Dieta trzynastodniowa
Dieta kopenhaska – znana także jako dieta szwedzka lub dieta trzynastodniowa – wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony jest bardzo skuteczna i dość szybka (7-20 kg w 13 dni), z drugiej – narzuca drastyczne ograniczenia względem spożywanych pokarmów. To dieta, podczas której należy ściśle stosować się do jej zaleceń i każde odstępstwo może zaważyć na ostatecznym efekcie diety, czyli upragnionym spadku wagi. Skuteczne odchudzanie trzeba okupić wieloma wyrzeczeniami i ścisłą dyscypliną dotyczącą tego, co się spożywa.
1. Na czym polega dieta trzynastodniowa?
Dieta kopenhaska przewidziana jest na 13 dni, w trakcie których można jeść wyłącznie to, co jest podane w jadłospisie. Jakiekolwiek odstępstwa – chociażby zjedzenie cukierka czy żucie gumy – spowodują przerwanie diety i zniwelują jakiekolwiek jej efekty. Dietę można zacząć jeszcze raz, ale tutaj też są ograniczenia. Jeśli dieta kopenhaska została przerwana do 6 dnia, można ją ponowić za 3 miesiące, ale nie później niż za pół roku. Po przejściu całego cyklu – najlepiej sięgnąć po nią dopiero po dwóch latach. Gdy dieta szwedzka zostanie doprowadzona do ostatniego dnia, wysiłek jakim została okupiona może być nagrodzony spadkiem wagi o 7-20 kilogramów, w zależności od początkowej wagi. Do jej zmniejszenia dochodzi w wyniku zmian w procesie metabolicznym, do jakich dieta prowadzi.
Czytaj więcej
2. Dieta kopenhaska – jadłospis
Dieta kopenhaska ma ściśle ułożone menu, którego należy przestrzegać, by uzyskać pożądany efekt utraty wagi.
- Dzień 1 i 9
Śniadanie: szklanka kawy z łyżeczką (kostką) cukru.
Obiad: 2 jaja na twardo, 1 pomidor, ok. 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów.
Kolacja: duży befsztyk, ok. 150 g sałaty z cytryną.
- Dzień 2 i 8
Śniadanie: szklanka kawy z łyżeczką (kostką) cukru.
Obiad: duży befsztyk, ok. 150 g sałaty z cytryną.
Kolacja: 2-3 szklanki naturalnego jogurtu, 1 duży plaster szynki.
- Dzień 3 i 10
Śniadanie: szklanka kawy z łyżeczką (kostką) cukru, grzanka z pieczywa razowego.
Obiad: ok. 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor, 1 świeży owoc.
Kolacja: 2 jaja na twardo, 1 duży plaster szynki, ok. 150 g sałaty z cytryną.
- Dzień 4 i 11
Śniadanie: szklanka kawy z łyżeczką (kostką) cukru.
Obiad: 1 jajo na twardo, 100 g twarożku naturalnego, 150 g tartej marchewki.
Kolacja: ok. 100 g sałatki owocowej, 2-3 szklanki naturalnego jogurtu.
- Dzień 5 i 12
Śniadanie: duża, tarta marchew z cytryną.
Obiad: chuda ryba (duża porcja).
Kolacja: 1 befsztyk, 200 g sałaty z olejem i cytryną i brokuł.
- Dzień 6 i 13
Śniadanie: szklanka kawy z łyżeczką (kostką) cukru.
Obiad: ok. 150 g gotowanego lub grillowanego kurczaka, ok. 150 g sałaty z cytryną i olejem.
Kolacja: duża marchewka, 2 jaja na twardo.
- Dzień 7
Śniadanie: szklanka herbaty bez cukru.
Obiad: ok. 150 g chudego grillowanego mięsa.
Kolacja: nic.
3. O czym trzeba pamiętać, stosując dietę odchudzającą?
Jest kilka dodatkowych zasad diety trzynastodniowej, których należy przestrzegać w czasie jej stosowania:
- każdego dnia należy wypijać 2-3 litry wody mineralnej;
- podawana w jadłospisie waga mięsa to waga surowego kawałka wołowiny. Należy je gotować w małej ilości wody z warzywami;
- ryba również powinna być ważona surowa i pieczona w folii aluminiowej;
- dzienne spożycie kawy nie może być większe niż to podane w jadłospisie. Można jednakże pić zieloną herbatę;
- oliwa z oliwek nie może być zastępowana olejem;
- nie można używać innych przypraw niż kwasek cytrynowy;
- sałata i kapusta pekińska mogą być zamiennikami dla szpinaku;
- to dieta odchudzająca na 13 dni, nie więcej i nie mniej.
Zaletą diety kopenhaskiej jest rzeczywista utrata wagi. Jednocześnie jednak ta skuteczna dieta odchudzająca wiąże się ze zbyt małą ilością witamin i minerałów w diecie i jest sprzeczna z zasadami racjonalnego żywienia.