Zbadali osoby, które często jadły nerkowce. Taki był skutek

Orzechy nerkowca, zwane także nerkowcami, to owoce drzewa o nazwie nanercz zachodni. Co ciekawe, do tej samej rodziny roślin należy także np. mango. Swoją nazwę wzięły od charakterystycznego wyglądu, przypominającego kształtem ludzką nerkę.

Z Brazylii nerkowce dotarły do Europy za sprawą portugalskich żeglarzy, którzy w XVI wieku przywieźli je na stary kontynent. Jednak początkowo to nie smak orzechów został doceniony przez Europejczyków, a drewno pochodzące z nieznanego dotąd drzewa. Dopiero w XX wieku odkryto ich kulinarne właściwości. Obecnie nerkowce są sprowadzane do Europy nie tylko z Ameryki Południowej, ale także z Afryki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com

/ 6Orzechy nerkowca - skład

Obraz
© Shutterstock

Orzechy nerkowca to nie tylko ciekawy smak, ale też bogactwo składników. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystny wpływ na zdrowie jest znany już od dziesięcioleci.

Nerkowce to cenne źródło witamin A, B, E i PP oraz żelaza, fosforu, potasu, magnezu, cynku i wapnia.

W dodatku zawierają dużo błonnika, węglowodanów i wartościowego białka.

/ 6Właściwości zdrowotne orzechów nerkowca

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Duża zawartość kwasów nienasyconych sprawia, że nerkowce korzystnie wpływają na pracę serca i całego układu krążenia. Dbają o kondycję naczyń krwionośnych, kontrolując właściwy przepływ krwi.

Jednocześnie regulują poziom cholesterolu, pozbywając się jego złogów blokujących światło w żyłach i tętnicach. Nerkowce dbają więc nie tylko o usuwanie złego cholesterolu z organizmu, ale także zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego.

W dodatku orzechy nerkowca to bogate źródło potasu, który jak wiadomo, korzystnie wpływa na pracę serca oraz magnezu, chroniącego przed zawałem serca.

/ 6Produkt dla cukrzyków

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Badania kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu w Montrealu dowiodły, że orzechy nerkowca mogą poprawić stan zdrowia osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Według nich wyciąg z orzechów nerkowca jest w stanie stymulować wchłanianie się glukozy do komórek mięśni, a dzięki temu uwrażliwiać tkanki na insulinę.

Z takich właściwości nerkowców mogą także korzystać chorzy na insulinooporność tym bardziej, że indeks glikemiczny tych orzechów jest bardzo niski.

/ 6Nerkowce idealne na odchudzanie

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Co ciekawe, pomimo swojej dużej kaloryczności, orzechy nerkowca doskonale nadają się jako składnik diety odchudzającej.

W 100 gramach znajdziemy aż 553 kalorie, jednak specjaliści uważają, że wystarczy zjeść garść orzechów nerkowca dziennie, aby pozbyć się uczucia głodu, zmniejszyć apetyt i stopniowo zmniejszać warstwę tłuszczu na brzuchu. Nerkowce są polecane także w diecie na wzmocnienie włosów i paznokci.

Zawartość cynku i selenu sprawia, że odżywiają włosy i zapobiegają rozdwajaniu końcówek.

/ 6Jak jeść orzechy nerkowca?

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Nerkowce można jeść same, w ramach przekąski między posiłkami zamiast np. niezdrowych chipsów, ale także jako dodatek do wielu dań i napojów. Aby wzbogacić smak sałaty, wystarczy uprażyć kilka orzechów na gorącej patelni, a po wystudzeniu ułożyć na zieleninie w towarzystwie cytrusów i sera pleśniowego.

Najczęściej są spotykane w kuchni indyjskiej, gdzie są dodawane do różnego rodzaju curry i kurczaka. Popularne są także w kuchni włoskiej, dodawane do makaronu z pesto. Nerkowce można stosować nie tylko do potraw słonych czy ostrych, ale także słodkich. Ich oleisty, lekko maślany smak będzie doskonale pasował do ciast, lodów i sałatek owocowych.

/ 6Koktajl z dodatkiem orzechów nerkowca

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Orzechy nerkowca mogą być też głównym składnikiem odżywczego koktajlu orzechowego, polecanego zwłaszcza po intensywnym wysiłku fizycznym. Można przygotować go tylko z nerkowców i mleka roślinnego, jednak znacznie lepszy będzie ten z dodatkiem banana czy mango.

Pół szklanki nerkowców należy umieścić w blenderze, dodać dwa banany pokrojone na mniejsze części, ziarenka z połowy laski wanilii oraz szczyptę kardamonu. Dolewamy pół szklanki mleka i wszystko blendujemy, aż do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli wolimy bardziej słodkie koktajle, to możemy dodać syrop klonowy lub miód.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka