Difosforany (E 450) - zastosowanie, produkty, wpływ na zdrowie
Difosforany (E 450) to grupa dodatków do żywności, które można spotkać w proszku do pieczenia, gotowych sosach, drożdżówkach, ciastkach czy wędlinie. Difosforany pozytywnie wpływają na smak i wygląd produktów, są też powszechnie używane w przemyśle. Czy spożywanie E 450 jest bezpieczne?
1. Czym są difosforany?
Difosforany (E 450) to dodatki do żywności o szerokim zakresie użycia. Są pozyskiwane laboratoryjnie z kwasu fosforowego i węglanów. Są dodawane do produktów pod następującymi nazwami:
- E 450 (i) – difosforan disodowy,
- E 450 (ii) – difosforan trisodowy,
- E 450 (iii) – difosforan tetrasodowy,
- E 450 (v) – difosforan tetrapotasowy,
- E 450 (vi) – difosforan diwapniowy,
- E 450 (vii) – difosforan diwodoro-difosforanu wapnia.
Difosforany mogą pełnić kilka różnych funkcji, mogą być użyte jako regulatory kwasowości, emulgatory, przeciwutleniacze, spulchniacze czy stabilizatory.
2. W jakich produktach znajdują się difosforany?
- sery topione,
- mielonki,
- wędliny,
- kiełbaski,
- parówki,
- przetwory rybne,
- proszek do pieczenia,
- mrożone frytki,
- mieszanki do wypieku ciast,
- kakao instant,
- lody,
- napoje w proszku,
- zupy w proszku,
- pączki,
- drożdżówki,
- ciastka,
- gotowe sosy,
- chipsy.
Difosforany są dodawane do produktów przetworzonych, ale naturalnie występują również w ziemniakach, chlebie, rybach, jajkach i produktach mlecznych.
Zobacz także:
3. Zastosowanie difosforanów
E 450 trafiają do żywności z kilku powodów. Przede wszystkim wydłużają termin ważności i zatrzymują wodę, dzięki czemu wzrasta waga końcowa produktu. Dodatkowo ograniczają rozwój drobnoustrojów, pozytywnie wpływają na wygląd i smak.
Zawartość difosforanów w wędlinie można rozpoznać na podstawie niewielkich dziurek na powierzchni mięsa, a także wypływania dużej ilości płynu.
Difosforany redukują ryzyko zbrylenia produktów sypkich, mogą też trafić do produktów dla dzieci, jako suplementy wapnia, magnezu czy żelaza.
Difosforany mają również zastosowanie w przemyśle. Usuwają kamień i osad, są wykorzystywane do produkcji tworzyw sztucznych oraz przy obróbce metali i tkanin. Są stosowane także jako odczynniki laboratoryjne w przemyśle chemicznym, do oczyszczania ścieków oraz uzdatniania wody przemysłowej.
4. Wpływ E 450 na zdrowie
Bezpieczna dzienna dawka difosforanów wynosi 40 mg na kilogram masy ciała. Sole E 450 zgodnie z Rozporządzeniem Unii Europejskiej są bezpieczne dla organizmu, o ile nie dochodzi do przedawkowania.
Niestety poza produktami przetworzonymi, difosforany są obecnie również w ziemniakach, rybach czy jajkach. Zbyt duża ilość E 450 prowadzi do hiperfosfatemii, która przyczynia się do rozwoju schorzeń, takich jak:
- osteoporoza,
- choroby sercowo-naczyniowe,
- nadpobudliwość,
- kamica moczowa,
- choroby układu moczowego.
Powszechnie difosforany są uznawane za bezpieczne, ale bardzo łatwo przekroczyć ich bezpieczną ilość. Warto zwracać uwagę na skład produktów, unikać tych przetworzonych i jak największą ilość potraw przygotowywać samodzielnie w domu.