5 z 6Które produkty powinniśmy ograniczyć?
Zdaniem ekspertki Sylwii Górznej każdy z nas powinien ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, soli oraz żywności przetworzonej. – Pozytywnie wpłynie również rezygnacja produktów będących źródłami cukrów prostych i syropu glukozowo-fruktozowego (w tym słodyczy), które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. otyłości, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych i dny moczanowej – dodaje ekspert.
Większość Polaków nie odżywia się prawidłowo. – Według badania WOBASZ z 2016 roku, tylko osiem proc. Polaków stosuje dietę o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Alarmujące jest również częste sięganie po produkty z grupy mięsa i wędlin z widoczną warstwą tłuszczu. Wiele osób spożywa drób ze skórą, która stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Niepokojące jest również to, że coraz więcej osób (50 proc. mężczyzn, 42 proc. kobiet) choruje na nadciśnienie tętnicze, a mimo to obserwujemy rosnące spożycie soli – dodaje dla WP abcZdrowie Agata Stróżyk, dietetyk kliniczny.