Dieta Ornisha

Ta dieta odchudzająca została opracowana w latach 70. XX w. przez amerykańskiego kardiologa, doktora Deana Ornisha. Udowodnił jej skuteczność, gdy przy jej zastosowaniu, bez leków i operacji, wyleczył miażdżycę u swoich pacjentów. W USA dieta Ornisha jest traktowana jako alternatywny sposób leczenia. Ornish uważa, że metabolizm człowieka nie przyzwyczaił się jeszcze do tego, że ma nieograniczony dostęp do jedzenia i nie musi odkładać kolejnych kalorii w postaci tłuszczu, jak robił to przez setki lat. Właśnie dlatego podczas stosowania diet z określonym deficytem kalorii przemiana materii się spowalnia. W takim przypadku skuteczna jest dieta niskotłuszczowa, bogata w białko i węglowodany złożone, obfita w warzywa i owoce, bezmięsna.

Dieta OrnishaDieta Ornisha
Źródło zdjęć: © 123RF

Dieta Ornisha – założenia

Założenie diety jest proste – nie liczy się kalorii, je się tak dużo, na ile ma się ochotę, ale tylko zalecane produkty spożywcze. Organizm ma czerpać energię z 10 proc. tłuszczów, 15 proc. białek i aż 75 proc. z węglowodanów, które są dostarczane w różnych produktach. Są one podzielone na 5 grup, z czego do pierwszej grupy należą produkty najbardziej zdrowe, a do piątej – najmniej. Ze względu na charakter wegetariański zaleca się spożywanie produktów głównie z pierwszych trzech grup.

  • Grupa 1 (najzdrowsze) – owoce, nasiona roślin strączkowych, pełne ziarna zbóż, warzywa, produkty sojowe, białko jaja, beztłuszczowe produkty mleczne.
  • Grupa 2 – orzechy, nasiona, awokado, oleje (preferowany jest olej rzepakowy), warzywa w puszkach, odtłuszczone produkty mleczne (1 proc.), napoje bezkofeinowe.
  • Grupa 3 – węglowodany rafinowane, słodycze w umiarkowanej ilości, niskotłuszczowe produkty mleczne (2 proc.), oleje z wysokim stosunkiem kwasów n-6 do n-3, margaryny miękkie, owoce morza.
  • Grupa 4 – pełnotłuste produkty mleczne, majonez, margaryna, ciasta, ciastka, ciasteczka, placki, ryby, drób.
  • Grupa 5 (najmniej zdrowe) – żółtko jaja, masło, smażony drób, smażone ryby, czerwone mięso, podroby, śmietana.

Czytaj więcej

Częścią tej diety jest również aktywność fizyczna. Najbardziej wskazane są spokojne, a jednocześnie wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, jak pilates. Połączenie tego sposobu odżywiania i ruchu pozwala na zmniejszenie wagi o 5 kilogramów w ciągu miesiąca.

Przykładowy jadłospis

  • Dzień 1

Śniadanie: płatki zbożowe z jogurtem odtłuszczonym, świeży sok z pomarańczy.

Drugie śniadanie: sałatka z młodych ziemniaków z dressingiem (odtłuszczony jogurt plus szczypiorek).

Obiad: makaron z warzywami, surówka z warzyw, sok marchwiowo-jabłkowy.

Podwieczorek: 1 batonik wielozbożowy, dietetyczny.

Kolacja: omlet ze szpinakiem, herbata owocowa.

  • Dzień 2

Śniadanie: 2 kawałki chleba chrupkiego, twarożek z 2 łyżeczkami rodzynek, herbata.

Drugie śniadanie: mała kiść winogron.

Obiad: pieczone ziemniaki faszerowane beztłuszczowym serem i szpinakiem, brokuły, sałatka ziemniaczana z beztłuszczowym dressingiem, zielona sałata, świeże owoce.

Podwieczorek: 1 kromka chleba graham, sałatka z rukwi i truskawek.

Kolacja: makaron razowy z warzywami, chleb z pomidorami i kaparami, brzoskwinie w winie.

  • Dzień 3

Śniadanie: 1 połówka grahamki, margaryna light, 2 plasterki sera żółtego i papryki, szklanka soku pomarańczowego.

Drugie śniadanie: średnia gruszka i 2 biszkopty.

Obiad: pieczarki faszerowane jajkiem, 1/2 szklanki gotowanego ryżu, surówka z warzyw (ok. 200 g).

Podwieczorek: mały kubek jogurtu (0 proc. tłuszczu) z 3 łyżkami płatków zbożowych.

Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego, warzywa z grilla, herbata owocowa.

  • Dzień 4

Śniadanie: muesli z owocami (3 łyżki) i szklanka chudego mleka, 2 owoce kiwi.

Drugie śniadanie: 1 szklanka koktajlu mleczno-owocowego (mleko chude/kefir/jogurt i 1/2 filiżanki jagód).

Obiad: purée z soczewicy, 1/2 szklanki ugotowanego makaronu lub ryżu, surówka z marchwi (dowolna ilość), szklanka soku grejpfrutowego (bez cukru).

Podwieczorek: 5 suszonych fig.

Kolacja: kromka chleba żytniego razowego, sałatka z dyni po grecku, szklanka herbaty owocowej.

  • Dzień 5

Śniadanie: 2 tosty z dżemem niskokalorycznym, szklanka soku marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowego.

Drugie śniadanie: 1 średni banan.

Obiad: spaghetti ze szpinakiem, szklanka soku wieloowocowego.

Podwieczorek: sałatka owocowa (pomarańcza, brzoskwinia i pół banana) z muesli.

Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego, seler duszony w pomidorach, herbata owocowa.

  • Dzień 6

Śniadanie: kromka chleba z soją, pasta z jaj i zieleniny, ogórek kwaszony, szklanka herbaty.

Drugie śniadanie: małe opakowanie jogurtu i herbatnik.

Obiad: papryka nadziewana pastą serową, 2 tosty z masłem czosnkowym (łyżeczka).

Podwieczorek: cienki plasterek ciasta drożdżowego, brzoskwinia.

Kolacja: omlet z pieczarkami, surówka z cykorii, herbata.

  • Dzień 7

Śniadanie: 1 kromka chleba razowego, jajko na miękko, owoce sezonowe.

Drugie śniadanie: jogurt niskokaloryczny i tost.

Obiad: kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną, surówka z czerwonej kapusty, szklanka soku pomarańczowego.

Podwieczorek: 1 kromka pumpernikla i szklanka maślanki.

Kolacja: sałatka z kukurydzą, czerwoną fasolą i czosnkiem, szklanka herbaty owocowej.

Przykładowe przepisy

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Składniki: 4 duże ziemniaki, jajko, sól, czosnek, gałka muszkatołowa, masło, 10–15 dag szpinaku.

Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach prawie do miękkości. Obrać i wydrążyć środek. Szpinak przesmażyć na maśle, dodać ząbek czosnku, wystudzić. Dodać wydrążony miąższ, jajko, sól, gałkę i starannie wymieszać. Farszem napełniać ziemniaki, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, przełożyć do niego ziemniaki i zapiekać w 170 st.

Sałatka z młodych ziemniaków

Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków, pęczek cebulki ze szczypiorem, 1–2 ząbki czosnku, 2–3 ogórki kiszone (albo małosolne), pęczek kopru, 100 ml jogurtu naturalnego, 2 jajka ugotowane na twardo, po szczypcie: gałki muszkatołowej, imbiru, bazylii, rozmarynu, pieprzu, soli.

Przygotowanie: młode ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę. Jajka, szczypior, ogórki, cebulkę drobno pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać. Jogurt połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Całość polać sosem. Wszystko wymieszać.

Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną

Składniki: paczka kostki sojowej, 1 cebula, 1 czerstwa bułka, bazylia, majeranek, oregano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, tarta bułka.

Przygotowanie: kostkę sojową moczyć w gorącej wodzie przez 15 min, następnie odsączyć i zemleć. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać. Połączyć soję, cebulę i bułkę. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Przy zbyt rzadkiej masie dodać 1–2 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie na brązowo-złoty kolor.

Sałatka z kukurydzą, czerwoną fasolą i czosnkiem

Składniki: puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, pomidor, 1 papryka, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, natka pietruszki.

Przygotowanie: czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę, połączyć z kukurydzą, fasolą, pokrojoną papryką, pomidorem. Dodać majonez i wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Makaron z warzywami

Składniki: 60 dag warzyw (cebula, papryka, seler, cukinia, pomidory, marchew, brokuły), oliwa z oliwek, sól, pieprz, przyprawa warzywna, czosnek, 10 dag sera żółtego, drobno posiekana pietruszka, 40 dag makaronu.

Przygotowanie: warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i udusić na oliwie pod przykryciem. Ugotować makaron według przepisu. Makaron wymieszać z uduszonymi warzywami, posypać posiekaną pietruszką i tartym serem.

Makaron z warzywami i pesto

Składniki: 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 8 pieczarek, 1 pomidor, 2 łyżki szpinaku, 1 cebula, 1/2 łyżki zielonego pesto, 1/2 łyżeczki kminku, curry, bazylia, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, 250 g makaronu rurki.

Przygotowanie: cebulę i pieczarki pokroić i smażyć na oliwie ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Papryki oraz pomidora pokroić w kostkę, dorzucić do pieczarek. Wymieszać. Dodać szpinak, pesto, kminek. Doprawić do smaku curry, bazylią, pieprzem i solą. Wszystko dusić razem aż do miękkości. Makaron z odrobiną oliwy ugotować al dente. Sos wymieszać z makaronem.

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki: 1 kg mrożonego lub świeżego szpinaku, 300–350 g makaronu spaghetti, szklanka mleka, cebula, 4 ząbki czosnku, 10–15 g żółtego sera, olej lub masło do smażenia, parmezan do posypania, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie: cebulę posiekać w kostkę i zrumienić. Szpinak pokroić i dodać do usmażonej cebuli, dorzucić przeciśnięty czosnek. Dusić przez około 10–15 min na wolnym ogniu. Dodać ser, mleko, przyprawy (gałkę muszkatołową, sól, pieprz). Wymieszać i gotować przez następne 5–10 min. Ugotować spaghetti. Makaron wymieszać ze szpinakiem. Posypać parmezanem.

Purée z soczewicy

Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki gęstej pasty z pomidorów, sól, pieprz, przyprawy do smaku (papryka, koperek).

Przygotowanie: do gotującego się bulionu wrzucić soczewicę, pastę z pomidorów, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Gotować aż zacznie przypominać purée. Gdy zgęstnieje, zamieszać.

Risotto wegetariańskie

Składniki: 25 dag ryżu, 2 pokrojone w kostkę bakłażany, 1 pokrojona drobno cebula, 1 drobno pokrojona papryczka chili, 15 dag pokrojonego w kostkę tofu, 15 dag listków szpinaku, 2 łyżki tamaryndowca, kilka posiekanych listków mięty, 1 łyżka brązowego cukru, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie: cebulę zrumienić na oliwie, dodać tofu, smażyć chwilę, mieszając. Dorzucić bakłażana, chili, 1 łyżkę tamaryndowca i cukier. Smażyć w wysokiej temperaturze przez 5 min, często mieszając. Zdjąć z ognia. Ugotować ryż. Razem ze szpinakiem, miętą i resztą tamaryndowca dodać do zawartości patelni, podgrzać, potrząsając patelnią.

