Trwa ładowanie...

Difosforany (E 450) - zastosowanie, produkty, wpływ na zdrowie

Difosforany (E 450) to grupa dodatków do żywności, które można spotkać w proszku do pieczenia, gotowych sosach, drożdżówkach, ciastkach czy wędlinie. Difosforany pozytywnie wpływają na smak i wygląd produktów, są też powszechnie używane w przemyśle. Czy spożywanie E 450 jest bezpieczne?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Czym są difosforany?

Difosforany (E 450) to dodatki do żywności o szerokim zakresie użycia. Są pozyskiwane laboratoryjnie z kwasu fosforowego i węglanów. Są dodawane do produktów pod następującymi nazwami:

  • E 450 (i) – difosforan disodowy,
  • E 450 (ii) – difosforan trisodowy,
  • E 450 (iii) – difosforan tetrasodowy,
  • E 450 (v) – difosforan tetrapotasowy,
  • E 450 (vi) – difosforan diwapniowy,
  • E 450 (vii) – difosforan diwodoro-difosforanu wapnia.

Difosforany mogą pełnić kilka różnych funkcji, mogą być użyte jako regulatory kwasowości, emulgatory, przeciwutleniacze, spulchniacze czy stabilizatory.

2. W jakich produktach znajdują się difosforany?

  • sery topione,
  • mielonki,
  • wędliny,
  • kiełbaski,
  • parówki,
  • przetwory rybne,
  • proszek do pieczenia,
  • mrożone frytki,
  • mieszanki do wypieku ciast,
  • kakao instant,
  • lody,
  • napoje w proszku,
  • zupy w proszku,
  • pączki,
  • drożdżówki,
  • ciastka,
  • gotowe sosy,
  • chipsy.

Difosforany są dodawane do produktów przetworzonych, ale naturalnie występują również w ziemniakach, chlebie, rybach, jajkach i produktach mlecznych.

Zobacz także:

3. Zastosowanie difosforanów

E 450 trafiają do żywności z kilku powodów. Przede wszystkim wydłużają termin ważności i zatrzymują wodę, dzięki czemu wzrasta waga końcowa produktu. Dodatkowo ograniczają rozwój drobnoustrojów, pozytywnie wpływają na wygląd i smak.

Zawartość difosforanów w wędlinie można rozpoznać na podstawie niewielkich dziurek na powierzchni mięsa, a także wypływania dużej ilości płynu.

Difosforany redukują ryzyko zbrylenia produktów sypkich, mogą też trafić do produktów dla dzieci, jako suplementy wapnia, magnezu czy żelaza.

Difosforany mają również zastosowanie w przemyśle. Usuwają kamień i osad, są wykorzystywane do produkcji tworzyw sztucznych oraz przy obróbce metali i tkanin. Są stosowane także jako odczynniki laboratoryjne w przemyśle chemicznym, do oczyszczania ścieków oraz uzdatniania wody przemysłowej.

4. Wpływ E 450 na zdrowie

Bezpieczna dzienna dawka difosforanów wynosi 40 mg na kilogram masy ciała. Sole E 450 zgodnie z Rozporządzeniem Unii Europejskiej są bezpieczne dla organizmu, o ile nie dochodzi do przedawkowania.

Niestety poza produktami przetworzonymi, difosforany są obecnie również w ziemniakach, rybach czy jajkach. Zbyt duża ilość E 450 prowadzi do hiperfosfatemii, która przyczynia się do rozwoju schorzeń, takich jak:

  • osteoporoza,
  • choroby sercowo-naczyniowe,
  • nadpobudliwość,
  • kamica moczowa,
  • choroby układu moczowego.

Powszechnie difosforany są uznawane za bezpieczne, ale bardzo łatwo przekroczyć ich bezpieczną ilość. Warto zwracać uwagę na skład produktów, unikać tych przetworzonych i jak największą ilość potraw przygotowywać samodzielnie w domu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.