Dieta trzydniowa
Niewątpliwą zaletą tego programu odchudzającego jest fakt, iż trwa on tylko trzy dni, które zapewniają skuteczne pozbycie się nadmiaru tłuszczu, szczególnie w okolicach brzucha. Dietę trzydniową można powtórzyć po około 10 dniach, jednak niewskazane jest stosowanie jej więcej niż dwa razy w ciągu pół roku. Podczas kuracji ważne jest nawadnianie organizmu i przestrzeganie zaleceń dotyczących jadłospisu. Jest to również skuteczna dieta oczyszczająca, która pozwoli w krótkim czasie pozbyć się toksyn.
1. Charakterystyka diety trzydniowej
Dieta trzydniowa jest niezwykle rygorystyczną dietą, gdyż w czasie jej trwania należy jeść wyłącznie to, co podano w jadłospisie. Z drugiej jednak strony posiłki skomponowano w taki sposób, że dostarczają one organizmowi wszelkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Najlepiej stosować ją na przełomie pór roku.
Podstawą diety trzydniowej są warzywa, owoce i pieczywo pełnoziarniste. Niezwykle ważne jest również wypijanie między posiłkami 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Dzięki temu zapobiegnie się odwodnieniu organizmu. Warto pamiętać, aby tak skonstruowanej diety nie przedłużać, gdyż na dłuższą metę jest ona niedostatecznie zbilansowana.
2. Jadłospis w diecie trzydniowej
Dzień 1
- Śniadanie: 2 tosty z niskosłodzonym dżemem, 1 mały jogurt naturalny z kawałkami banana, kawa lub herbata bez cukru.
- Drugie śniadanie: 1/2 grahamki cienko posmarowanej margaryną, 1/2 szklanki soku owocowego.
- Obiad: porcja ryżu z groszkiem, 1 owoc do wyboru.
- Podwieczorek: 1 szklanka smoothie z jagód.
- Kolacja: 1 miseczka spaghetti.
Przepis na ryż z groszkiem (4 porcje)
Składniki: 3/4 szklanki ryżu, 3/4 szklanki mrożonego groszku, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 posiekane cebule dymki. Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, na ostatnie 5 minut gotowania dodać groszek. Odcedzić i włożyć ponownie do garnka. Dodać imbir i sos sojowy, wymieszać. Podawać udekorowany dymką.
Dzień 2
- Śniadanie: 1 szklanka soku owocowego, 1 kajzerka posmarowana miodem, 1/2 banana.
- Drugie śniadanie: 2 kawałki pieczywa ryżowego, 1 miseczka chudego serka wiejskiego.
- Obiad: 2 gotowane ziemniaki, 100 g pieczonego kurczaka bez skóry, sałata.
- Podwieczorek: 2 szklanki soku z marchwi.
- Kolacja: 1 jogurt z owocami.
Dzień 3
- Śniadanie: chude mleko z muesli, 2 mandarynki.
- Drugie śniadanie: 2 kawałki chrupkiego pieczywa z chudym białym serkiem.
- Obiad: 100 g pieczonej ryby, warzywa.
- Podwieczorek: 1 miseczka ryżu z tuńczykiem z puszki w sosie własnym, 1 szklanka soku owocowego (niesłodzonego).
- Kolacja: sałatka owocowa.
Dieta trzydniowa pozwala na szybsze spalanie tłuszczu na brzuchu oraz pozbycie się toksyn z organizmu. Po kuracji warto zastosować zasady zdrowego odżywiania, aby dalej tracić kilogramy.