Dieta rybna
Chude ryby przynajmniej dwa razy dziennie – to podstawa diety rybnej. Flądrę, solę, dorsza czy mintaja – te właśnie ryby są preferowane – przyrządza się z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Dieta rybna to dieta odchudzająca przewidziana na 2 tygodnie i może skutkować zgubieniem w tym okresie nawet 3 kilogramów. Dietę rybną można powtarzać. Ryby dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych i witamin A i B, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia. Dieta rybna to zdrowa dieta odchudzająca.
1. Przykładowy jadłospis diety rybnej
- Dzień 1
Śniadanie: pasta z jajka i ryby wędzonej, kromka chleba razowego, kilka liści sałaty, herbata.
II śniadanie: kromka pumpernikla, 200 ml soku pomidorowego.
Obiad: 2 małe gotowane ziemniaki, ryba pieczona w folii, surówka z kapusty kiszonej, szklanka czystego barszczu czerwonego.
Podwieczorek: mała kiść winogron.
Kolacja: zielone spaghetti z owocami morza, szklanka soku jabłkowego light.
- Dzień 2
Śniadanie: muesli z owocami suszonymi (3 łyżki) i szklanką chudego mleka, średnia pomarańcza.
II śniadanie: średni banan.
Obiad: filiżanka zupy-kremu z kalafiora, ryba w panierce, surówka z pomidora i cebuli, 100 g ryżu ugotowanego na sypko, szklanka soku z grejpfrutów lub pomarańczy.
Podwieczorek: średniej wielkości kawałek ciasta drożdżowego, filiżanka kawy.
Kolacja: sałatka z tuńczyka, szklanka herbatki ziołowej.
Czytaj więcej
- Dzień 3
Śniadanie: kanapka z pumpernikla z margaryną, twarożkiem i pomidorem, jabłko, filiżanka herbaty/kawy.
II śniadanie: szklanka koktajlu (chude mleko/kefir/jogurt, 1-7 truskawek).
Obiad: zawijańce rybno-pieczarkowe, kasza gryczana (100 g), surówka z czerwonej kapusty, szklanka soku pomarańczowego light.
Podwieczorek: sałatka owocowa (½ grejpfruta, ½ banana, brzoskwinia).
Kolacja: grahamka, ryba w galarecie, surówka z pomidora i cebuli, szklanka soku winogronowego.
- Dzień 4
Śniadanie: dwie kanapki z grahamki, 2 cienkie plasterki sera żółtego i papryka, margaryna, szklanka soku pomarańczowego light.
II śniadanie: średni banan.
Obiad: dorsz z marchewką, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, szklanka soku jabłkowego.
Podwieczorek: małe opakowanie serka wiejskiego.
Kolacja: jajko z farszem pieczarkowym, szklanka herbaty owocowej.
- Dzień 5
Śniadanie: 2 tosty z dżemem niskokalorycznym (łyżka), szklanka soku marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowego.
II śniadanie: mały kubek jogurtu i herbatnik.
Obiad: 3 małe ziemniaki gotowane, halibut w panierce, szklanka soku z czarnej porzeczki.
Podwieczorek: 2 kromki pieczywa chrupkiego, szklanka soku wielowarzywnego.
Kolacja: sałatka polska, szklanka herbaty.
- Dzień 6
Śniadanie: cienka kromka chleba razowego, chudy twarożek (małe opakowanie) ze szczypiorkiem i rzodkiewką (8 sztuk) oraz 3 łyżkami kefiru.
II śniadanie: szklanka soku jabłkowego i tost.
Obiad: filiżanka zupy pomidorowej czystej, 2 ziemniaki z wody (150 g), pstrąg po alzacku, surówka z papryki.
Podwieczorek: cienki plasterek babki biszkoptowej i brzoskwinia.
Kolacja: sałatka z krewetek, szklanka zielonej herbaty.
- Dzień 7
Śniadanie: 3 kromki pieczywa chrupkiego, pasta rybna (3 czubate łyżki), ogórek kwaszony, szklanka herbatki ziołowej.
II śniadanie: małe opakowanie jogurtu i sucharek.
Obiad: ryba w sosie słodko-kwaśnym, ½ szklanki ugotowanego ryżu, szklanka herbaty owocowej.
Podwieczorek: 2 biszkopty, szklanka soku owocowego.
Kolacja: sałatka z czerwonej fasoli, szklanka herbaty.
2. Przepisy diety rybnej
2.1. Pstrąg pieczony w ziołach
Rybę należy natrzeć przyprawą do ryb albo solą z tymiankiem, skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Następie owinąć pstrąga folią aluminiową i piec 30 min w 220°C.
2.2. Miruna z sosem greckim
Filety miruny posolić i obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i usmażyć. Podawać na gorąco lub zimno z sosem greckim.
Sos grecki: 250 g cebuli, 250 g marchwi, 250 g selera, 70 g koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie. Selera i marchewkę zetrzeć na tarce i dorzucić do cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić.
2.3. Łosoś z rusztu
Rybę natrzeć sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi i solą śródziemnomorską. Piec 30 min w 220 st. na ruszcie w piekarniku.
2.4. Dorsz w cieście piwnym
Ciasto piwne wykonać w ten sam sposób co ciasto naleśnikowe, tylko zamiast mleka wlać piwo. Doprawić je solą i pieprzem ziołowym. Filety dorsza obtoczyć w cieście i smażyć w głębokim oleju.
2.5. Szczupak w sosie cygańskim
Posolonego i obtoczonego szczupaka usmażyć na oleju. Gorącą rybę podawać z zimnym sosem cygańskim.
Sos cygański: ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, czosnek i cebulę posiekać, pomidory z puszki zmiksować. Wszystko połączyć i wymieszać dokładnie, posolić, pocukrzyć i dodać chili.
Dieta rybna to zdrowa i dobra dieta. Zaleca się jedzenie zwłaszcza ryb morskich, które zawierają więcej składników odżywczych od ryb słodkowodnych, a ponadto są chudsze. Ryby powinny znaleźć się w menu, bo są bogate w dobre kwasy tłuszczowe i nie tuczą tak jak np. mięso.