Dlaczego warto wykluczyć z diety syrop glukozowo-fruktozowy?

Dlaczego coraz więcej ludzi ma problem z nadwagą i otyłością? Dlaczego tak trudno jest schudnąć? Gdyby odpowiedzi na te pytania były proste, wszyscy byliby szczupli i nikt nie musiałby zastanawiać się, na jakiej diecie będzie miał największe szanse, aby się odchudzić.

Zagrożenia syropu glukozowo-fruktozowegoZagrożenia syropu glukozowo-fruktozowego
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Przczyny nadwagi

Problem częściowo wynika z tego, że nie wiadomo dokładnie, co stoi za przybieraniem na wadze . Pomijając oczywiście zajadanie się fast foodami, słodyczami i innymi kalorycznymi posiłkami. Naukowcy twierdzą, że pewne przyczyny tkwią także w środowisku, w którym przebywamy. Powiązali ze wzrostem masy ciała takie czynniki jak: substancje chemiczne, zanieczyszczenie gleby, jakość powietrza, a także kontakt z promieniowaniem słonecznym.

Najnowsze badania dotyczą jednak substancji dodawanych do produktów spożywczych, które stanowią podstawę diety wielu osób, a które same w sobie prowadzą do wzrostu wagi. Co z kolei przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób.

Większość z nas jest świadoma niebezpieczeństw związanych ze spożywaniem pokarmów "wzbogaconych" o syrop glukozowo-fruktozowy, kukurydziany lub ryżowy oraz tłuszcze trans. Jak pokazują badania wykluczenie z diety syropu glukozowo- fruktozowego, który możemy znaleźć w napojach gazowanych i słodyczach, może pomóc nam zmniejszyć ryzyko otyłości, stłuszczenia wątroby i cukrzycy. Efekty są zauważalne już po ośmiu dniach od odstawienia.

Jak zastąpić cukier w diecie?

Zaskakujące wyniki badań

Naukowcy zaprosili do udziału w badaniu grupę 40 otyłych dzieci, którym całkowicie wykluczono syrop glukozowo-fruktozowy z diety. Wyniki pokazały, że już po nieco ponad tygodniu, uczestnicy mieli obniżony poziom cholesterolu, ciśnienia krwi oraz mniej tłuszczu na wątrobie. Należy zauważyć, że syrop glukozowo-fruktozowy jest popularnym dodatkiem do żywności i napojów. Głównie dlatego, że jest tańszy i znacznie słodszy niż zwykły cukier. Po spożyciu jest metabolizowany w wątrobie i przekształcany w tłuszcz. Usuwając go z diety pomagamy organizmowi przestać odczuwać głód i pragnienie cukru, a także stracić dodatkowe kilogramy.

Wyeliminowanie tego składnika z menu może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości, stłuszczenia wątroby i cukrzycy. W porównaniu z glukozą, która metabolizuje się w 20 proc. w wątrobie i w 80 proc. w reszcie ciała, jest on w 90 proc. metabolizowana w wątrobie. Ulega on również przekształceniu w tłuszcz do 18,9 razy szybciej niż glukoza

"Badania wykazały, że diety bogate w syrop glukozowo-fruktozowy zwiększają objętość tłuszczu w wątrobie. Co ważne, usunięcie go z diet stosowanych przez dzieci z nadwagą, zmniejszyło objętość tłuszczu w wątrobie oraz poprawiało metabolizm glukozy i lipidów" - powiedział Profesor Schwarz, prowadzący badania.

Przeczytaj też:

Źródła

  1. dailymail.co.uk
  2. oregonlive.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka