3 torebki ryżu, 2 garści fasolki szparagowej, łyżeczka nasion słonecznika, sok z cytryny, łyżka oliwy, ulubione zioła. Mięso pokroić i oprószyć przyprawami, usmażyć bez tłuszczu. Ugotować fasolkę szparagową. Sok z cytryny wymieszać z oliwą i ziołami. Na patelni uprażyć nasiona słonecznika. Do mięsa na patelni dodać ugotowany wcześniej ryż, fasolkę szparagową, uprażone nasiona oraz sok z cytryny i oliwę, wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze przez 2-3 min.

Podwieczorek: koktajl owocowy - Kefir (szklanka), mrożone owoce – mogą być truskawki (10 szt) - zmiksować, nie dosładzać. Posypać cynamonem.

Kolacja: szklanka gorącego mleka 1,5-2% z 5 łyżkami płatków miodowych (lub 5 łyżkami płatków z dużą zawartością błonnika.

DZIEŃ 6

Śniadanie: jajko na miękko, bułka grahamka posmarowana masłem, plasterki pomidora.Kakao.

II śniadanie: kanapki z makrelą wędzoną, 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane cienko masłem, wiórki z makreli (1/4 szt. wędzonej), mały pomidor mały lub ogórek kiszony. Sok pomarańczowy (0,33 l)

Obiad: krupnik z kaszą jęczmienną- talerz. Ryba smażona w panierce (1/2 fileta dorsza lub mintaja lub kostka morszczuka). Ryż paraboliczny (1/2 woreczka). Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki itd. z oliwą (2 kopiate łyżki) lub buraczki gotowane chrzanem.

Podwieczorek: salaterka budyniu czekoladowego na mleku 2%.

Kolacja: 2 kromki pieczywa razowego posmarowana cienko masłem z 4 plasterkami wędliny drobiowej, miseczka sałatki z ogórka zielonego i pomidorów ze szczypiorkiem.

DZIEŃ 7

Śniadanie: jajecznica (2 jajka) ze szczypiorkiem na łyżeczce masła.2 kromki pieczywa razowego cienko posmarowane masłem z 2 plasterkami polędwicy z indyka i plasterkami pomidora.

2 śniadanie: kanapki z twarożkiem i rzodkiewką 2 kromki pieczywa razowego posmarowane pastą.Pasta do smarowania z sera białego półtłustego lub serka typu Bieluch i rzodkiewek przyprawić do smaku (1 łyżka pasty).Sok marchewkowy jednodniowy lub marchewkowy z jabłkiem.

Obiad: rosół na porcji rosołowe i włoszczyźnie, z makaronem nitki- talerz. Makaron z mięsem i warzywami. Makaron (szklanka makaronu świderki, surowego - 50 g), chude mięso mielone (80 g, drobiowe, lub drobiowo-wołowe), duszone z warzywami (1/3 paczki mrożonych). Makaron ugotować, dodać do uduszonego z warzywami mięsa. Kompot.

Podwieczorek: miseczka galaretki ze świeżymi truskawkami polana łyżką jogurtu.

Kolacja: zapiekanka 2 kromki pieczywa posmarowane masłem, 2 plasterki polędwicy z indyka, 2 plasterki sera żółtego, krążki cebuli lub czosnku i 2 plasterki pomidora. Wszystko zapiec. Posmarować ketchupem (2 łyżeczki). Herbata zwykła z 1 łyżeczką cukru.

Błędy żywieniowe to prosta droga do nadwagi i otyłości u dzieci. Zbędne kilogramy można, na szczęście, zgubić. Konieczna jest jednak zmiana nawyków żywieniowych.

Następny artykuł: Dieta odchudzająca dla nastolatków
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze