Dietetyk o lodach Friza i Ekipy: "Generalnie to samo słodkie zło"

Na czym polega fenomen lodów Friza i Ekipy? Obecnie to jeden z najbardziej pożądanych produktów w Polsce. Czy mają wyjątkowy skład i smak, który może wyjaśniać sekret ich popularności? Postanowiliśmy zapytać dietetyków, czy rzeczywiście są wyjątkowe.

Dietetycy krytycznie o składzie lodów Ekipa: dużo cukru i sorbet z koncentratuDietetycy krytycznie o składzie lodów Ekipa: dużo cukru i sorbet z koncentratu
Źródło zdjęć: © arch. prywatne
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Lody Friza - skąd ich popularność?

Od kilku dni eksperci głowią się nad tym, w czym tkwi sekret popularności lodów Friza i Ekipy. Dzieci oszalały na ich punkcie do tego stopnia, że pokazują w mediach społecznościowych zdjęcia z zakupionymi lodami, albo nagrywają filmiki, na których je jedzą. W sieci popularnością cieszą się nawet opakowania po lodach, które można sprzedać. Są nawet w wersji oprawionej w ramkę. Pojawiły się już aukcje, gdzie ich cena zaczyna się od 10 zł wzwyż.

Na czele Ekipy stoi Karol "Friz" Wiśniewski, który jest jednym z najpopularniejszych youtuberów w Polsce. Friz wraz z producentem lodów Koral wypuścił na rynek właśnie lody "Ekipa" i tu leży sekret ich popularności wśród młodych ludzi. Jak wyjaśniała w rozmowie z WP Parenting dr Anna Siudem, psycholożka społeczna, młodzi ludzie sięgają po nie, bo to modne, bo to pozwala im poczuć przynależności do pewnej grupy, z drugiej strony kupując coś promowanego przez swojego idola, sami czują się wyjątkowi.

Lody Ekipa - sprawdzamy skład

Sprawdziliśmy, czy smak i skład lodów również są wyjątkowe. Lody Ekipy występują w dwóch wariantach smakowych. Pierwszy to sorbet cytrynowy z polewą o smaku gumy balonowej, drugi sorbet truskawkowy, również z polewą balonową ze strzelającym cukrem.

Lody - fakty i mity

Lody Ekipa
Lody Ekipa © arch. prywatne

Skład lodów: 6,3 g tłuszczy, 28 g węglowodanów (w tym 27 g to cukry), 0,3 białka 0,01 g soli. Deklarowana wartość odżywcza każdego z lodów to 170 kcal.

W składzie mnóstwo cukru i syrop glukozowy
W składzie mnóstwo cukru i syrop glukozowy © arch. prywatne

Na etykiecie można wyczytać, że w składzie polewy znajduje się: tłuszcz kokosowy, cukier, mleko odtłuszczone i pełne w proszku, emulgator, syrop glukozowy, a także koncentraty ze słodkiego ziemniaka i z marchwi. Cukier strzelający składa się z: cukru, syropu glukozowego, laktozy, dwutlenku węgla i skrobi ryżowej.

Lista dodatków jest dość długa, znajdziemy na niej również: emulgatory, regulatory kwasowości, aromaty, barwnik, stabilizatory w postaci gumy guar i mączki chleba świętojańskiego.

Obraz
© arch. prywatne

- Jeżeli chodzi o skład, to taką nowością, która nie jest zbyt często spotykana w lodach, jest guma balonowa, która strzela. Jest to jakaś innowacja - przyznaje Kinga Głaszewska, dietetyk. - Jeśli chodzi o sam skład, to są lody typowo sorbetowe, z tym że na pierwszym miejscu w składzie mamy wodę i cukier, sok z koncentratu, podczas gdy dobrej jakości sorbet powinien mieć w składzie wodę i świeże owoce zmiksowane. Skład jest dosyć szeroki jak na lody sorbetowe - dodaje dietetyczka i ocenia jednoznacznie: skład rozczarowuje.

"Jako dietetyk nie rekomenduję tego produktu"

Głaszewska punktuje słabe punkty produktu: - Przede wszystkim duża zawartość cukru, syropu glukozowego i niska zawartość owoców jak na sorbet, bo tego sorbetu jest tylko 12 proc., ale czy różni się to znacznie od innych lodów tego typu? Raczej nie. Osoby bardziej świadome takich lodów by nie wybrały - podkreśla ekspertka.

- Generalnie to samo słodkie zło - komentuje z kolei Katarzyna Pryzmont, dietetyk, choć przyznaje, że słyszała o lodach i ich fenomenie od swojej córki.

- Jeżeli chodzi o smak, to mogę powołać się na to, co mówią dzieci. Przed chwilą zapytałam córkę o te lody i mówiła oczywiście, że są przepyszne. Natomiast myślę, że to jest nakręcone właśnie przez Ekipę. Połączenie marki, kogoś, kto jest wzorem dla młodzieży, niezależnie od tego, co my o tym myślimy jako dorośli, ze słodkim smakiem i tłuszczami nasyconymi jest prostą drogą w kierunku potęgowania otyłości i nadwagi, która już jest dużym problemem w naszym społeczeństwie. Jako dietetyk nie rekomenduję tego produktu, chociaż marketingowo świetnie to wypromowali - podsumowuje ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka