Dieta orzechowa
W tej diecie do dań dodaje się orzechy – mają one wzmocnić smak i wzbogacić potrawy o witaminy i minerały. Jak wykazały badania naukowe, orzechy są dobre dla zdrowia serca i układu krążenia. Zawarte w nich jedno- i wielonienasycone tłuszcze nie podwyższają stężenia cholesterolu we krwi, dlatego nie przyczyniają się do chorób krążeniowo-naczyniowych.
Dieta taka stanowi swoisty paradoks – chudniemy dzięki orzechom, które są niezwykle kaloryczne. Na czym zatem polega ich fenomen?
1. Właściwości orzechów
Gdy wejdziemy do dobrego sklepu spożywczego, zobaczymy, jak wiele jest odmian orzechów. Są dobrze nam znane orzechy włoskie, laskowe czy arachidowe. Oprócz nich dostępne w sklepach są także orzechy nerkowca, brazylijskie czy pistacjowe.
Każda z odmian dostarcza naszemu organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych, które regulują przemianę materii, bo zawierają duże ilości błonnika (głównie orzechy pistacjowe) i obniżają poziom cholesterolu we krwi (orzechy włoskie oraz pistacjowe).
Czytaj więcej
Większość orzechów jest bogata w:
- witaminę E, potężny antyoksydant o własnościach zmiatających wolne rodniki, zapobiegający uszkadzaniu przez wolne rodniki komórek organizmu;
- kwas foliowy, który między innymi zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi (jest ona aminokwasem, jej wysokie stężenie jest uważane za jeden z czynników ryzyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy);
- magnez, który ma znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego.
Ponadto orzechy zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Te wszystkie właściwości sprawiają, że dieta odchudzająca na bazie orzechów to zdrowa dieta.
2. Jadłospis diety orzechowej
Zdrowe odchudzanie z dietą orzechową polega przede wszystkim na dodawaniu tego składnika do rozmaitych dań dietetycznych.
Przykładowe śniadania:
- jogurt grecki z dodatkiem orzechów i miodu,
- muesli z orzechami, a do tego chude mleko,
- koktajl z owoców z dodatkiem orzechów.
Przykładowe obiady:
- makaron razowy zmieszany z sosem pesto i obsypany orzeszkami piniowymi,
- kurczak nadziewany orzechami oraz żurawiną, podawany z kaszą i surówką,
- indyk pieczony w migdałach, podawany z brązowym ryżem oraz duszoną marchewką,
- zmiksowane brokuły z dodatkiem migdałów,
- kurczak z grilla, surówka z selera z dodatkiem orzechów, podawane z kaszą.
Na kolację zjadamy standardowy posiłek. Nie dodajemy do niego orzechów. Musi on jednak zawierać spore ilości białka, np. rybę, kurczaka, twaróg.
Będąc na takiej diecie, należy pamiętać o jednej rzeczy – nie można spożywać orzechów w nadmiernych ilościach, gdyż może to sprawić, że kilogramów zamiast ubywać, zacznie przybywać. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania tej diety jest uczulenie na orzechy.