Bób z jabłkiem i majerankiem

Składniki: 1/2 szklanki wywaru z jarzyn, 400 g bobu, szklanka śmietany, 3 cebule, łyżka soku z cytryny, 300 g jabłek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: jabłka umyć i pokroić na kawałki, skropić cytryną. Bób ugotować i odsączyć. Cebule obrać, pokroić na cząstki, poddusić na maśle. Jabłka i bób dodać do cebuli, poddusić chwilę razem. Wywar z jarzyn i śmietanę dolać do potrawy. Dorzucić 2 łyżki majeranku. Gotować 5 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z dyni po grecku

Składniki: spory plasterek dyni (150 g), 1/4 selera, mała marchewka, 1/2 pora, pietruszka, cebula, mała puszka przecieru pomidorowego, chili, sól, sok z cytryny, łyżeczka oliwy.

Przygotowanie: seler, marchew, por, pietruszkę i cebulę pokroić. Udusić z dodatkiem oliwy i przecieru pomidorowego, doprawić chili i solą. Dynię pokroić w kostkę, ugotować pod przykryciem, odcedzić. Ostudzone warzywa połaczyć z dynią, posolić i skropić sokiem z cytryny.

Seler duszony w pomidorach

Składniki: 1 seler, 1 cebula, 1–2 pomidory, sól, cukier, 2 łyżki chudego jogurtu, posiekany koperek lub natka.

Przygotowanie: selera pokroić, zalać szklanką wody, dusić 15 min. Dodać obrane ze skórki pomidory i posiekaną cebulę, przyprawić i udusić do miękkości. Posypać zieleniną i polać jogurtem.

Omlet z pieczarkami

Składniki: 3 jaja, 1,5 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, 1 cebula, natka pietruszki, 150 g pieczarek (ok. 8–10 sztuk, zależnie od wielkości), 2 łyżki kefiru, pieprz, sól, papryka w proszku do smaku.

Przygotowanie: jaja, mleko i mąkę połączyć. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Dorzucić pieczarki i natkę pietruszki, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i przyprawy. Odstawić. Usmażyć na patelni omlet. Gdy będzie lekko ścięty, wyłożyć farsz pieczarkowy, złożyć omlet i piec na patelni jeszcze ok. 1 min.

Pieczarki faszerowane jajkiem

Składniki: 6 pieczarek, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, pęczek natki pietruszki, oliwa, sól, pieprz, 5 dag startego żółtego sera, oregano, majeranek, bułka tarta, kapary.

Przygotowanie: pieczarki oczyścić, odciąć ogonki i obgotować w osolonej wodzie. Następnie posiekać je. Ugotowane jajka rozgnieść i dodać do nich posiekaną natkę pietruszki. Masę jajeczną wymieszać z pokrojonymi ogonkami, dodać sól i pieprz. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z majerankiem. Główkę pieczarki napełnić masą jajeczną. Następnie zanurzyć pieczarkę w jajku, od strony nadzienia obsypać serem, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oliwie aż będą złociste. Posypać oregano, białym pieprzem, solą i ozdobić kaparami.

Wady i zalety diety Ornisha

Zaletą diety Ornisha jest to, że sprawdza się jako dieta odchudzająca, a oprócz tego jako dieta na miażdżycę – tłuszcz i nasycone kwasy tłuszczowe są dostarczane w niewielkich ilościach, a poziom cholesterolu jest utrzymywany na niskim poziomie. Ważne są w niej nieobfite posiłki oraz aktywność fizyczna.

Wadą diety Ornisha jest to, że posiada ścisły reżim kaloryczny i jest dość nudna. Trudno jest przestrzegać ją osobom, które lubią jeść mięso. Zdarzają się przy jej stosowaniu niedobory żywieniowe związane z brakiem mięsa drobiu i ryb – może brakować witamin D, B12, wapnia, żelaza i cynku. To dieta niskokaloryczna, więc dostarcza organizmowi mało energii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka