Dieta owocowo-warzywna - założenia, przebieg
Dieta owocowo-warzywno to jedna z najskuteczniejszych diet oczyszczających. Prawidłowo wdrożona, ma działanie lecznicze i odtruwające. Na czym polega, dla kogo jest przeznaczona i jakie są jej efekty?
Współczesny człowiek wprowadza do swojego organizmu mnóstwo substancji, które są niepotrzebne czy wręcz szkodliwe. Coraz częściej cierpimy na choroby cywilizacyjne będące m.in. efektem niewłaściwego odżywiania się i niezdrowego trybu życia. Do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych należą choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze (cierpi na nie 8,8 mln Polaków) i choroba niedokrwienna serca (co roku odnotowuje się w Polsce ok. 105 tys. nowych zachorowań). Za ich rozwój odpowiedzialne są: nadwaga, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, stres, dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce. Do często występujących chorób cywilizacyjnych należą także cukrzyca, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nerwica, alergie, nowotwory, osteoporoza. Jedną z metod profilaktyki chorób cywilizacyjnych związanych ze złym odżywianiem się jest wdrożenie diety oczyszczającej. Dieta owocow-warzywno to jedna z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod oczyszczania. Nic dziwnego, że ośrodki proponujące wczasy, które pomogą nam odzyskać zdrowie, np. Villa Carpatia, chętnie ją zamieszczają w swej ofercie.
1. Założenia diety owocowo-warzywnej
Celem diety owocowo-warzywnej jest naprawa samoleczących się mechanizmów organizmu, które zostały upośledzone na skutek nagromadzenia się w tkankach złogów powstałych z tłuszczu, białka, związków chemicznych obecnych w pożywieniu czy lekach. Dieta odtruwa organizm, dostarcza mu enzymów, witamin i minerałów, alkalizuje (odkwasza), usprawnia przemianę materii, dodaje energii.
W czasie diety owocowo-warzywnej organizm najpierw usunie nadmiar wody, następnie zużywać będzie złogi tłuszczu, zwyrodniałych komórek i ogniska zapalne. Kiedy stare komórki są zużywane, te młode i zdrowe regenerują się. Po diecie ustąpią m.in. bóle stawów (stawy są bardzo często siedliskiem złogów kwasu moczowego oraz zwyrodniałych tkanek). Poprawi się odporność organizmu na infekcje, ustąpią zmiany zapalne, zaczną cofać się różnego rodzaju zwyrodnienia. Kuracja dietą owocowo-warzywną jest odpowiednia dla każdego, kto chce odzyskać sprawność i zdrowie, pokonać choroby, nabrać energii. Dietą owocowo-warzywną wspomaga się leczenie takich chorób jak choroba wieńcowa, cukrzyca II typu, nadciśnienie, otyłość, dna moczanowa, miażdżyca, choroby endokrynologiczne, torbiele jajników, a także różnego rodzaju alergie skórne, astma, częste infekcje, choroba wrzodowa, stłuszczenie wątroby, kolagenozy, trądzik.
2. Przebieg diety owocowo-warzywnej
Zanim rozpoczniemy dietę owocowo-warzywną, odpowiednio się do niej przygotujmy. Na tydzień wcześniej warto odstawić czerwone mięso, słodycze, alkohol i kawę. W czasie diety owocowo-warzywnej (która trwa tydzień lub dłużej, w zależności od wskazań) spożywamy niskoskrobiowe warzywa i niskocukrowe owoce. W menu znajdą się więc marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, kapusta, kalafior, brokuł, cebula, czosnek, por, ogórki (zwłaszcza kiszone), kabaczek, dynia, sałata, pomidory, papryka, zioła. Szczególnie cenne są soki z zielonych pędów roślin: natki pietruszki, botwiny, naci selera, pokrzywy, szczawiu, szpinaku, kiełków pszenicy, lucerny. Zawierają chlorofil, który budową chemiczną zbliżony jest do hemoglobiny. Oczyszczają krew, ułatwiają trawienie i dostarczają najlepiej przyswajalnych składników odżywczych. Jeśli chodzi o owoce, zaleca się przede wszystkim spożywanie jabłek, grejpfrutów, cytryn, niewielkich ilości jagód.
W czasie diety owocowo-warzywnej nie spożywamy zbóż i produktów zbożowych, orzechów, ziemniaków, warzyw strączkowych, nabiału, mięsa, słodkich owoców. Nie pijemy mocnej herbaty, kawy, alkoholu, nie palimy tytoniu. Warzywa spożywamy w formie soków, surówek, warzyw duszonych i gotowanych (w tym zup). Pijemy stuprocentowe soki, herbatki owocowe i ziołowe, kompoty bez cukru i duże ilości wody. Chorzy na nadciśnienie i chorzy z obrzękami wykluczają z diety dodatkowo ogórki kiszone, cukrzycy – gotowaną marchew, dynię, buraki, a osoby cierpiące na alergię pokarmową – produkty będące alergenami.
Na początku diety owocowo-warzywnej można odczuwać osłabienie, głód, bóle głowy. Jest to efekt przestawienia się organizmu na spalanie oraz przedostania się toksyn do krwi. Jeśli nie przerwiemy kuracji, objawy te miną po 2-3 dniach. Może pojawić się też krótkotrwałe nasilenie niektórych dolegliwości, na które cierpimy bądź cierpieliśmy. Także one ustąpią, gdy przywrócimy układowi odpornościowemu siły do walki. Może pojawić się katar (oznaka oczyszczania się zatok), śluz w stolcu, biegunka.
3. Zdrowy tryb życia na co dzień
Celem diety owocowo-warzywnej nie jest wyłącznie jednorazowe oczyszczenie organizmu, ale również zmiana trybu życia i wprowadzenie zdrowego żywienia na stałe. Oczywiście na co dzień sięgać musimy po różnorodne składniki, nie tylko te zalecane podczas samej diety. Ważne jest jednak, aby w diecie owocowo-warzywnej wystrzegać się spożywania pokarmów tłustych, nadmiaru mięsa, potraw smażonych oraz wysoko przetworzonych. Warto unikać także w diecie cukru oraz nadmiaru glutenu. Jeśli decydujemy się trwale zrezygnować z mięsa w diecie, podmieńmy je mądrze odpowiednim pokarmem roślinnym. Czerwone mięso zastępujemy nasionami strączkowymi: fasolą, bobem, grochem, soczewicą, soją. Białko soi zawiera taką samą ilość aminokwasów co mięso czy jajka. Do diety dodajmy orzechy, które zawierają nie tylko białko, ale także witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i fosfor. Orzechy włoskie posiadają też potas, kwas foliowy, orzechy laskowe z kolei – magnez. Pestki dyni bogate są w tłuszcze wielonienasycone. Tofu natomiast bogaty jest w białko i wapń.
Dieta owocowo-warzywna to jedna z najlepszych metod oczyszczania organizmu. Warto, aby była wstępem do przestawienia się na zdrowszy tryb życia każdego dnia.