Dieta zapobiega long COVID. Ekspert radzi, by zastosować "4K"

O diecie mówi się w kontekście zapobiegania chorobie, łagodzenia jej przebiegu, ale też powrotu do zdrowia i zmniejszeniu ryzyka long COVID. Prof. Tim Spector, lider badania ZOE COVID, wymienia 4 produkty, po które warto sięgać i które jego zdaniem mają wyższą skuteczność niż jakiekolwiek suplementy witaminowe z apteki.

Dieta zapobiega long COVID.  Ekspert radzi, by zastosować "4K"Dieta zapobiega long COVID. Ekspert radzi, by zastosować "4K"
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Dieta a COVID

Prof. Tim Spector pojawił się w programie ITV "This Morning" i opowiedział o tym, jaki związek mają jelita, czy raczej ich zdrowie, z COVID-19. Brytyjski epidemiolog genetyczny z King’s College London niemal od początku pandemii zajmuje się rejestrowaniem i badaniem różnych zjawisk związanych z zakażeniem SARS-CoV-2 (w tym z objawami zakażenia).

- Dziś już wiemy, że zdrowie jelit ma kluczowe znaczenie dla układu odpornościowego – powiedział prof. Spector i dodał, że aby poprawić odporność, musimy zadbać o dietę "wysokiej jakości". Zdaniem Brytyjczyka duży wpływ na pojawienie się powikłań określanych jako long COVID ma spożywanie wysoko przetworzonej żywności.

Dodaje również, że jest kilka produktów, po które warto sięgać codziennie – z korzyścią dla zdrowia, i... portfela.

- W rzeczywistości wszystkie te rzeczy będą tańsze niż codzienne przyjmowanie wielu witamin – mówi wprost.

Jak uniknąć long COVID? Zasada "4K"

- Spożywanie właściwych produktów i unikanie niewłaściwych jest kluczowe, by uniknąć long COVID – mówi epidemiolog i tłumaczy, co ma na myśli.

Jego zdaniem warto sięgać po tzw. fermentowaną żywność. Chodzi o takie produkty, jak np. jogurt naturalny. Ale prof. Spector ujawnił, że jest grupa produktów, o których większość z nas niewiele wie, podczas, gdy właśnie one mogą pozytywnie wpłynąć na nasz mikrobiom – to produkty określane mianem "4K". One mogą wzmocnić odporność i uchronić przed długofalowymi skutkami zakażenia wirusem SARS-CoV-2

W Polsce dwa z nich są nam dobrze znane, ale o dwóch pozostałych Polacy wciąż wiedzą niewiele.

  • kefir (sfermentowane mleko),
  • kombucha (fermentowana herbata),
  • kimchi (koreańska pikantna kapusta),
  • kapusta kiszona (kapusta kiszona).

Kefir – ale też maślanka, jogurt naturalny, turecki ayran – to tylko kilka przykładów fermentowanych napojów mlecznych, o których wiemy, że wpływają pozytywnie na mikrobiom jelit za sprawą probiotyków. Samo mleko z uwagi na wysoką zawartość białka może być szkodliwe dla organizmu, wspierać rozwój patogennej flory bakteryjnej w jelitach i nadmiernie obciążać układ pokarmowy, a także odpornościowy. Fermentacja w produktach mlecznych sprawia natomiast, że zarówno białka, jak i tłuszcze stają się łatwo przyswajalne, a bakterie fermentacyjne zasiedlają układ trawienny człowieka, gdzie hamują rozwój patogenów.

Kiszona kapusta, ale i wszystkie inne kiszonki – poza pozytywnym wpływem na mikrobiom mają jeszcze jedną zaletę. Bogactwo witamin, szczególnie tych, które mają ścisły związek z odpornością – czyli witaminy C, przeciwutleniacza w postaci witaminy E i witaminy B12. W kiszonej kapuście znajdują się także potas i wapń oraz cynk i żelazo, odpowiadające za odporność.

Kombucha bogata jest także w polifenole pochodzące z herbaty
Kombucha bogata jest także w polifenole pochodzące z herbaty © Getty Images

Kombucha powstaje w wyniku fermentacji słodzonej czarnej lub zielonej herbaty. To japoński napój o orzeźwiającym smaku, który – podobnie jak nasze polskie kiszonki – bogaty jest w kwas mlekowy, witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze budujące odporność. Jednak sięgając po kombuchę, należy pamiętać o jednym: są pewne przeciwwskazania. Dzieci, kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami odporności, a także pacjenci z określonymi chorobami układu pokarmowego, w tym chorzy na kandydozę, nie mogą jej pić.

Kimchi – to nic innego jak kiszonka, ale w koreańskim stylu. Takie warzywa jak kapusta pekińska, rzepa, a nawet ogórki zostają poddane fermentacji mlekowej – jak nasze polskie kiszonki – ale z użyciem bardzo ostrej pasty z papryki. Smak jest zatem diametralnie inny, ale działanie takie samo jak każdy produkt obfitujący w bakterie Lactobacillus.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka